Problem z Sondą lambda? V6 166 2.5

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Witam!
Mam mały problem z moją Alfą.
Parę dni temu przestała mi działać świeca na 5tymcylindrze.
Auto paliło na 5 garów.

Wczoraj dopiero wymieniłem komplet świec - auto jedzie normalnie.
Moc jest, spalanie - w normie w.g komputera.

Podczas pierwszej trasy "po serwisie", wyskoczył mi Check engine.
Jako iż jestem zabezpieczony przed takimi sytuacjami, podłączyłem komputer pod ECU:

Wyskoczyły mi 4 błędy

lambda.jpg

Wszystkie błędy dotyczą Sonda Lambda Bank 1 - Sensor 2

Usunąłem błędy. Po 5km trasie - Check Engine nie wywalił, jednak z powrotem pojawiły się te 4 błedy w ECU.

PONOĆ w AR 166 - 1 sonda PRZED katalizatorem odpowiada za cyl 1,2,3 a 2ga sonda Przed Katalizatorem odpowiada za cyl 4,5,6.

Zamówiłem dziś nową sondę lambda (odpowiedzialną za cylinder 5ty - ten na którym padła świeca).

Jak zdiagnozować czy to akurat ta sonda padła?

Pozdrawiam!
143.jpg

Który to rok?
Masz 3 Katalizatory?

On ma Cf3 wiec 4 katy +4 sondy .
Bank 1 to cylinder 1,2,3 strona grodzi .
Bank 2 to cylinder 4,5,6 przod auta .
Na kazdym banku siedza po 2 sondy przednia i tylnia .

Czyli masz blad bank 1 sensor 2, potrzebujesz tylnia sonde dokladnie ta ze zdjecia http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/166_Sensor-Lambda.shtml
Bosch 0258006391
6 pozycja na zdjeciu jak klikniesz
Tam jest zdjecie ukladu wydechowego ,wszystko widac

Ostatnia edycja:
On ma Cf3 wiec 4 katy +4 sondy .
Bank 1 to cylinder 1,2,3 strona grodzi .
Bank 2 to cylinder 4,5,6 przod auta .
Na kazdym banku siedza po 2 sondy przednia i tylnia .

Czyli masz blad bank 1 sensor 2, potrzebujesz tylnia sonde dokladnie ta ze zdjecia http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/166_Sensor-Lambda.shtml
Bosh 0258006391
6 pozycja na zdjeciu jak klikniesz
Tam jest zdjecie ukladu wydechowego ,wszystko widac

Tak - mam błąd bank 1 - sensor 2.

Czy to jest ta sonda - nr1, jak na obrazku?
a9f8ea25b19595f0gen.jpg

Drugie pytanie, to odnosnie Sondy - w sklepie zamówiłem taką: http://allegro.pl/sonda-lambda-alfa-romeo-147-156-166-gt-gtv-mito-i5252727080.html (czy będzie ona dobra?) - nie pokrywają się te numery, z tym co podałeś w linku do Alfaworkshop, ale gość ze sklepu twierdzi, że ta sonda odpowiada za cylinder 5 czyli "bank 1, sensor 2".

Bank 1, sensor 1 - 2
Bank 1, sensor 2 - 4
Bank 2, sensor 1 - 1
Bank 2, sensor 2 - 3

Bank 1, sensor 1 - 2
Bank 1, sensor 2 - 4
Bank 2, sensor 1 - 1
Bank 2, sensor 2 - 3

Bank 1, sensor 2 - to numer 4ry.
a9f8ea25b19595f0gen.jpg

Wiec to jest sonda o numerze Bosch (0258006391). Zgadza się? :)

No i pytanie TECHNICZNE: czy czymś sondy się różnią? Czy tylko długością kabla? Zamówiłem sondę do nr1 - czy... oprócz długości przewodu, te sondy się czymś różnią?

Ostatnia edycja:
Bank 1, sensor 2 - to numer 4ry.
Pokaż załącznik 193872

Wiec to jest sonda o numerze Bosch (0258006391). Zgadza się? :)

No i pytanie TECHNICZNE: czy czymś sondy się różnią? Czy tylko długością kabla? Zamówiłem sondę do nr1 - czy... oprócz długości przewodu, te sondy się czymś różnią?

Sondy są takie same różnią się tylko długością przewodów.

Jesteś pewny?
Dzwoniłem do sklepu, gdzie kupiłem sondę do nr1, to dostałem info, że sonda 4ta jest zupelnie inna i to nie jest kwestia długości kabla ale.. budowy czujnika..

Czy ktoś może pomóc?

Dziś ma przyjść do mnie czujnik i nie wiem czy odbierać paczke - bo coś z tym zrobię, czy odpuścić temat i zamówić inna?

Ostatnia edycja:
Wg mnie sondy 1,2 różnią się od 3,4 nie tylko długością kabla.

Właśnie w sklepie powiedzieli mi to samo. Sonda 1 i 2 są "identyczne" tylko różnią sie długością kabla tak samo jak 3 i 4. Natomiast nie można podmienić sond przed katem, z tymi za katem.

Nie moge edytować posta - nie wiem dlaczego.

Panowie - proszę o pomoc. NIGDZIE nie ma Org. Bosch'a z tego numeru. Żadna hurtownia w okolicy ani autosklep24, nie ma tego.

Co robić?
Jak sprawdzić czy to na pewno sonda lambda nie działa?

Nie miałem wyjścia - i zamówiłem MAX GEAR - zamiennik tej sondy, do której musze jeszcze "dorobić" wtyczkę...
Co jeśli ten zamiennik też będzie do dupy?
Proszę o jakieś porady i sugestie - bo jestem w czarnej dziurze...

Zawsze możesz zamienić sondy miejscami pomiędzy bankami i zobaczyć czy błąd się przeniesie.

Zawsze możesz zamienić sondy miejscami pomiędzy bankami i zobaczyć czy błąd się przeniesie.

Ok - w takim razie moj plan dzialania:

1) Jade po zmiennik Max Gear
2) Podmienie sondy miejscami, jak bład sie przeniesie - to bede mial pewnosc ze w 100% sonda jest padnieta
3) Zamontuje max gear w miejsce uszkodzonej sondy, jak dalej "zamiennik" nie bedzie dawal rady, przejde do kroku 4
4) Kupie uzywana sonde lambda, jak uzywka nie bedzie dziala przejde do kroku 5
5) Poszukiwania oryginalu xD

Podziękował :)

Jeszcze 1 mały spam - może fachowcy w serwisie zapomnieli podpiąc 1 sondy?

Gdzie znajduję się wtyczka - która się wpina do ECU? Silnika? Ktoś ma jakis schemat albo fotke - gdzie powinny być wpięte sondy?

W Auto-ital - jak zadzwoniłem to powiedzieli, ze Bank 1 - sensor 2 jest PRZED Katalizatorem.
Zacząłem się zastanwiac czy jak demontowali kolektor, przy wymiane swiec - moze rozpieli sonde przypadkowo..

Pytanie tylko - gdzie sa te wtyczki.. :D
A po kablu - nie mam chyba za bardzo dostepu od dolu auta :(

gwoli wyjaśnienia:

Ostatnia edycja:
jak dobrze kojarzę to wtyczki od sąd tych na kolektorach z głowic są w skrzyneczce przy termostacie. A te dwie co są pod autem łączą się na grodzi(jakoś na wysokości alternatora)

No i to wszystko wyjaśnia...
Kolega w poprzednich postach się mylił...

To chyba ostatnie pytanie: gdzie wpina się przewód z sondy? Do Silnika? ECU?

Nie myli sie, to warsztat w ktorym masz auto sie myli .Bank 1 sensor 2 to tylnia sonda za katalizatorem o dlugim kablu i jej wtyczka jest za kolektorem dolotowym w czarnej skrzynce.Cylinder 1,2.3 strona grodzi .Bosch 0258006391.Przeczytaj to co ci napisalem wyzej, albo wejdz pod auto, bo mam wrazenie ze nigdy tam nie byles.Dostaniesz ta sonde raczej tylko w Aso.Zdjecia ktore wklejales wyzej pokazuja ile masz sond w aucie, a nie ktora jest ktora.Twoja sonda na tym zdjeciu ktora chcesz wymienic jest zaznaczona numerem 4.To jest tylko obrazowy rysunek .Kolega Danus 77 juz ci to wyjasnil wyzej co jest co.

Bank 1 sensor1- przednia sonda
Bank 1 sensor 2 tylnia sonda
Bank 2 sensor 1 -przednia sonda
Bank 2 sensor 2-tylnia sonda

Bank 1 cylinder 1.2.3 strona grodzi
Bank 2 cylinder 4.5.6 przod auta

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót