Grzejący się silnik 2.4 JTD

Auto
166 2005r 2,4jtd
witam Panowie.
na początek - Wesołych Świąt dla Alfaholików
alfa 166 FL 2,4 jtd
dziś niestety w drodze na swiateczny obiad wskaźnik temp. podskoczył do 110 stopni
dojechałem jeszcze 2km , temperatura dalej nie wzrosła , ogledziny szybkie , myslałem że bezpiecznik czy cosik ale nie wszystkie dobre przekaźnik podmieniłem tez nic. Nie włączyły się wentylatory ??? a potem zobaczyłem że chyba duży obieg się nie otwiera .
czyżby termostat ??? wentylatory działają jak odłączę czujnik temp. na termostacie.

Proszę o świateczne rady , pozdrawiam

Kiedy wymieniany termostat i pompa wody ?
Jak masz możliwość podepnij interfejs i zobacz jaką temp widzi ECU.

To zamawiasz interfejs KKL z przełącznikami lub bez (w tym przypadku sam przerabiasz zgodnie z moim opisem) i ściągasz FES/MES lub AlfaOBD i działamy dalej. Bez tego możemy sobie gdybać popijając drinki ;)

Kup kabel. Dopiero potem można będzie dawać wskazowki.

Jak duży obieg sie nie otwiera to chyba i bez komputera wiadomo co zrobić, prawda?

Tez tak mysle ze termostat zacietyvw pozycji zamkniety. Ale pytanie. Czemu nie rosnie temperatura wyzej niz 110 stopni. I czemu wentylatory sie nie włączają? Oczyszcze jeszcze dzis czujnik temperatury.

- - - Updated - - -

Dodam jeszcze ze chlodnica chyba jest drozna bo przy scisnieciu weza idacego do chlodnicy widac zmiane poziomu plyny w zbiorniczku wyrownawczym.

Skoro chłodnica jest zimn/letnia,to wentylatory się nie załączą.
przeciez wentylator zalacza po info z czujnika temp na tremostacie a nie z temp chlodnicy. jak masz glupi kabel za 40zl to mozesz posprawdzac biegi wentylatora na sucho. po drugie zagrzej go i zobacz czy na pewno duzy obieg sie nie otwiera ale wg mnie jakby sie nie otwieral to temp na pewno by sie stanela na 110. mi sie wydaje ze moze nie masz 1 biegu w dopiero 2 bieg potrafi zatrzymac grzanie. druga opcja to niewydajna pompa wody

Siema. No ja kolego juz tak mam że mi zegar pokazuje 110. Komputer ladnie widzi okolice 90. Wentylator załącza się na temp pokazywanej przez komp nie zegar więc wszystko u mnie sprawne na bank. Wymieniany termostat z czujnikiem nie pamietam firmy ale drogi był. Wg mnie popsul sie licznik temp. tak tez stwierdzil mechanik

Amortyzatory
Powrót