Padl silnik w 166/wstepna diagnoza

Dzieki Panowie za odpowiedzi,
auta na pewno nie chciałbym pchnąc dalej a zachować dla siebie - zżylem sie z nim i co tu duzo mowic - wpakowalem juz chyba 2 krotnosc $ zakupu. wymienilem bardzo duzo czesci, na dniach mialem robic nowy uklad i detale-naprawiac przelaczniki itp a tu taka przygoda....

Nie przestawil się rozrząd albo coś? Panewki brzmią całkiem inaczej. Daj to komuś ogarnietemu bo przez forum pół rzeczy Ci wymienimy i dalej może to nie być to. Albo ten cały wariator na rozrządzie? Nie wiem jak jest z twinsparkami nigdy nie miałem więc to tylko moje myśli.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Nie wariator. Dajcie już temu wariatorowi nie-TSowscy spokój! :) mit kurde, nazwa chwytliwa. On jak zepsuty klekocze jak "zdrowy JTD" po prostu. I tyle.

Mi się zdaje jakby ten silnik z tematu na nie wszystkie cylindry palił.

Nie ma co gdybać tylko do mechanika. Wiele mogło się podziać ,a może tylko jakaś cewka i uszczelka pod głowicą? a może coś zupełnie innego. Trzeba zbadać a później decydować co robić.

pisalem wyzej ze jeden znajomy taka hipoteze postawil-ze rozrzad, ale to dopiero bede wiedzial jak auto pojedzie do mechanika - w tej chwili jestem w trakcie ustalania ktorego, jak tylko bede cos wiecej wiedzial - dam znac, niestety charuje od rana praktycznie do nocy i ciezko ogarnac temat. bardzo Wam dziekuje koledzy za pomoc i rady - bardzo duzo dla mnie znacza.

Panewka, ja bym z tym nie jeździł bo korba wyjdzie bokiem.

Panewka, ja bym z tym nie jeździł bo korba wyjdzie bokiem.
Ja miałem styczność z czterema autami z grającymi panewkami i częstotliwość była całkiem inna, w każdej zapalala się razem z nimi kontrolka oleju.

Ja miałem styczność z czterema autami z grającymi panewkami i częstotliwość była całkiem inna, w każdej zapalala się razem z nimi kontrolka oleju.

A ja znacznie więcej niż cztery.
Autorowi życzę abym się mylił.

Ostatnia edycja:
Chłopie panewka jak byk. Nie mam takiego autorytetu ani wiedzy jak Quba, ale tego dźwięku nie można z niczym innym pomylić.

Miałem tsa z przekręconą panewką. Niski dudniący głos jakby ktoś młotem walił. Nawet z wydechu go słychać.

Ja wtedy robiłem szlif wału. Panewki. Korbowody do mierzenia.

Ostatnia edycja:
A jak przestawiony rozrząd może taki dźwięk powodować Kaacu? Wg mnie tez dźwięk panewki.

A jak przestawiony rozrząd może taki dźwięk powodować Kaacu? Wg mnie tez dźwięk panewki.
Nie wiem, strzelilem w ciemno, kiedyś w 2.5 v6 z Opla słyszałem przestawiony rozrząd to bardzo nierówno auto chodziło. A jak wspomniałem z panewkami to słyszałem całkiem inne, nie aż tak straszne jak tu hehe

A w mojej Marysce 2.4td mniejsza częstotliwość tych stukow była :-)
Chyba, że w dieslu i benzynie inaczej je słychać :-)

Ostatnia edycja:
Panowie, a ile sam silnik 2.0 bez osprzetu moglby mnie kosztowac? wyszloby pewniej i taniej niz naprawianie tego?

Panowie, a ile sam silnik 2.0 bez osprzetu moglby mnie kosztowac? wyszloby pewniej i taniej niz naprawianie tego?
Ale to dalej nic pewnego, jak zrobisz masz pewny silnik i śpisz spokojnie, a tak to dalej będziesz żył w niepewności

Jak kupisz używkę, to i tak micha w dół i profilaktycznie wymiana panewek, jeśli wał bedzie jeszcze dobry. W przeciwnym przypadku to będzie zabawa w rosyjską ruletkę 6-komorowym rewolwerem załadowanym 3 nabojami ;)

Jak kupisz używkę zdejmuj miskę i zakładaj nowe panewki. Z obecnym do warsztatu niech zdemontują miskę i panewki korbowodowe będziesz wiedział na czym stoisz i co robić aż tak dużo za to nie zapłacisz. Możesz jeszcze zdjąć osłonę pokrywy zaworów odpalić go i odłączać cewki zapłonowe po kolei jak trafisz na uszkodzony cylinder/panewki po odpięciu wtyczki powinien chodzić ciszej.

Ostatnia edycja:
Jak nie skupisz sie na waleniu i posłucha sie silnika to słuchać se w miarę równo on chodzi.

Jak nie skupisz sie na waleniu i posłucha sie silnika to słuchać se w miarę równo on chodzi.

Ja kiedys przy kupnie oglądałem jedna 166 w Krakowie ze niby wariator a było tak. Na zimnym na biegu jałowym chodził jak nowy a jak tylko dodałem gazu to mega hałas panewki a kontrolka oleju się nie zapalała.

Ja kiedys przy kupnie oglądałem jedna 166 w Krakowie ze niby wariator a było tak. Na zimnym na biegu jałowym chodził jak nowy a jak tylko dodałem gazu to mega hałas panewki a kontrolka oleju się nie zapalała.
U mnie w Marioli identycznie, na wolnych raz po raz cicho, i jak się dało gazu to było ja słychać.

Amortyzatory
Powrót