Wypadanie zapłonu V6

piotren

Nowy
Auto
alfa 166 2,5 v6
Alfa pracowała idealnie po wymianie rozrządu jakieś 2 miesiące.
Po tym czasie zaczęła zachowywać sie jak by gubiła zapłon, przerywa, na gazie jest to bardziej odczuwalne.
Podłączałem różne interfejsy i żadnych błedów. Sprawdzalem komunikacje wypinając rózne czujniki i wówczas błędy sie poprawnie pojawiały.
Wymieniłem świece na Bosch Platinum Iridum , choc chciałem te dedykowane lecz sprzedawca jednak mi ich nie polecał.
Po wymianie nic sie nie zmieniło.
Przy postoju czuć gazem ( z wydechu...mam nieszczelny), pod maska gazu nie czuć.
Czy w alfie z 1998 roku komputer silnika nie reaguje na wypadanie zapłonu ?
Podejrzewam że cewki mam do wymiany ale nie chcę domniemywać ze względu na dośc poważny wydatek ( nieadekwatny do wartosci auta).
Podłączylem dzis lapka i zapisalem wszystkie wartości uruchomionego silnika na jałowym( na pb)
Niby program mial byc PL ale to czeskka wersja niestety . Ja tam wiele nie widzę...jestem automatykiem.
Fachowcy chca mi robić rozrząd i wymieniac cewki , przepływki...itp....
Możecie Panowie i Panie zerknąć i coś podpowiedzieć?
Alfa 166 2,5 V6 1998
Silnik (ECU)
Bosch Motronic ME 2.1 (2.5 V6, 3.0 V6)
ISO Code: FB 86 02 97 EF
Nie chcę jej na razie złomować...

Załączniki

Odpinaj cewki po kolei i patrz co się dzieje. Jeśli to faktycznie będzie ona to po odłączeniu uszkodzonej nie zobaczysz różnicy w pracy silnika Jeśli odłączysz dobrą to zacznie kuleć bardziej albo zgaśnie. Jak wszystkie okażą się dobre to pomyślimy dalej.

Ehh, że jesteś nowy, to nie zwalnia od chociażby odrobiny wysiłku... naprawdę trudno nie krzyczeć
1. Twoja wersja sterownika nie rejestruje wypadania zapłonów
2. Fes zapewne ma wersję PL, jak nie to poszukaj innej, jest tego od pierdelca na necie
3. Jak zachowuje się na PB ?
4. Sposób sprawdzania cewek bez wyciągania jest podany na forum. Zarówno elektryczny jak i słuchowy.
5. Jako automatyk, powinieneś umiec szukać rozwiązań na własną rękę i tworzyć nieszablonowe rozwiązania. Nie pisze tego złośliwie, bo sam jestem automatykiem i wiem z czym to się je.

Taa...dzięki
Odpuszczę sobie...rzędówka z dolotem nad cewkami...hmmm
Odstawię auto do mechaniora...może wszystkiego mi nie wymieni:)
Pozdrawiam

...rzędówka z dolotem nad cewkami...
Jeżeli faktycznie nie wiesz nawet jaki masz silnik to może faktycznie odpuść :sarcastic: a cylindry chociaż wszystkie znalazłeś? :edziahaha:
Generalnie danus już wszystko napisał. Ale niestety obsługa samochodu czasami wymaga odkręcenia paru rzeczy. Przy V6 jest ich jeszcze więcej. A to nie naprawa PLC że wystarczy poklepać w klawiaturę :lol:
Na początek spróbuj odpinać same wtryskiwacze.

Bardzo duże korekty.Chyba lpg ci mocno rozrabia .zrób mu reset ECU ,adaptacje i pojeżdzij na pb .i zrób powtórnie podobne zrzuty z mesa

Taa...dzięki
Odpuszczę sobie...rzędówka z dolotem nad cewkami...hmmm

Pozdrawiam

Ciekawa teoria:)
Sprawdź te cewki jak chłopaki piszą. To nic trudnego. Po za tym rozrząd robiłeś na ori blokadach?jak u jakiegoś przydrożnego Heńka to temu też bym się przyjrzał. W mojej okolicy mam magika który chwali się że ust bez blokad... :)

Witam
Aby zakończyć temat dość stary ( auto uzdrowiłem lecz sam nawaliłem...+50) podziękuję "Criss2007" za cenną uwagę-NAPIĘCIE.
Alternator szwankował a na dodatek pasek na kole od pompy (lekki mimośród) impulsami zakłócał ładowanie, czego objawem były niedomagania niektórych odbiorników.
Po wymianie alternatora , paska wieloklinowego , rolki i poprawieniu ułożenia centralnego koła napędzającego pompę autko juz normalnie chodziło. I o dziwo! Wtryski, które spisałem juz dawno na straty zaczęły być w 100% wydajne, gdyż sądziłem że się normalnie zużyły.
Tak, że za cenną uwagę dziękuję a i zwracam uwagę na kontrolowanie napięcia, gdyż jak widzę, nie które moduły aby poprawnie działały potrzebują nie 12 a prawie 14V:)
P.S. "rzędówka"...oj tam...wymckło mi sie...:)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam, odkopię temat, bo też pojawił mi się problem. W skrócie na benzynie śmiga bez problemów, mes nie pokazuje żadnych błędów. Natomiast na gazie ledwo śmiga, na wolnych obrotach szarpie i trzęsie się cała buda, przyspieszenie marne, czuć nierówną pracę również na wyższych obrotach, wypada zapłon na wszystkich cylindrach (P0300, P0304, P0305, P0306, P0302, P0303) błędy sondy jakieś dziwne (P1130 - zamienione sondy???, P0156), ciężko odpala po jeździe na gazie. Przy przełączeniu na pb wszystkie bolączki ustępują, po skasowaniu błędów i jeździe na pb błędy nie powracają. Silnik 3.0 cf3, instalacja lpg składana na zamówienie przez poprzedniego właściciela w 2013 w Rodanserwis w Lublinie (ecu king, wtryskiwacze hana, reduktor zavoli, zawór gazowy valtek, wielozawór tomasetto), świece ngk PFR6B z pewnego źródła wymienione 2 lata temu. Co radzicie? Próbować szukać samemu czy jechać do seriwsu lpg?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. To jest oczywiste że winna jest instalacja i musisz pojechać na dobry serwis. Chyba że masz oprogramowanie, sprzęt i wiedzę to zrobisz to sam.

Dokładnie jak Marek napisał. A po 5 latach to równie dobrze może się okazać że jakieś wtryski już padły i reduktor do regeneracji jest...

Amortyzatory
Powrót