• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

HSF3Design dla 166 - Uchwyt na kubek i trochę więcej

Auto
jest 2x166, Avensis T27, Passat B4
Od jakiegoś czasu pracowałem nad pewnym pomysłem. W mojej 166 brakowało mi uchwytu na kubek i miejsca gdzie można było by odłożyć telefon w trakcie jazdy. Z potrzeby, powstał pomysł. Ponieważ takowych miejsc nie ma, to trzeba takie zrobić. Przeanalizowałem kilka potencjalnych miejsc, kaseciak, wloty powietrza ale żadne nie dawały pełni możliwości które potrzebowałem. Ostatecznie wybór padł na i tak nie używaną przeze mnie popielniczkę. Dlaczego? Po pierwsze i tak z niej nie korzystam. Po drugie takie umiejscowienie uchwytu nie odwraca mojej uwagi od wnętrza i drogi. Po trzecie jeśli by coś się wylało to nie będę musiał czyścić połowy wnętrza z ICSem włącznie. I po trzecie oryginalna popielniczka ma podświetlenie.
Ale co to mi daje? A no to że jest tak już doprowadzony prąd z instalacji w łatwej użytkowej formie. Łącząc te wszystkie elementy w całość powstało to co widać poniżej.

20160430_091714.jpg20160430_091629.jpg20160430_091654.jpg

No tak ale sam uchwyt na napój to za mało. Potrzebowałem jeszcze podstawki pod telefon.

20160430_091341.jpg13100682_1156017437797549_1847485812735255012_n.jpg

No tak ale co z tym prądem. A no wymyśliłem sobie że przydała by się jeszcze do tego ładowarka USB. Tak więc wykorzystując już i tak doprowadzony prąd w to miejsce w podstawę uchwytu wbudowałem ładowarkę USB 1000mA. Wystarczy z gniazda żaróweczki wyjąć ją samą i wpiąć do obudowy ładowarki.

13100951_1156017501130876_4906268292157862390_n.jpg20160430_092138.jpg

Zdjęcia samej podstawy.

20160430_091026.jpg

Wszystko jest bardzo stabilne. Wymiana między podstawką na kom a uchwytem jest bardzo szybka. Wystarczy wysunąć do przodu. Uchwyt na kubek bez problemu mieści się w podłokietniku a podstawka pod telefon pod podłokietnik. Podstawa do tunelu mocowana jak ori popielniczka na jedną śrubkę.

Ale żeby nie było za kolorowo to są też pewne minusy. A w zasadzie jeden. Wygląd. Powyższy projekt jest użytkowym prototypem a nie gotowym elementem. Teraz jak już wiem że wszystko w nim działa jak trzeba, jest stabilne i spełnia swoją funkcje będę się starał zmienić jego formę na bardziej przystępną dla oka. Drugim mniejszym minusem jest ręczny. Fakt uchwyt trochę bardziej utrudnia korzystanie z niego. Zimą na zakrętach się nie poślizgamy z uchwytem na miejscu. Ale ponieważ ja i tak tego nie robię nie jest to dla mnie problem. Na parkingu żeby zaciągnąć ręczny wystarczy trochę bardziej niż normalnie odgiąć rękę.

To jest jeden z projektów dla 166. Pozostałe już gotowe projekty to:
- zestaw naprawczy kierunkowskazów eliminujący problem raz na zawsze.
- zestaw naprawczy klapki obiegu wew/zew. Element z rdzeniem nie do zepsucia.
- zawleczki do mocowania szyby w mechanizmie.

Pozostałe projekty wkrótce pokaże na forum bo muszę je wydrukować.

To teraz dawaj ogłoszenie z cenami w bazarze a tu daj do nich link i będziemy pitolić o aspektach technicznych :D
Ja już co miałem pogadać to już pogadałem z Chyziem i uważam to za dobrą inicjatywę.
Odnośnie uchwytu ja tam nic nie piję w aucie ale podstawka pod telefon z gniazdem ładowania oczywiście się przyda.
Odnośnie pozostałych części to są wręcz niezbędne bo do słabe punkty 166. Co prawda o dźwigni do klapy obiegu sie na forum nie czyta ale to tylko dlatego bo większość nawet nie wie że ma to połamane :)

Skóra to nie bardzo. Ale na flokowanie samej podstawki jadę po weekendzie majowym. Chcę zobaczyć jak trwałe jest to rozwiązanie, a że koło mnie jest firma co się tym profesjonalnie zajmuje to już byłem pytać o koszty i technologie.

Na podkładkę pod telefon to i ja bym się skusił :) A jakie ewentualne koszty wszystkich projektów?:)

Ja pracuje nad panelem 2xusb+gniazdo mini jack zamiast popielniczki:)
W aucie nie pije. Chyba że h2o. Podstawka pod telefon gites. Też o tym myślałem, żeby tel nie walał sie jak słucham muzyki.

Skóra to nie bardzo. Ale na flokowanie samej podstawki jadę po weekendzie majowym. Chcę zobaczyć jak trwałe jest to rozwiązanie, a że koło mnie jest firma co się tym profesjonalnie zajmuje to już byłem pytać o koszty i technologie.
Kurde daj znać o kosztach i kupuje :-) w aucie niby nie pije ale z drugiej strony robię czasem dłuższe przeloty typu 300-400 km za jednym razem i tu bym się mógł złamać ;)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Mam już taki zrobiony :) To był mój pierwszy pomysł. Ładowarka plus aux. Jak będziesz chciał to mogę dla Ciebie takie coś też druknąć.

Chcę coś pomodzić z alu. Będzie pasowało do ics. Pomysł jest taki, żeby osadzić wszystko zamiast wkładu popielniczki, móc otwierać i zamykać tak jak ori.

A dało by radę tą podstawkę pod kubek wyposażyć w jakąś delikatną grzałeczkę coby kawusia wolniej stygła?

To podkręć ogrzewanie :edziahaha:

Eeee tam jakieś uchwyty. Ja zawsze wciskam puszkę między ręczny, a fotel pasażera, i jakoś żyje :D

Ja się piszę na uchwyt do kawy!
Tylko chętnie z lepszym wykończeniem :)
Jeżeli obszycie skórą odpada to faktycznie może flokowanie? hydrografika?

Czekam na ceny :P

A dało by radę tą podstawkę pod kubek wyposażyć w jakąś delikatną grzałeczkę coby kawusia wolniej stygła?

32.jpg

:P

Ja bym się może skusił na podstawkę pod telefon z ładowaniem. Ale tylko jak będzie luks-wykończenie, jakaś hydrografika czarnego szczotkowanego aluminium i wszystko ładnie wygładzone i zaokrąglone żeby pasowało do Alfy. Inaczej szkoda psuć wygląd wnętrza ;)

Ostatnia edycja:
Niektóre auta mają uchwyt na kubek podgrzewany/chłodzony i myślę, że podpięcie maty grzewczej pod 12v nie byłoby aż takim wyzwaniem :)

Niektóre auta mają uchwyt na kubek podgrzewany/chłodzony i myślę, że podpięcie maty grzewczej pod 12v nie byłoby aż takim wyzwaniem :)

Podgrzewany to proste, ale chłodzony? Może jakieś ogniwo peltiera, ale to będzie z kolei dogrzewać kabine.

32.jpg

:P

Ja bym się może skusił na podstawkę pod telefon z ładowaniem. Ale tylko jak będzie luks-wykończenie, jakaś hydrografika czarnego szczotkowanego aluminium i wszystko ładnie wygładzone i zaokrąglone żeby pasowało do Alfy. Inaczej szkoda psuć wygląd wnętrza ;)

A to się nie będzie chlapało, bo weluru mi trochę szkoda ??? :)

Dobra panowie przestańcie już piep...yć bo zaśmiecacie temat.

Amortyzatory
Powrót