• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dmuchawa nawiewu pracuje cały czas ze stałą prędkością.

nakano

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTD 1999
Witam, jak w temacie nie mam kontroli nad siłą nawiewu tzn. dmuchawa nie reaguje na przycisk na kokpicie, zmienia się tylko skala na wyświetlaczu. Klimatyzacja działa, ogrzewanie działa, przełączanie na nogi, tułów, szybę itp. też. Na wyświetlaczu co jakiś czas pojawia się znany komunikat Air...... Na Auto, Eco czy Off to samo. Wiem jest wiele tematów na tym forum, od paru dni siedzę tu godzinami ale nie udało mi się wyszukać odpowiedzi. Większość tematów dotyczy nie działającego nawiewu czy od czasu do czasu. Czy to wina samego wentylatora czy jakiegoś układu sterującego i czy komunikat o usterce jest z tym związany? Dodam iż mam prawdopodobnie a raczej na pewno problem z nagrzewnicą, standardowe objawy brak sygnalizacji włączonego kierunkowskazu na desce i czasami delikatny zapach płynu z nawiewów. Dobrze wiem co on oznacza, przerabiałem już temat w innej marce.
Czy te trzy rzeczy mają coś razem wspólnego???

Mogą być związane ze sobą. Wentylator w 166 jest sterowany na zasadzie silnika pwm czyli jego obrotami zarządza bezpośrednio centralka. Co sugerowałoby że to ona jest temu winna. Jednak w myśl zasady "wszystko po kolei" to ja bym zaczął od wymiany nagrzewnicy i osuszenia wszystkiego bo nie wiadomo jakich szkód to narobiło.

Nie wiem jak jest a Alfie ale np. w BMW przy ustawieniach na auto nawiewu sama dobierała odpowiednie obroty wentylatora do zadanej temperatury. Jeżeli w alfie jest tak samo a centralka nie może tego zrobić to to by mogło tłumaczyć komunikat usterki.
Co do nagrzewnicy to masz jakieś namiary gdzie można kupić? Udało mi się wygrzebać instrukcję jak ją wymienić, co prawda do alfy z silnikiem 3.0 benzyna ale chyba wiele się to nie różni!?

Oczywiście że 166 jest tak samo. Masz pełny klimatronik. Wszystko działa automatycznie. Proponuję poczytać instrukcję. Skoro takich rzeczy nie wiesz to dowiesz się jeszcze dużo więcej o wyposażeniu :) Odnośnie nagrzewnicy to ja tam się nie rozczulałem i kupiłem na allegro. Wymiana w 2,4 chyba będzie prostsza. Może nie trzeba kolektora zdejmować. Ale na pewno nie trudniej.

Prawda o Alfie nic nie wiem to moja pierwsza:) A nawiew? Poprzedni właściciel/e rozbierali panel by dorobić wejście aux do radia (podobno działa). Czy jest możliwe że coś zepsuli i teraz nie działa kontrola dmuchawy?

Możliwe. Jednak to wróżenie z fusów. Na pewno nagzrewnicę musisz zrobić szybko bo więcej rzeczy Ci wysiądzie. A może i rozwiązę problem z dmuchawą.

Kupić nową czy używaną i czy każda będzie pasowała?

Używane gacie chcesz kupić? :sarcastic: tylko nowe. A pasują takie do 166 :) nie słyszałem żeby były jakieś różne modele (w sensie kompatybilności).

Kupuj nową. Roboty jest dużo z wymianą, ale do ogarnięcia z piwkiem w ręku. Kolektora nie trzeba zrzucać, ani klimy rozpinać.
Kupa śrubek i poharatane ręce :D

Nagrzewnica do 166 to nawet poniżej stówki za nową, nie ma sensu bawić się z używką.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Wiem już co jest przyczyną niedziałającej dmuchawy:( Ktoś tam strasznego bigosu narobił tzn. jakieś obejścia w kablach i podłączył wszystko na krótko z dodatkowym włącznikiem k ukrytym nad nogami kierowcy pod osłoną kolumny. Prawdopodobnie sama dmuchawa nie jest z tej alfy albo i tej marki. Nawet obudowę zmasakrował :(

Co do nagrzewnicy to jeszcze nie miałem czasu na wyjmowanie ale rozebrałem boczki tunelu w środku i jest tam suchutko ale są stare ślady wycieku w postaci białego leppkiego nalotu. I teraz nie wiem czy już nie była wymieniana?! no chyba że się sama uszczelniła lub dolali uszczelniacza. Szkoda że bez rozbierania tak się tego nie dowiem.

Co odpowiada za sygnalizację kierunkowskazów przy liczniku? Wymontowałem takie zielone cuś gdzie jest podłączone 5 wtyczek, 2 większe i 3 płaskie. Rozebrałem i układ nie wyglądał na zalany tylko same złączki i obudowa były lekko w białym osadzie.

takie zielone cuś gdzie jest podłączone 5 wtyczek
A to przypadkiem nie jest moduł świateł?Zdjąłeś go z nad lewego kolana przy bezpiecznikach?.Za kierunki odpowiada przekaźnik,za ics na tunelu,z tego,co pamiętam chyba zielony.

nie jest przykręcony centralnie pod obudową nagrzewnicy a pod nim od strony pasażera rząd przekaźników a jako pierwszy jest zielony ale też czysty.
dosyć to dziwne bo jako tako kierunki działają, jest sygnalizacja dźwiękowa i mruga przycisk awaryjnych tylko się kontrolki nie zapalają na desce.

Amortyzatory
Powrót