166 problem z glosnikami wypada cala jedna strona

Drefo

Nowy
Auto
166 3.0 Zender
Czesc

Mam taki oto problem: Od czasu do czasu wypada mi cala lewa strona glosnikow i pojawia sie jakby " wycie/ piszczenie " narastajace wraz ze zwiekszaniem sie obrotow silnika, kilka razy slyszalem nawet przepustnice w lewych glosnikach. Wszystko wskazywalo by na to ze poprostu gdzis jest przebicie ale cala lewa strona potrafi " wypasc " nawet jesli auto stoi wylaczone. Wtedy poprostu nie slychac zadnego piszczenia. Co jest bardzo dziwne w 90% przypadkow jesli przelacze z Radia Fm/ Kasety na zmieniarke CD to nagle wszystko samo z siebie sie naprawia ( nie zawsze ale bardzo czesto. Z cd lewa strona tez potrafi wypasc ). Jest to tak upierdliwe ze k... mozna dostac. Pomocy :/

Ps. Cala lewa strona gra ogolnie tak minimalnie " gorzej " niz prawa, tak jakby troszke tonow bylo ucinanych. Przekladalem glosniki, bez zmian.
Dodam ze wtyczka w bagazniku od dsp bylo lekko skorodowana, przeczyscilem ja. Moze nie zbyt dobrze? Mogloby to byc powodem?

Ostatnia edycja:
Czesc

Mam taki oto problem: Od czasu do czasu wypada mi cala lewa strona glosnikow i pojawia sie jakby " wycie/ piszczenie " narastajace wraz ze zwiekszaniem sie obrotow silnika, kilka razy slyszalem nawet przepustnice w lewych glosnikach. Wszystko wskazywalo by na to ze poprostu gdzis jest przebicie ale cala lewa strona potrafi " wypasc " nawet jesli auto stoi wylaczone. Wtedy poprostu nie slychac zadnego piszczenia. Co jest bardzo dziwne w 90% przypadkow jesli przelacze z Radia Fm/ Kasety na zmieniarke CD to nagle wszystko samo z siebie sie naprawia ( nie zawsze ale bardzo czesto. Z cd lewa strona tez potrafi wypasc ). Jest to tak upierdliwe ze k... mozna dostac. Pomocy :/

Ps. Cala lewa strona gra ogolnie tak minimalnie " gorzej " niz prawa, tak jakby troszke tonow bylo ucinanych. Przekladalem glosniki, bez zmian.
Dodam ze wtyczka w bagazniku od dsp bylo lekko skorodowana, przeczyscilem ja. Moze nie zbyt dobrze? Mogloby to byc powodem?

U mnie jest podobnie z tym, że nie ma piszczenia.
Gdy słucham FM to zanika mi lewy przód. Podczas gdy we wnętrzu jest gorąco to czasami się to naprawia. Na jakis czas.
Gdy włączę CD lub CC to wszystko OK. Ja raczej doszukiwałbym się jakiegoś zimnego lutu na wyjściu z FM do DSP.

Pozdrawiam!

Też czasami tak miałem. Winna u mnie była kostka we wzmacniaczu DSP, która w bagażniku co chwile sie usyfia w nalocie z rudej.. prawdopodobnie wilgoć w bagażniku... raz czyćciłem rok temu, teraz czyściłem niedawno drugi raz i było to samo... trzeba to chyba zafoliować :v

A co Ci rdzewieje w bagażniku? :confused: tam nie ma co rdzewieć.
W temacie autora to bezinwestycyjnie jest przeczyścić wszystkie połączenia w wiązce ICS-DSP. Potem podmiana części od kogoś.

Wydaje mi sie ze bedzie to jednak wlasnie ta wtyczka od wzmacniacza bo byla strasznie " przygnita " widocznie musialem ja niewystarczajaco wyczyscic. Ewentualnie moze to tez byc ( z tego co wyczytalem na niemieckim forum ) z tylu ics ta zolta czy tam kolorowa wtyczka ta najwyzej z tylu ics-a.

Moze sie komus przyda:

Plug A
1 - Speed signal
2 - Free
3 - Free
4 - Terminal 30
5 - Terminal 30 for windscreen antenna
6 - Free
7 - Free
8 - Terminal 31
--------------------------------------------------------------------------------
Plug B
1 - Loudspeaker, rear right +
2 - Loudspeaker, rear right -
3 - Loudspeaker, front right +
4 - Loudspeaker, front right -
5 - Loudspeaker, front left +
6 - Loudspeaker, front left -
7 - Loudspeaker, rear left +
8 - Loudspeaker, rear left -

Note Plug B is assigned only if no amplifier is installed.
--------------------------------------------------------------------------------
Plug C
1 - Lineout, rear left
2 - Line out, rear right
3 - AF ground
4 - Line out, front left
5 - Line out, front right
6 - Terminal 30 for amplifier
7 - Control lead for CD changer
8 - Terminal 30 for CD changer
9 - Free
10 - Data lead
11 - Clock lead
12 - Reset lead
13 - Free
14 - Free
15 - Free
16 - Free
17 - Free
18 - CD AF, ground
19 - CD AF, left
20 - CD AF. right

Note Plug C consists of 3 parts.
Pins 1 to 6: yellow housing.
Pins 7 to 12: green housing.
Pins 13 to 20 : blue housing.
Pins 1 to 6 are the loudspeaker outputs to the amplifier. They are assigned only if an amplifier is installed.
Pins 7 to 12 are the control leads for the CD changer.
Pins 18 to 20 are the loudspeaker outputs of the CD changer.
Pins 7 to 20 are assigned only if a CD changer is installed.
D-Antenna lead
E-Fuse
Plug I
1 - Video signal, red
2 - Video signal, green
3 - Free
4 - Free
5 - Free
6 - Terminal 31
7 - Free
8 - Free
9 - Free
10 - Terminal 30 for navigation
11 - Terminal 58 d
12 - Free
13 - Terminal 30
14 - Video signal, blue
15 - Video signal synchronisation
16 - Video signal ground
17 - Free
18 - Free
19 - Terminal31
20 - To combination plug IIIpin 6
21 - From combination plug IIIpin 11
22 - Free
23 - Fuel consumption signal
24 - Speed signal
25 - Free
26 - Terminal 30
Plug II
1 - Diagnosis lead
2 - Terminal 15
3 - Terminal 86 s
4 - Data lead to navigation unit
5 - Free
6 - DSP (amplifier) ground
7 - Handsfree microphone ground
8 - Handset microphone
9 - Handset speaker
10 - Terminal 30, handset
11 - Free
12 - Voice output ground
13 - Voice output
14 - DSP (amplifier)
15 - Data lead from the heater / AlC unit
16 - Free
17 - Data lead from the navigation unit
18 - Free
19 - Free
20 - Handsfree microphone
21 - Handset ground
22 - Handset on-hook contact
23 - Free
24 - Free
25 - Free
26 - Free

pcm1_control.gif

Chcialem sie dzisiaj za to zabrac ale braklo czasu.
Ps. taki sam Ics siedzi w porsche :o

Przeczyscilem jeszcze raz wtyczke od wzmacniacza ta czarna i jak narazie wszystko dobrze gra.

może rdzewieć nie ma co, ale widocznie te kostki we wzmacniaczu coś ze sobą mają, skoro nie tylko u mnie jest zasyfiona. Przewaliłem całą instalacje audio jak szukałem wady(ics sprawdzany pod kątem zimnych lutów też) i jedynie ta kostka była zaśniedziała, wręcz ruda. Skoro mojej jak i 166 autora tematu taka prosta czynność pomogła(chyba), a kostki sie zasyfiają to chyba coś z tym jest..bezapelacyjnie..

Pomoglo ze po 2 dniach znowu to samo. Jak mowie dziwne jest to ze u mnie sa jeszcze takie oto objawy:

1. lewa strona ma troszke gorsza jakosc muzyki ( tak jakby troszke tonow obcietych ) ale tylko minimalnie
2. jak lewa strona wypada to po chwili pojawia sie wycie w glosnikach taki jakby pisk ktory narasta z obrotami silnika
3. w 95% przypadkow gdy przelacze np. z Kasety albo radia Fm na CD to po chwili lewa strona zaczyna normalnie dzialac nawet jak wroce spowrotem na CC/FM.

Wiec raczej wtyczka to jednak nie jest bo co ma zmienianie zrodla z wtyczka wspolnego :/

Chyba znalazlem rozwiazanie tego problemu. Ale zanim bede rozkrecal pol auta zapytam. jest to mozliwe ze przez zle uziemienie/mase ica-a dzieja sie takie anomalie? Pytam poniewaz jest to dla mnie dziwne ze zregoly lewa strona " naprawia " sie po zmianie zrodla muzyki tam i spowrotem. Moze to byc to?

Pomoglo ze po 2 dniach znowu to samo. Jak mowie dziwne jest to ze u mnie sa jeszcze takie oto objawy:

1. lewa strona ma troszke gorsza jakosc muzyki ( tak jakby troszke tonow obcietych ) ale tylko minimalnie
2. jak lewa strona wypada to po chwili pojawia sie wycie w glosnikach taki jakby pisk ktory narasta z obrotami silnika
3. w 95% przypadkow gdy przelacze np. z Kasety albo radia Fm na CD to po chwili lewa strona zaczyna normalnie dzialac nawet jak wroce spowrotem na CC/FM.

Wiec raczej wtyczka to jednak nie jest bo co ma zmienianie zrodla z wtyczka wspolnego :/

No to jest nas dwóch, mam dokładnie takie same objawy:

Nie siadałem jeszcze do tego ale w końcu to rozgryzę. Kostkę od DSP tez miałem zaśniedziałą i czyściłęm ją pół roku temu, też pomagało na trochę a potem dupa.

Ta kostka raczej nie ma nic do tego. Czytalem na niemieckich forach tam tez kazdy tylko placze nad tym problemem i nikt nie ma rozwiazania ale za to na angielskim forum wpadlem na dobry trop. Bede mial dostep do laptopa to napisze o co kaman :)

A wiec... jestem w 100% pewien ze ( przynajmniej u mnie ) powodem tego wszystkiego jest poprostu zla masa. Na tym zdjeciu widac caly sprzet aufio co gdzie jak idzie. To co nas interesuje to pozycja C34. Trzeba zdjac caly srodkowy tunel z podlokietnikiem i gdzies niedaleko hamulca recznego powinien byc jakis kabel przykrecony na srobce do karoseri. Odkrecic, wyczyscic i powinno dzialac. Dlaczego wypada tylko jedna strona tego nie wiem ale mozliwe ze lewa i prawa strona ma osobne uziemienie? Jest jeszcze pozycja c15 jest to tez masa. Ah w sumie to ide teraz to zrobic :D

Załączniki

• IMG_0661.JPG
    IMG_0661.JPG
    71.8 KB · Wyświetleń: 43
Właśnie regeneruję jeden z głośników w tylnej półce. Jak tylko wróci z regeneracji to będę go montował, przy okazji sprawdzę i wyczyszczę wskazaną przez Ciebie masę. Myślę że na początku następnego tygodnia zdążę wszystko ogarnąć.

A ja powiem z własnego doświadczenia, że u mnie też wypadała jedna strona razem z głośnikami w półce. Po podmianie ICSa problem przestał powracać.

Właśnie regeneruję jeden z głośników w tylnej półce. Jak tylko wróci z regeneracji to będę go montował, przy okazji sprawdzę i wyczyszczę wskazaną przez Ciebie masę. Myślę że na początku następnego tygodnia zdążę wszystko ogarnąć.

Może regenerujesz w B-stoku przy Radzymińskiej? U siebie też sprawdzę tą mase przy okazji jak się ociepli, chociaż jak na ten moment wszystko gra dobrze i głośniki nie wypadają(u mnie wypadał tylko i wyłącznie ten od kierowcy)

A wiec... Sa dwie masy jedna jest obok hamulca recznego ( trzeba sciagnac cala konsole srodkowa ) drugi punkt masy jest po zdjeciu " skory " po stronie pasazera pod schowkiem po lewej. U mnie wszystko bylo jak nowe wiec to nie mogla byc jednak przyczyna tego problemu wiec szukalem dalej. Wyjalem ICS i okazalo sie ze ogolnie wtyczki ktore ida do ICSa sa przyczyna. Kabelki ktore ida do wtyczki bardzo sie bujaja ogolnie wystarczy wlaczyc radio i jak leci muzyki to sobie poruszac kabelkami to sami zobaczycie. U mnie zaczela wypadac wtedy wlasnie lewa strona. Jest to ta kolorowa wtyczka na samej gorze ICSa i jedna wtyczka nizej. Poblokowalem kabelki we wtyczkach tak ze nie juz sie nic nie rusza. ( co dziwne jak ruszylem kablem ktory daje sygnal predkosci to zaczela tez lewa strona jakby sie przygluszac ? ) A i przy okazji zauwazylem ze na obudowie ICSa pisze ( Mass on chassis ) wiec pociaglem sobie jeszcze jedna mase z ICSa. Jak narazie wszystko gra lecz lewa strona nadal ma jakby tak 5% tonow mniej...

Nie blokuje się kabelków tylko wyciąga się wtyczki i zaciska blaszki. Delikatnie ale trzeba.

Wyciąg ICS, włącz muzyke i ruszaj trójkolorową kostka do audio/zmieniarki i słuchaj (zakładam że masz DSP) - winne może być gniazdo w ics (zimne lub uszkodzone luty) lub sama zaśniedziała kostka.

Amortyzatory
Powrót