Cześć!
Ostatnio zauważyłem że reakcja na gaz u mnie jakoś dziwnie się zachowuje (prawdopodobnie myslalałem ze to są 2 przeguby wewnętrzne i poduszki silnika) jednak problem jest raczej inny .
Problem polega na tym że nie mam rekacji na gaz, żadnej podczas lekkiego naciśnięcia na pedał , odrazu z obrt jałowych wskakuje mi na wartość 1200obrt , przez co przy puszczaniu sprzęgła bez gazu i naciskaniu pedału przyspieszenia gdy alfa jest na biegu i się toczy auto szarpie bo wskakują obroty wyższe (około 1100-1300), nie ma tej płynności
zauważyłem ze problem jest nie tylko u mnie jeśli chodzi o alfy 166, w 156 2.4 10v problemu nie ma obrt wskakują elegancko da się je wypoziomować jakoś , tak samo w 1,9 16v jtdm 150hp
Myśle czy problem leży w potencjometrze gazu , tylko jest problem w jego odnalezieniu
moze ktoś pomoże ?
załaczam screeny z alfaobd podczas wciskania pedału gazu co się dzieje z obrotami i z wartościami potencjometru
bieg jałowy
lekkie nacisnięcie pedału gazu
jeszcze dalej naciskam pedał gazu oczywiście delikatnie
tu już mysle że było z pół centrymetra naciśnięcia
jak widać zero reakcji na obroty
tutaj widac że jest prawie 3% a obroty skoczyły dosyć mocno
także między jałowym biegiem a obrt 1200/1300 i dalej nie da się osiągnąć wartości 900/1000 ponieważ odrazu wskakuje większa wartośc przez co auto jakby szarpie przy zmianie biegu czy tam ruszaniu "bez gazu"
jeśli ktoś walczył z tym to prosiłbym o pomoc , czy czyścić/naprawiać czy może wymieniać na nowy