Programowanie pilota centralnego zamka

1chomik1

Nowy
Auto
166 2.4 jtd 136km 1999
Witam, przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Posiadam Alfinę 166 1999r z fabrycznym alarmem i mam do niej 2 kluczyki z jednym guzikiem do centralnego/alarmu i 1 kluczyk bez pilota. Jeden z kluczyków z pilotem działa normalnie, natomiast 2gi nie i nim chciałbym się zająć. Sam kluczyk wysyła jakiś sygnał (sprawdziłem na starym radiu i u klucznika) i dioda się zapala ale auto na niego nie reaguje. Mam interfejs do diagnostyki i łączę się bezproblemowo z każdym systemem auta :ecu, abs, central locking vas, alarm itd. Posiadam też pełną wersję Alfaobd (która ma opcję "remote control storage")i kartę z electronic code. A teraz do sedna , czy z tym zestawem i danymi jakie posiadam jest możliwość zaprogramowania tego pilota ? Jeżeli tak to poproszę o jakieś wskazówki.

Nie ma możliwości samemu tego zrobić. Aso może ale dodaje nowe kluczyki do centralki (cena kosmiczna). Z tego co wiem to używanych kluczyków nie ma możliwości dodania do centralki. Nie znam przynajmniej takiego przypadku. Ktoś niedawno wspomniał że niby się da, potem przyznał że niby nie. Tak więc najlepiej jak sam się dowiesz i zrobisz to będziesz pierwszy znany :sarcastic:
Ale na pewno sam nic nie zrobisz.

Nie ma możliwości samemu tego zrobić. Aso może ale dodaje nowe kluczyki do centralki (cena kosmiczna). Z tego co wiem to używanych kluczyków nie ma możliwości dodania do centralki. Nie znam przynajmniej takiego przypadku. Ktoś niedawno wspomniał że niby się da, potem przyznał że niby nie. Tak więc najlepiej jak sam się dowiesz i zrobisz to będziesz pierwszy znany :sarcastic:
Ale na pewno sam nic nie zrobisz.

Ten pilot który chcę zakodować , był kiedyś zaprogramowany do tego auta. Uległ uszkodzeniu (nie pamiętam co mu się stało) i leżał w szufladzie , teraz jest mi potrzebny i rozebrałem go wyczyściłem , dałem nową baterię i zaczął mrugać diodą , oddałem do elektronika sprawdził czy wysyła sygnał i stwierdził ze tak.
Bawiłem się trochę programem alfaobd i są rożne opcje , ale nie za bardzo je rozumiem, tzn kodowanie mam robić z central locking vas, czy z alarm np ?
W programie sprawdziłem i mam zakodowane 2 klucze, może jutro zasiądę z lapkiem i porobię parę zdjęć, wtedy może ktoś coś wymyśli , bo łatwiej jest pomóc jak się widzi co jest grane
ps. Czas leci i informatyka i elektryka idzie do przodu, kiedyś może się nie dało ,a dziś ???
Pamiętajmy ze mówimy tu nie o immo a o pilocie centralnego zamka

Ostatnia edycja:
To że ten kluczyk kiedyś był przypisany nie zmienia postaci rzeczy. Nie ma znaczenia czy chcesz zakodować inny kluczyk czy swój. Nie da się. Albo tak jak piszesz - nie dało się :)
W sensie że może ktoś coś wymyśli ale "trochę" czytając forum to nie znam takiego przypadku a nie jeden już to chciał zrobić. Wrzuć co tam masz a nóż na coś wpadniemy albo zgłosi się ktoś kto coś wie. Mi nikt taki się nie kojarzy.

Centralny zakoduje w AlfaOBD bez problemu jak ma karty kodowe. Ba, nawet przeniesie kod do alarmu ;) To są funkcje, których brakuje w MES. To nie jest immo, gdzie nie da się dołozyć uzywanej pastylki, bo one sa jednorazowo kodowane.

To dlaczego ostatnio ziomek jak pytał o kodowanie pilotów to nie pisałeś że się da? :D
jak alfaobd może "przepisać" pilota to można sobie dokupić komplet z kartami?

Centralny zakoduje w AlfaOBD bez problemu jak ma karty kodowe. Ba, nawet przeniesie kod do alarmu ;) To są funkcje, których brakuje w MES. To nie jest immo, gdzie nie da się dołozyć uzywanej pastylki, bo one sa jednorazowo kodowane.

Kod do alarmu przechodzi bez problemu funkcją " transfer code to alarm", ale kodowanie klucza funkcją " remote control storage " nie za bardzo, wyskakuje komunikat że sterownik tego nie obsługuje, lub niewłaściwy login. Podejrzewam że robię coś nie tak, ale jeszcze nie wiem co. Wszystko to robię w central rf lock vas97/2. Daję najpierw login with password, później remote control storage i w tym miejscu stanąłem. Kod biore z tej karty na samym dole DSC_0956.jpg
Chyba klucz w stacyjce miałem w pozycji Mar a teraz czytam że ma być w pozycji STOP. Może to było powodem błędu, Później zejdę do garażu i spróbuje ponownie.
Btw do czego służą inne opcje , ktoś może je przetłumaczyć ? załączam zdjęciaDSC_0954.jpgDSC_0955.jpg ,a dokładnie chodzi o ''boot opening command'' i ''tilt module'' oraz ''volumetric module''

Ostatnia edycja:
Zacznijmy od początku.
1. Wchodzisz w "Advanced mode" i zmieniasz w polu Language na Polski
2. Czemu masz 2 karty kodowe do kluczyków ? Czy jak logujesz się z pinem to wyrzuca błąd ? Ewentualnie specjalnie wpisz zły i zobacz.
3. centralny.jpg
4. Marek napisałem tyle:
Mylicie centralny+alarm z immobiliserem. Ten ostatni musi być virgin.
Wyklepane Hammer AXE

Ostatnia edycja:
Aha, czyli dajmy na to do swojego centralnego mogę dopisać obce piloty zdalnego (tą elektronike z przyciskiem) z innego auta pod warunkiem że mam karty kodowe?

Zacznijmy od początku.
1. Wchodzisz w "Advanced mode" i zmieniasz w polu Language na Polski
2. Czemu masz 2 karty kodowe do kluczyków ? Czy jak logujesz się z pinem to wyrzuca błąd ? Ewentualnie specjalnie wpisz zły i zobacz.
3. Pokaż załącznik 220644
4. Marek napisałem tyle:

1. zmieniłem na polski
2.posiadam 2 karty bo jedna się wytarła trochę i poprzedni właściciel wyrobił nową, na obu jest taki sam kod, jak się zaloguje nie ma błędu jest napis ''password login accepted''
Problem pojawia się jak naciskam ''start'' i wyskakuje to DSC_0962.jpg , a po 15s to DSC_0963.jpg
Jak wpisuje inny kod jest dokładnie tak samo.

"Zakupiłem" najnowszą wersję alfadiaga i może później zejdę do garażu raz jeszcze, w nowej wersji programu jest troszkę inaczej
Dokopałem się też do informacji że pin można odczytać przez złącze diagnostyczne interfejsem ficom, ale narazie kosztuje trochę i dla jednego auta nie opłaca się kupować, poszperać należy w necie i poszukać czegoś podobnego, skoro ficom to potrafi to i inny programik też zapewne da radę
Edit. Byłem jeszcze raz w garażu z inną wersją i dalej to samo, wszystko wskazuje na to że wpisuję nie ten pin. Ale jaki wpisać?

kolejny edit. Jest jeszcze opcja że do kodowania powinienem użyć tego klucza bez pilota ? Dzisiaj już mi się nie chce schodzić , jutro sprawdzę

znowu edit. Chyba znalazłem rozwiązanie ''INFORMATION ON REMOTE CONTROL PROGRAMMING PASSWORD
The REMOTE CONTROL PROGRAMMING PASSWORD is a numerical code of six digits. The code
is different from vehicle to vehicle and is required for programming new remote controls. It can be
obtained from a FIAT/ALFA/LANCIA dealer by providing the chassis number.
the password for programming remote controls is not the electronic code used
for programming keys! ''
jak będę miał czas w przyszłym tygodniu udam się do fiata popytać co i jak i za ile

Ostatnia edycja:
Widzę że jest małe zainteresowanie tematem proponuje aby mod zamknął tą dyskusję, nie za bardzo jest ktoś chętny oprócz danus77 żeby to ogarnąć i zniechęcaczem marek230482 . Jak uporam się z tym to wstawię tutorial krok po kroku , taki że nawet laik sam sobie poradzi.Gdyby chodziło o kodowanie immobilisera to prawdopodobnie jest to o wiele prostsza sprawa , wystarczy czysty transponder , pin który mam i do dzieła. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Nie chciałem Cię zniechęcić. Po prostu nikt tego nie robił, sam nie widziałem i nigdzie o tym nie czytałem. Jak widać po zainteresowaniu tematu tylko danus coś wie ale też tym nie żyje. Musisz cierpliwie poczekać. Tematu nie zamknę bo nie nie zamyka się tylko dlatego że nikt nie wie co masz zrobić.

Ostatnia edycja:
Aha, czyli dajmy na to do swojego centralnego mogę dopisać obce piloty zdalnego (tą elektronike z przyciskiem) z innego auta pod warunkiem że mam karty kodowe?

Możesz.
Z tego co wiem, to co potocznie nazywane jest programowaniem pilotów to tak naprawdę "uczenie" centralki sygnałów wysyłanych przez pilota.
Walczyłem trochę z tym tematem w 156 i z tego co ustaliłem to możesz sobie kupić używany kluczyk z pilotem od innej 156 i go dopisać do swojej centralki.
Podejrzewam, że w 166 będzie podobnie.

Co do samego tematu dopisania pilota do centralki to tak jak napisałeś, bez tego 6-cio cyfrowego kodu chyba nie ruszysz.
Karta kodowa Alfa CODE z tego co się orientuję to dotyczy samego kluczyka i transpondera immo.
W ASO powiedzieli mi, że za taką usługę życzą sobie 60zł jeśli posiadasz kartę kodową. Nie zdążyłem tego jednak zrobić przed sprzedażą. Tyle, że do tej pory nie wiem o którą kartę im w takim razie chodzi...

PS. Do 156 też miałem kluczyk na którego samochód nie reagował. Próbowałem go dopisać właśnie poprzez AlfaOBD, ale kończyło się to dokładnie tak jak u Ciebie. Później się dowiedziałem o istnieniu tego 6-cio cyfrowego kodu do centralnego zamka.

Ostatnia edycja:
Ciekawe czy w 166 to by się udało. Sporo ludzi miało problemy z pilotami ale nikt nigdy tego nie zrobił (w sensie nie dodał pilotów).

Ciekawe czy w 166 to by się udało. Sporo ludzi miało problemy z pilotami ale nikt nigdy tego nie zrobił (w sensie nie dodał pilotów).

Mi się uda , aso nie ma jakichś dodatkowych czarów , poprostu ma dostęp do informacji, jak aso nie da mi kodu , wyciągnę moduł i wylutuje kość skoczę do elektronika i odczyta eprom

Ostatnia edycja:
To trzymam kciuki, ale w aso nie korzystają z fesa czy alfa obd na kablu i lapku. Tak wiec to wcale nie jest takie oczywiste.

To trzymam kciuki, ale w aso nie korzystają z fesa czy alfa obd na kablu i lapku. Tak wiec to wcale nie jest takie oczywiste.

Pracowałem w aso innej marki 10 lat , dzisiaj wiem że kilkoma programami za 10 zl mozna zrobić więcej niż jednym w aso do 2010r.
Naprzykład odczytaj kod pin immo z audi Odisem, lub vasem , albo zrób korektę licznika

Ostatnia edycja:
Usystematyzuję troszeczkę:
1. Do centralnego jest osobna karta kodowa. Widziałem taką tylko raz w życiu u andrzeja, jak mu 2 lata temu na zlocie dłubałem przy centralnym. Jeśli nie wchodzi ci ten kod, to spróbuj nim się zalogować do immo, bo tam jest on potrzebny do kasowania błędów w AlfaOBD.
2. Programowanie pilotów działa, jak się ma kod, bo robiłem to w pkt.1 ;)
3. Najczęściej problem z centralnym polega na uszkodzeniu modułu pod tylną szybą. Jeśli centralny zachowuje się dziwnie np. reaguje tylko na otwieranie lub tylko na zamykanie, to uszkodzeniu uległ scalak w tym module. Niestety pomimo faktu, że kosztuje psie pieniądze, to ciężko go zdobyć. Symbolu niestety nie pamiętam, ale ktoś na forum go też podawał. Jak ostatnio takiego potrzebowałem, to był dostępny tylko u chinoli i to w paczkach po 100szt. Ja wyciągnąłem go w potrzebie chwili z jakiegoś taniego uniwersalnego modułu centralnego jaki miałem pod ręką.
4. Da się dołożyć do centralnego używany kluczyk. Są tylko 3 zastrzeżenia:
- posiadamy key code z pkt.1
- przy programowaniu musimy mieć pod ręką wszystkie kluczyki, których chcemy używać
- nie da się ponownie zaprogramować kluczyka, który z danej centralki został usunięty lub raczej zastrzeżony. Centralka ma pojemność 8 kluczyków i tyle możemy max zaprogramować. Niestety zastrzeżone kluczyki zajmują miejsce w pamięci. Więc w skrajnej sytuacji, jakbyśmy zaprogramowali 8 kluczyków i je potem zastrzegli, to dupa zbita. Jest to do obejścia poprzez zgranie wsadu i wyczyszczenie, ale tego nie miałem okazji i potrzeby robić.
5. Nie da się zaprogramować używanego immo, ponieważ na etapie dopisywania transpondera Virgin do centralki, ta wysyła zwrotnie do pastylki kod, który jest tylko i wyłącznie jednokrotnie zapisywany.

Myslę, że pomimo późnej pory i zmęczenia wszystko co chciałem napisałem.
Jeśli długo nie odpisuję, to wybaczcie, ale dzielę czas pomiędzy rodzinę, pracę zawodową i działalność w warsztacie/garażu.

Naprzykład odczytaj kod pin immo z audi Odisem, lub vasem , albo zrób korektę licznika
Serwis nie ma potrzeby odczytywania tego ze sterowników, bo ma centralną bazę i dostęp do tych kodów. Brak możliwości robienia korekty licznika wynika z polityki firmy, która nie uznaje modyfikacji przebiegu w którąkolwiek stronę. Dokonuje po prostu zapisu w bazie i książce gwarancyjnej o wymianie licznika przy konkretnym przebiegu.

Ostatnia edycja:
Ja też próbowałem dorobić klucz z immo i centralnym zamkiem z pilota bo mam jeden tylko kluczyk ,ale klucznik powiedziałmi że jest problem z tym i miał mi dać znać i tak 2 tydzień mija .
Za kluczyk krzykną ponad 500 ale jaki widać jeszcze się nie udało nikomu.
W ogóle jest problem z kluczykami do 166 , też obudowy nie mogę dostać bo tą co mam jest po wycierana .
Obudowa prostokątna na 2 przyciski na allle są ale do 156

Obudowa prostokątna na 2 przyciski

Zapytaj kolegę paczek.gsm, kupowałem jakiś miesiąc temu od niego.
tutaj masz link: OGŁOSZENIE

1. Do centralnego jest osobna karta kodowa. Widziałem taką tylko raz w życiu u andrzeja, jak mu 2 lata temu na zlocie dłubałem przy centralnym. Jeśli nie wchodzi ci ten kod, to spróbuj nim się zalogować do immo, bo tam jest on potrzebny do kasowania błędów w AlfaOBD.
Jak wygląda taka karta? Mam jakąś i nie wiem do czego ona jest:
karta identyfikacyjna.jpg
W zaczernionych miejscach są kody składające się z ośmiu znaków litery i cyfry.

- - - Updated - - -

Programowanie pilotów działa, jak się ma kod, bo robiłem to w pkt.1

To znaczy, że jak mam ten kod do centralnego to można dopisać jakikolwiek kluczyk używany z innego auta tak aby otwierał auto z pilota?

Amortyzatory
Powrót