Klapa bagażnika nie chce sie zamknac

jerry46

Nowy
Auto
166, 1999, 2.0+lpg
Jako ze weekend bez awarii to weekend stracony dzis spotkala mnie kolejna przygoda z moja 166. Chcialem otworsyc bagaznik z przycisku w schowku jak zawsze i zero reakcji, zadnego oporu, zdziwiony otworzylem z kluczyka. Teraz na spokojnie posprawdzalem i z przycisku jest zero reakcji, jedynie w skrzynce bezpiecznikow w bagazniku slychac pstryk. Ale nie wiem cocto dokladnie pstryka. Rozkrecilem obicie klapy, jak recznie zewre ten styk przy zamku nic sie nie dzieje, z kluczyka moge otworsyc ale musze go bardzo mocno przekrecic. Po lewej stronie od zamka jest przykrecany na dwie sruby chyba silownik. Teraz mam tak ze klapa wogole nie chce sie zamknac, nie lapie. Musze dosc mocno docisnac. W samej klapie jest troche przewodow ale nie wiem ktory jest do czego. Myslicie ze elektryka czy cos z silownikiem?

Sprawdź czy prąd dochodzi. Skoro nie działa z przycisku ani z kluczyka to albo siłownik padł albo przewody (wiązka klapy????).
Otwieranie z kluczyka tez jest zawsze wspomagane. Czyli przekręcasz kluczykiem zamek lekko i zwierasz styk a siłownik otwiera klapę. Skoro do otwarcia trzeba więcej i mocniej przekręcić kluczyk to oznacza że siłownik nic nie łapie. Miernik w łapy i jedziesz :)

Sprawdź czy prąd dochodzi. Skoro nie działa z przycisku ani z kluczyka to albo siłownik padł albo przewody (wiązka klapy????).
Otwieranie z kluczyka tez jest zawsze wspomagane. Czyli przekręcasz kluczykiem zamek lekko i zwierasz styk a siłownik otwiera klapę. Skoro do otwarcia trzeba więcej i mocniej przekręcić kluczyk to oznacza że siłownik nic nie łapie. Miernik w łapy i jedziesz :)
Dzieki,jutro sie tym bede bawil dzis juz nie da rady. A czy to dziwne pstrykniecie w bezpiecznikach jest normalne? Nie wiem czy to nie czasem sterownik otwarcia klapy. Pstryk tak jak zewre recznie styk od zamka lub wcisne przycisk w schowku. Bezpiecznik jest ok ale jak sprawdzic przekaznik?
Sam silownik to tez niemaly problem zeby cos tam pomiersyc chyba musze go calego jakos wyjac bo dostep jest ograniczony.

Pierwsze co zrób to zdejmij osłonę z wiązki klapy i obejrzyj dokładnie przewody na 99% tam będzie tkwił problem.

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Pierwsze co zrób to zdejmij osłonę z wiązki klapy i obejrzyj dokładnie przewody na 99% tam będzie tkwił problem.

Viader a w ktory, dokladnie miejscu mam zdjac te oslone? Sorry za glupie pytanie ale sie pogubilem, czy chodzi o miejsce gdzie wiazka wchodzi do klapy, ta gumowa uszcelka? Jakbys mogl na jakims foto z neta pokazac o ktore miejsce dokladnie chodzi,

Ok bede sprawdzal, moze byc tez to przyczyna ze tylne cofania swiatla sie nie swieca? Jak wiazka uwalona? I czy w jakis prosty sposob da rade sprawdzic silownik? Odlaczyc go i dac mu napiecie z zew. Zrodla?

Sprawdź najpierw tą wiązkę jak Ci piszemy. Musisz mieć też multimetr bo przecież musisz sprawdzić napięcia. Jeżeli do siłownika dochodzi napięcie to uwalony siłownik. Jezeli nie dochodzi to uwalone przewody/zasilanie. No nie da się już prościej. Takie elementarne rzeczy musisz ogarnąć bo tego nikt za Ciebie nie sprawdzi.

Zastaniesz tam zapewne taki widok. Zdjęcia pochodzą z mojej, jak mi zginęła postojówka w klapie. Łatanie tego nie ma sensu, bo kable sa twarde jak nie powiem co. Jedyne co mozna zrobić to wstawić nowe odcinki kabli na całej długości buda klapa.

IMG_20161010_120153_1CS.jpg

177.jpg

A to zdjęcia z mojej ;-)

To i tak jest pikuś te parę kabli. Robiłem znajomemu BMW E61 i tam dopiero jest kabli. Na jedny zawiasie miał 18 a na drugim 12. Dostęp masakryczny.

kable sprawdzilem i są ok - widocznie poprzedni właściciel to przechodził bo widać ze wymienione i wstawiony nowy odcinek solidnie zabezpieczony. dzięki za pomoc

A napiecie do siłownika idzie?Siłownik dostaje impuls po wciśnięciu?Może sam siłownik zamka padł.

O tym na samym początku pisałem :edziahaha:

wlasnie nie idzie tam napiecie ale jedno mnie dziwi bo ktos tam niezly patent zrobil - tzn. z silownika ida 2 kabelki do białej kostki która jest rzymocowana do klapy (z tej kostki kable ida dalej do wiazki). i dziwne jest to ze w kostce jest wpięty taki pin który zwiera oba kable. nie wiem po co ktoś to zrobił, i nie wiem też jak to mogło do tej pory działać? no nic, czeka mnie wymiana tego siłownika - może ktoś ma na sprzedaż?;)
i ponawiam pytanie - może moglibyście sprawdzić u siebie, czy jak zamek dostaje impuls to w skrzynce bezpieczników słychać taki dość głosny "klik".

Panowie, jak polecacie solidnie wymienić kable które idą od bagażnika do klapy? (dokładnie ten odcinek z fot które były na poprzedniej stronie). Jak to wstępnie rrozebrałem to wyglądało ok (ktoś już tam majstrował) ale wolalbym wstawić nowe odcinki, jest jakaś kostka jeszcze w samej klapie albo bagażniku? bo z zewnątrz niewiele widać i zastanawiam się gdzie ciąć i jak najlepiej dorobić tą wiązkę - no i jak z tą gumą potem przełożyć zeby było szczelne?

Pod polka jest kostka zdaje sie wiązki klapy całej. Mozesz obciąć dluzsze kawalki, przełożyć przez gume nowe kawalki kabli lutowac kable gdzies na odcinku klapa /polka gdzie sie nie załamują tak zeby w gumie szly cale przewody.

wysłane z WC

dzieki za odpowiedz, pod polka pewnie od strony bagażnika? dostac sie tam od dolu czy trzeba demontowac oparcie kanapy i od góry?

Zdejmujesz osłonkę lewego tylnego głośnika i wkładasz rękę w kierunku szyby. Spokojnie to rozepniesz i zepniesz.

Zdejmujesz osłonkę lewego tylnego głośnika i wkładasz rękę w kierunku szyby. Spokojnie to rozepniesz i zepniesz.
Jeżeli nie ma DSP heh, bo z DSP ciężko tam rączkę włożyć

Jeżeli autor jest zainteresowany to mogę podesłać cała wiazkę i sobie ją zrobi, nie wiem czy działa, nie sprawdzałem. Mogę zdemontować z wraku.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót