• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Chłodnica wody - zakup i montaż

rafik.

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V
Dwa szybkie pytania.
1. Opłaca się montować chłodnicę wody, zamiennik? Na alle znalazłem zamiennik firmy Loro ale nie wiem czy to będzie dobry deal i czy nie rozszczelni się po pewnym czasie. Mam jeszcze opcję przekładki ze starej 166 ale ona też za dobrze nie wygląda.

2. Dużo roboty z wyciągnięciem jest? Może ktoś pomoże i poda co będę musiał rozebrać.

Ostatnia edycja:
Ja zakładałem do skody zamiennik i 5 lat spokoju.Nowa,to nowa,nawet zamiennik.

Ale sprawdź grubość bo zamienniki ponoć są cieńsze (tomaz zmieniał)

Tak patrze i wszystkie zamienniki mają 23mm grubości, Valeo 27mm a NRF 34mm wg katalogu IC.

A Twoja ile ma? Niech się [MENTION=788]tomaz[/MENTION] wypowie ale chyba ta najgrubsza powinna być.

Ne patrzyłem jeszcze, jutro zajrzę a do Tomaz'a już napisałem.

Oryginał ma 42mm, więc zmieniałem nowy zamiennik na starszy ale dobry oryginał, bo zamiennik miałem 24mm.

Czyli nie da się obecnie dostać takiej jak oryginał powinien być?

- - - Updated - - -

Salatin pisał chyba w Twoim temacie że na zamiennikach jeździ :)

No to jutro patrze do poprzedniej 166 cf3 i jak coś wymontuję.

Ja smigam na Thermotecu.Zero problemow ,przegrzania,rdzewienia.Lepsza niz ori Valeo,bo ta po 6 latach byla na smietnik.Bylem sceptyczny, ale czas pokazal ze za ta kase jest ok.Montaz ok, musisz zrzucic wiatrak i nie ma tam wiele problemow.Jak robisz cos przy samochodach to bez problemow to zrobisz.Umiejetnie i bez szarpanie odepnij dolnego weza.

I jaka jest gruba?

3 tygodnie po tym jak założyłem nową i dobrą choć nie ori (za ponad 500pln) upolowałem sarnę...
i nie miałem wtedy drugich 500 pln (jeszcze nie było 500+ :)) więc kupiłem 24 mm chińczyka z pełną świadomością co może mnie czekać
i na wyjeździe na Chorwację po serpentynach z przyczepką i pełnym bagażnikiem tylko raz alfa złapała 95-98 stopni jak się przed nami laguna wlekła...

co do wymiany - jak umiesz zdjąć zderzak to wymienisz bez problemu
teoretycznie da się bez zdejmowania zderzaka
tylko że będzie kłopot przy chłodnicy od klimy bo są skręcone

tylko raz alfa złapała 95-98 stopni jak się przed nami laguna wlekła...
To mnie nie przekonałeś :lol: silnik nigdy nie ma prawa przekroczyć roboczej temperatury. Nawet na sycylji w środku lata :D

na wyjeździe na Chorwację po serpentynach z przyczepką i pełnym bagażnikiem tylko raz alfa złapała 95-98 stopni jak się przed nami laguna wlekła

To teraz sobie wyobraź, że lecisz w upał 30+ autostradą 2 paczki, chłodnica jeszcze wyrabia i dojeżdżasz do korka. Stajesz, temp. w takim korku na rozgrzanym asfalcie gdzie każde auto chodzi, bo klima, sięga sporo ponad 40st. i co robi taka chłodnica? Mówi papa...
Nikomu nie życzę takiej sytuacji, więc przemyślcie dobrze zakup zamienników...

To jak nie kupię grubasa to wstawię dwie obok siebie :sarcastic:

To teraz sobie wyobraź, że lecisz w upał 30+ autostradą 2 paczki, chłodnica jeszcze wyrabia i dojeżdżasz do korka. Stajesz, temp. w takim korku na rozgrzanym asfalcie gdzie każde auto chodzi, bo klima, sięga sporo ponad 40st. i co robi taka chłodnica? Mówi papa...
Nikomu nie życzę takiej sytuacji, więc przemyślcie dobrze zakup zamienników...
akurat u mnie był to właśnie najpierw rajd po autostradzie z przyczepką (jakieś 130-140km/h) a później serpentyny w samo południe przy działającej klimie
na zewnątrz pokazywało nie 40stC ale jakieś 37stC :)
więc piszę tylko że jak na badziewny zamiennik i tak nieźle wyszło

ale gdybym nie był wtedy pod kreską to też szukałbym wydajniejszej (grubszej)
z dwojga złego wolę nową cienką niż ori używkę w niewiadomym stanie
na takiej "ori używce" zagotowałem kiedyś themę 2.0 ....

To mnie nie przekonałeś :lol: silnik nigdy nie ma prawa przekroczyć roboczej temperatury. Nawet na sycylji w środku lata :D

I nie przekroczy jak jest wszystko dobre.Ja wspominalem o tym Thermotecu, nigdy temp nie wyszla ponad 90 i przetestowana w roznych warunkach.Od upalow na Chorwacji 38st po niemieckie autostrady, wysokie predkosci.To na ori Valeo ktora sie sypala potrafilo podnosic temp pow 90, jak jezdzilem powyzej 160 w upalach.Oczywiscie sa lepsze chlodnice, ale na tym zamienniku nigdy sie nie zawiodlem a jezdze duzo samochodem w roznych warunkach.

Przy jakich temperaturach włącza się 1 i 2 bieg wentylatora chłodnicy?

Pierwszy bieg przy w granicach 95 drugi gdzies przy 100.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót