Czarny Plastik trzymający centralny

Auto
Focus MK3 FL 1.5 TDCI, 159 1.8 FL
Cześć.

Zabrałem się za demontaż centralnego w prawych przednich drzwiach i ... Na początku poszło gładko, tzn tapicerka,śrubki, prowadnica. Jedyne co trzyma ten zamek to ten czarny plastik ( zaznaczone na zdj) - Jak to cholerstwo zdjąć, żeby nic nie połamać ??

Rozumiem, że w wymianę samego silniczka nie ma co się bawić, tylko cały zamek ...
Po taśmie wnioskuje, że ktoś już tam niestety przede mną był ...
IMG_20170603_195512.jpgIMG_20170603_195848.jpg

Nie trzeba wymieniać całego mechanizmu. Otwórz go i zobacz co jest przyczyną, być może oderwał się na lucie kabelek od silniczka.
A może prąd i sterowanie nie dochodzi do mechanizmu, sprawdź zanim wyjmiesz mechanizm. Wypnij kostkę i pomierz na pinach.
Prawdopodobnie to jednak wewnątrz mechanizmu jakaś drobnostka.

Czarny plastik, już nie pamiętam, ale chyba siedzi tam na wcisk i powinien, odpowiednio podważony, wyskoczyć z gniazda.

Metropolitan, co ja bym bez Ciebie zrobił :D

Jutro w takim razie spróbuję go jakoś podważyć. Z tego, co czytałem to objawy typowe dla zużycia silniczka. Niby to wszystko tam jest zanitowane, dlatego inni nie bawili się i wymieniali na inne. Swoją drogą ciężko to już dostać ...

To jest ciegno klamki chyba
Zeby to wyjac musisz podważyć i wyskoczy. Zabawa bedzie zeby to wsadzic ponownie. Wlasnie przy zamku wchodzi ten plastik na metalowy przegub kulowy. Zepsuć nie zepsujesz nic ale siedzi ciasno skubany. Slaby dostep sprawia ze ciezko to potem ponownie nabic.

wysłane z WC

U mnie również centralny nie działa w prawych przednich drzwiach i myślę już o wymianie zamka całego...

Spoko. A już wyjąłeś i stwierdziłeś że to właśnie uszkodzony silniczek jest przyczyną?
Mi dwa razy wysiadał zamek w tylnych drzwiach i w jednym przypadku przyczyną był urwany jeden kabelek przy silniczku a w drugim drugi kabelek przy silniczku. (mogłem przy okazji lutowania pierwszego odświeżyć też lut na drugim kabelku ale nie zrobiłem tego, stąd druga naprawa)
One się zrywają chyba od trzaskania drzwiami , trudno powiedzieć od czego.
Czasem wygina się "szczotka" od silniczka. Oczywiście to nie jest szczotka taka jak w rozruszniku czy altku ale taka blaszka ... (taka szczotka na miarę małego silniczka :) )
Zanim zrobisz zakup otwórz mechanizm , ustal przyczynę.

Ostatnia edycja:
Udało mi się go wyjąć, faktycznie, podważony śrubokrętem plastik wyszedł :) Tylko teraz nie bardzo wiem jak dostać się do silniczka ? Odkręciłem 3 śrubki, reszta to nity i nie za bardzo widzę, żeby tu był do czegokolwiek dostęp... [MENTION=64208]metropolitan[/MENTION] Jak się dostałeś do tego silniczka ?
67.jpg

Te nity trzeba rozwiercić :). Delikatnie, żeby usunąć sam "grzybek". Potem wszystko łatwo otworzysz podważając biały plastik po bokach.
Na końcu złożysz wszystko na te śrubki i bez grzybka na nicie też będzie ok.

Ostatnia edycja:
Tego nie ruszaj. To nie będzie ci blokować. Zejdzie razem z białym plastikiem.

- - - Updated - - -

Wymontuj tylko jeszcze tę czarną linkę. Zsuń metalowy zacisk i zdemontuj ją.

Ostatnia edycja:
Jak tam [MENTION=31695]Andrzej78500[/MENTION] , otworzyłeś mechanizm, zrobiłeś, udało Ci się ?

Na razie czekam na drugi i bede grzebal w tym - nie mogę sobie pozwolić na zepsucie i unieruchomienie auta :D

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

To aż drugi samochód kurier wiezie ? :rolleyes:
Spoko, jak już będziesz miał "ten drugi" to możesz liczyć na wsparcie.
Powodzenia.

Wszystko już działa ( na tym drugim zamku :P ) - po rozwierceniu starego okazało się, że silniczek padł całkowicie. Najwięcej roboty faktycznie sprawiło prozaiczne zadanie nabicia ponownie tego plastiku - musiałem sobie pomóc opalarką :P

Dziękuję wszystkim za wsparcie :)

Amortyzatory
Powrót