Nie działające światła Pozycyjne

zorekk

Nowy
Auto
AR 166, 2.4JTD (2001)
Witam wszystkich.

ALFA ROMEO 166 , 2.4JTD (2001)
(Dokładnie ta sama co w chłopaki nie płaczą) :)
Może tutaj dostanę fachową pomoc :)

Od kilku dni zmagam się z usterką i nie mogę dojść co to jest.
Na początku zaczeło się od wiązki kabli z tyłu coś nie stykało kable się porozłańczały więc sciągnałem Gume i polutiowałem wszystkie na nowo wg odpowiednich kolorów.
Problem polega na tym za w tym czasie co kable z tyłu klapy zaczeły szwankować to zaczeły mi JAKBY zwierać wszystkie światła pozycyjne Przednie i tylne, oraz lampka na Dashbordzie ze światłami(Zielona ikonka), światła Xenony działają prawidłowo przez cały czas drogowe i kierunki również, wkońcu Zielona lampka zamilkła na wieki a z nią również wszystkie światła pozycyjne z przodu to nic nie szkodzi ale z tyłu wogole nie mam przez to świateł..
Sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki, ALE NIE WSZYSTKIE!
nie znam się na tyle aby wiedziec które odpowaidają za światła pozycyjne, Jeśli ktoś podpowie to sprawdze ponownie.
Kable z tyłu na 90% Podłączyłem dobrze bo gdy zlutowałem wszystkie kable, to Światła pozycyjne jeszze się od czasu do czasu pojawiały migały jakby zwierały , aż wkoncu przestały ale wszystko pozostałe działa i nic nie przerywa.
Razem z niedziałającymi światłami pozycyjnymi nie działa mi również Podgrzewanie Tylnej szyby ORAZ światła PRZECIWMGIELNE przód i Tył.
Załączam zdjęcia może ktoś ogarnie co może być nie tak ? albo co sprawdzić jeszcze.
Czarne przekaźniki wszystkie sprawdziłem i wszystkie działają.
Nie wiem czy jest to możliwe aby ten zielony duży przekaźnik świateł w połowie zaszwankował ? Bo gdy go odłączyłem to Xenony znikneły gdy podłączyłem xenony wróciły.
Jakieś pomysły co jak?

Prosze o wskazówki czego szukać

Na Grupie na facebooku są dodane zdjęcia pomocnicze.
Jestem nowy więc nie mogę uploadować zdjęc jeszcze.

Co do podgrzewania tylnej szyby to sprawdź w bagażniku po prawej stronie pierwszy bezpiecznik od przodu pojazdu - Bezpiecznik 40A (pomarańczowy)
"światła pozycyjne Przednie i tylne" z przodu są światła postojowe, o światłach z tyłu mówimy pozycyjne, więc które masz na myśli mówiąc z przodu?

Jeśli chodzi o światła to do sprawdzenia bezpieczniki pod kierownicą: 1 15A(niebieski-taki powinien być); 5 10A (czerwony); 11 20A (żółty)
Sprawdź też przełącznik świateł, zdemontuj, przeczyść styki

Dokładnie jak kolega wyżej, u mnie brak pozycyjnych był spowodowany stykami w przełączniku, również z nimi nie działały przeciwmgłowe.

Jeśli chodzi o światła to nie działają mi przednie postojowe, i tylne pozycyjne. Xenony działają pięknie. Światła z tyłu kierunku,Cofania działają. Właśnie mi niedawno padły wszystkie światła Stopu Boczne i Ledowe również.
bezpieczniki sprawdzone z 5 razy z fachowcem i wszystko Gra w nich... Ikonka od świateł na dashboardzie nie załącza się wogole, ale światła mijania xenony działają po załączeniu przełącznika na pozycje swiateł.

Przełącznik dokładnie sprawdzony oraz kable w przełączniku... Wszystko chula...
Przekażnik ta zielona duża skrzyneczka pod kierownicą również sprawdzone, zamówiłem nową podpiełem i wszystko bez zmian...

Wiązka kabli z tyłu rozebrałem ją ponownie i podłączyłem wszystko ponownie kolorami nadal bez zmian,świateł jak nie było tak nie ma i usterka nie wykryta....

Zastanawia mnie jedno, światła stopu mi ostatnio padły jak się jakiś kabel od lutów oddzielił we wiązce, ale po zalutowaniu nie wróciły światła, więc może żarówka od stopu padła podobno wtedy wszystkie nie działają...

Czy może być tak również z pozycyjnymi? że jak mi jedna żarówka padła to cały układ sie wyłańcza ?

Myśle czy jest sens zamawiania całego nowego kompletu wszystkich żarówek.

zielony moduł koło bezpieczników

Jeśli chodzi po pozycję przód i tył sterowane są z zielonego modułu natomiast w przypadku gdy podmiana nic nie dała wydaje mi się że jest coś z instalacją najprawdopodobniej moduł nie dostaje któregoś zasilania i nie włącza kontrolki na desce jak również świateł.

zorekk-napisz jaki masz problem do naszego super speca od elektroniki danus77.Z pewnością ci podpowie co i jak.

Ostatnia edycja:
Może wiązka od klapy robi burdel?

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

wiązka

Może wiązka od klapy robi burdel?

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Właśnie walcze z nią, ale gdy przyłańczam wszystkie kable jak trzeba pozycyjne nie wracają niestety...

Brak mi pomysłów co jeszcze sprawdzić...

A jakikolwiek serwis odpada bo jestem w Angli tym autem a tu taką alfę widzą pierwszy raz w życiu ... w całej angli widziałem może ze 3 albo 4 takie... w ciągu 5 lat.

Troszkę tego i owego:
m45.jpgpostojówki lokalizacja.jpgpostojówki.jpgPokaż załącznik postojówki.pdf
Poniżej cały czas piszę o module M45, czyli zielonej skrzynce pod kierownicą.
Zewrzyj piny 4 i 5 na wtyczce A i zobacz co się dzieje.
Jeśli chodzi o grzanie szyby, to załącz i zobacz czy masz masę na pinie C10. Jesli nie to podaj i zobacz czy ruszy.

Co do świateł, to takie małe pytanko, czy aby na pewno masz włożone prawidłowe żarówki ?

Connector "A"
1, Not connected
2, Input for fog lights
3, Not connected
4, Output to earth for side lights, number plate lights, fog lights switch
5, Side lights and number plate lights input
6, Warning light output, to the control panel, lights failure summary
7, Not connected
8, Not connected
9, Parking lights input
10, Rear fog lamps input
11, Heated rear windscreen input
12, Handbrake button input
13, Parking lights output
14, Not connected
15, Not connected
16, Not connected
17, Not connected
18, Not connected
Connector "B"
1, Brake pedal contact positive input
2, Warning light output, to the control panel, heated rear windscreen
3, Warning light output, to the control panel, rear fog lamp
4, Right parking light output
5, Left parking brake light input
6, Dipped beam flash control output
7, Fog lamp warning light output to control panel
8, Engine rpm input
9, Side light warning light output to control panel
10, Not connected
11, Timed handbrake warning light output to control panel
12, Parking brake output to steering column switch unit
Connector "C"
1, +12C input from battery
2, Brake lights fuse input
3, Tow hook preparation rear fog lamp output
4, Tow hook preparation side lights output
5, Tow hook preparation brake lights output
6, +12V input from battery
7, Earth input
8, Earth input for diagnostic equipment
9, Input for ignition in ON position (+15)
10, Output for heated rear windscreen relay feed
11, Line K for diagnostic equipment
12, Not connected
Connector "D"
1, Output for fog lights relay feed
2, Not connected
3, Not connected
4, Right front side light output
5, Dipped headlamps relay feed output
6, Left front side light output
Connector "E"
1, Left number plate light output
2, Right rear side light output
3, Additional right rear side light output
4, Right rear fog lamp output
5, Right brake light output
6, Right number plate light output
7, Left brake light output
8, Third brake light output
9, Not connected
10, Left rear fog lamp output
11, Additional left rear side light output
12, Left rear side light output

Dzięki ci wielkie za te wszystkie informacje, napewno bedą przydatnę w rozpoznaniu usterki.

alfa4i5pin.jpg

spiąłem piny 4 i 5 na A i nic sie nie zmieniło. To chyba oznacza ze przekaźnik jest ok i przerwany obwód jest gdzie indziej.

To chyba może być coś z masą, bedę potem kąbinował przy wiązce w klapie z tyłu.

P.S. Jeszcze jak byłem u elektryka to mierzył mi napięcie na wtykach żarówek, i na pozycyjnych jest 4.9V-4.99V napięcie Po włączeniu przełącznika.

Taka mała uwaga do tego mostka ze zdjęcia. On nic Ci nie da, bo miałeś go zrobić z drugiej strony tej wtyczki, a sama wtyczka ma być wpięta do modułu.
Takie napięcie będzie, bo moduł cały czas testuje ciągłość obwodów, czyli sprawność żarówek ;)

Podczepiłem z drugiej strony nic sie nie zmieniło...

Masa wydaje się ok również... Światła wsteczne tylko działają teraz....
Sprawdziłem wtyczke z tyłu w dziurze głośnika wszystko ok jest... , sprawdziłem okablowanie czy gdzieś kable nie popękały albo czy coś sie z nimi nie stało wszystko ok wygląda...

Jest ktoś z Alfaholików w Angli w Pobliżu Birmingham gdzieś??

Dzisiaj wpadłem na pomysł aby spróbować połączyć różne przewody może gdy stykne odpowiednią kombinacje to coś się zmieni..

Po próbowałem i porobiłem pare zwarć na kablach w Klapie z tyłu na przewodach. nagle zaświeciły się wszystkie czerwone światła... jedna było też słychać przepływ natężenia prądu dość intensywnego... próbowałem odnaleźć tę kombinacje którą zwarłem, ale już nic się nie zaświeciło potem.

Zastanawiam się czy przypadkiem bezpiecznik mi nie siadł któryś.

Dopiero w dzień będę mógł sprawdzić bezpieczniki i spróbować ponownie odnaleźć tę kombinacje kabli, prawdopodobnie są kompletnie pomieszane kable z tyłu mimo że kolorami są właściwie połączone , ktoś mógł grzebać przy nich i popodłańczać je innymi kolorami do postojówek... Bo reszta świateł Działa...

Taka mała uwaga do tego mostka ze zdjęcia. On nic Ci nie da, bo miałeś go zrobić z drugiej strony tej wtyczki, a sama wtyczka ma być wpięta do modułu.
Takie napięcie będzie, bo moduł cały czas testuje ciągłość obwodów, czyli sprawność żarówek ;)

Żarówki wszystkie wymieniłem na Nowe.

Pogrzebałem trochę coś mnie popchneło do tego aby załączyć światła wstecznego i spróbować pozwierać kable.

Co moim oczom sie ukazało, Gdy wsterczny miałem wbity, i zacząłem zwierać Kable ze sobą te z tyłu klapy w wiązce, Zaczeły załącząc się światła i wracało do obiegu... Pozycyjne/postojowe/tablicy/ikonka/podgrzewanie szyby wracało po zwieraniu 2 kabli z każdej strony czyli chodzi mi o to że jak na lampy przypadają 4 kable z wiązki które idą (Różowy,żółto czewony cienki,żółto czerwony gruby i Czarny[masa] na Lewą stronę) a na prawą, (Różowy,żółto Czarny cienki,żółto biały gruby,Czarny[Masa]) na prawą stronę .

To gdy zwarłem ze sobą Różowy który szedł do obu stron i żółto czerwony Cienki lub żółto czarny cienki to lampy się zapalały.

Pokazał bym wam to na Filmiku nie wiem jak to wrzucić, na grupie AlfaHolicy na facebooku wrzuciłem Filmik od tego jeśli ktoś tam jest ze znawców prosiłbym o pomoc również tam.
Jednak gdy wsteczny jest WYŁĄCZONY i zwieram te kable to nic się nie dzieje, tylko przy włączonym wstecznym załączają się światła i cały obieg wraca.
O co chodzi?

TERAZ:

Jak to zrobić jak to naprawić I co to jest do cholery :D ??

Wszystko co tu napisałeś jest prawidłowym objawem. Po prostu podawałeś napięcie ze światła wstecznego na postojowe.
1. Zrób test z tym mostkiem tak jak pisałem. Tylko prawidłowo.
2. Podaj po kolei plusa na wtyczki modułu po ich wypięciu:
- D6 żółto-czarny LP (Lewy Przód)
- D4 żółto-czerwony PP
- E11 granatowy LT (błotnik)
- E3 żółto-granatowy PT (błotnik)
- E12 żółto-czerwony LT (klapa)
- E2 żółto-czarny PT (klapa)

W ten sposób sprawdzisz ciągłość obwodów. Jeśli test nr1 wyjdzie negatywnie a test nr pozytywnie to masz uwalony moduł pod kierownicą.

Wszystko co tu napisałeś jest prawidłowym objawem. Po prostu podawałeś napięcie ze światła wstecznego na postojowe.
1. Zrób test z tym mostkiem tak jak pisałem. Tylko prawidłowo.
2. Podaj po kolei plusa na wtyczki modułu po ich wypięciu:
- D6 żółto-czarny LP (Lewy Przód)
- D4 żółto-czerwony PP
- E11 granatowy LT (błotnik)
- E3 żółto-granatowy PT (błotnik)
- E12 żółto-czerwony LT (klapa)
- E2 żółto-czarny PT (klapa)

W ten sposób sprawdzisz ciągłość obwodów. Jeśli test nr1 wyjdzie negatywnie a test nr pozytywnie to masz uwalony moduł pod kierownicą.

Sprawdziłem Plusy na kablach we wtyczkach.

Na wielu z nich nie dochodzi wogole prąd...
Test z mostkiem robiłem i nic nie wykazał.

Czy mi się źle wydaje czy wygląda to na to jakby jednak obwód był zfajczony przez bezpieczniki ? I nie dochodzi do modułu wogole napięcie.

Moduł jest dobry, Oba moduły są dobre. Na jeden i drugi jest taka sama Reakcja, Xenony chodzą ale reszta świateł które rozsyłane są poprzez Moduł Nie chula.

Teraz o co z tym chodzi? bezpieczniki sprawdzałem już miliony razy wszystkie pojedyńczo... Coś pominąłem ??

Chciałbym tylko przypomnieć że najpierw padły mi Pozycyjne/postojowe światła I wtedy jeszcze światła stopu działały a dopiero Potem Stopu przestały działać całkowicie...

jedyne światła które są rozsyłane poprzez Moduł czyli Xenony działają po dopięciu modułu reszta Zero reakcji..

Jakieś Pomysły?

Amortyzatory
Powrót