• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

krzyżak kolumny kierowniczej

Masa625

Nowy
Auto
166 2,4 JTD `99
Panowie wymieniał ktoś kiedyś takie coś jak krzyżak kolumny kierowniczej przy maglownicy?

ewentualnie czy ktoś taka kolumnę trzymał w rękach i czy jest to część wymienna?

coś mi stuka w kolumnie.
wymieniłem niedawno maglownice i przypuszczam że do nabicia kolumny na wałek magla użyłem zbyt dużo siły.
pamiętam że wejść krzyzak nie chciał na wieloklin walka i chyba ruskiego klucza uzylem:sarcastic:

jeszcze tam nie nurkowalem i zbieram info
czy da radę taki krzyżak przełożyć z innej kolumny czy trza cała kolumną targac z auta.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Musisz wyjąć kolumnę.Jest z tym trochę zabawy ale można.Jedna poprzeczna śruba,która jest w regulacji kolumny kierowniczej,dała mi popalić.Ja bym obstawiał raczej łożyska kulkowe,które są pod przełącznikiem i od dołu .Mi tam się rozsypało to łożysko.Krzyżak można wymienić,tylko nie wiem,czy takowy dostaniesz.Szybciej chyba całą kolumnę dostaniesz,niż sam krzyżak.

coś mi właśnie stuka i kurczę jest delikatny luz na kole kierowniczym. nie daje mi to spokoju.
luz to jakieś 0.5cm na kole. zarówno jak kierownica zablokowana czy w czasie jazdy.

pamiętam że luz pojawił się jak dosc mocno skrecilem kierownica w trakcie manewrów na parkingu. przekrecikem do oporu i coś stuknelo.

maglownice sprawna bez ludów drążki i końcówki- sprawdzałem niedawno podczas zdjęcia skrzyni.

To,czy poszedł krzyżak,to sprawdzisz bez wyjęcia kolumny.Połóż się w pedały a ktoś niech kręci prawo-lewo kierą.

sytuacja opanowana. za słabo dokrecilem krzyżak do walka na maglownicy jak ja wymienialem. i pojawił się delikatny luz. po dokreceniu wszystko wróciło do normy:)

Amortyzatory
Powrót