• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana poduszki silnika

RedDevil19

Nowy
Auto
Alfa GTV PH2 1.8TS
Cześć,
Niedawno byłem na wymianie oleju, korzystając z okazji oglądania auta od spodu mechanik zauważył, że poduszka silnika jest w opłakanym stanie i fajnie by było ją wymienić. Jest to poduszka, która znajduje się pod pokrywą silnika (tą od dołu oczywiście) - mechanik nazwał ją jako "prawą tylną".
Czy to ta poducha? Na stronie napisane jest tylko, że to "tylna"
https://www.iparts.pl/czesc/poduszka-silnika-original-imperium-28086,0-331-28086-318932.html

Napisz jaśniej o jaką chodzi.Masz 1 obok rozrządu/sprężarki klimy.2 centralna na środku za silnikiem i 3 od skrzyni biegów.A 4 pod pokrywą silnika jest u góry nad rozrządem.Wszystkie wymienisz bez spuszczania wózka,najlepiej na kanale.

Tak, to ta poduszka. Tylko cena lekko nieaktualna

fakt, ceny nowych poduszek zabijają z miejsca, niestety dostępność też nie jest jakaś super. Chyba jestem zmuszony wyciągnąć jakąś z rozbitka

to jest skandal co Ar wyczynia z dostępnościa niektórych czesci. Pamiętam jak , te poduszki kosztowały coś koło 150 pln!!! a teraz już cena za ten badziew wynosi 400 zeta!!1 Eldorado dla handlarzy...To samo było z poduszkami amorów tylnymi. Wzyciu bym za poduche nie wydał 400 zeta. Za ta konkretna poduche.
ja kupowałem w motodelcie za 120 zeta kiedys.
Handlarze winduja ceny w kosmos - to jak kopanie lezącego...Coś co kosztowało 120 dziś kosztuje 450... Piekło czeka handlarze!:46:

Na szczęście są jeszcze rozbitki :D znalazłem poduche za 80 zł z wysyłką, czekam na jej zdjęcia i stan w jakim jest.

Handlarze to są fajni jak mają towar na magazynie i go przecenią bo im leży, to są super !
A jak mają coś co jest ciężko dostępne to nie powinni na tym zarabiać, to nie moralne
Po prostu niech sobie frajerzy zwijają interes a nie zarabiają , zgadzam się z Tobą :D

A tak bardziej serio, poduszki można było kupić wszędzie max za 150 zł , również u nas
ale to było kilka miesięcy temu, teraz fabryka wycofała z produkcji i są resztki kupowane sporo drożej i tyle

Także przykro mi bardzo, nie kupiłem ich po 100 zl , niestety tego nie przewidziałem :P

Ale niektóre poduszki macie drożej niż allegrowe "ASO", przynajmniej do 166 bo zbieram komplet właśnie ze względu na kończącą się dostępność. Nie dużo drożej, parę dych, ale zawsze.

Za to jak macie na magazynie gdzieś linkę do maski od wersji UE (bo od anglika średnio, średnio chociaż niby pasuje) to ja chętnie nawet za większe pieniądze :D

Ale niektóre poduszki macie drożej niż allegrowe "ASO", przynajmniej do 166 bo zbieram komplet właśnie ze względu na kończącą się dostępność. Nie dużo drożej, parę dych, ale zawsze.

Za to jak macie na magazynie gdzieś linkę do maski od wersji UE (bo od anglika średnio, średnio chociaż niby pasuje) to ja chętnie nawet za większe pieniądze :D

Wiesz, ciężko zrobić taka cenę żeby wszyscy byli zadowoleni,
My mamy bardzo dobrych pracowników którym płacimy bardzo dużo i musimy więcej zarabiać :P

Z poduszkami jest po prostu taka historia że ciężko je dostać , również te przednie i od skrzyni
Jak masz jakiś serwis w którym to jest - to cena cennikowa może być niższa
Ale to i tak schodzi, sporo Klientów zza granicy kupuje

Linki brak w serwisie, może dorobić ?

- - - Updated - - -

...
A ta linka by od Kappy nie pasowała ?
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Linka-otwierania-pokrywy-silnika-LANCIA-KAPPA/10642
Mogę ją dla Ciebie pomierzyć

czyli jak to mówią "okazja czyni zlodzieja" :sarcastic: Ale tutaj wina leży po stronie producenta tych aut. makaroniarze mają po prostu wyj. bane w to co z ich aut pozostanie po 15 latach.. każdy się zachwyca jakie te auta ładne i z duszą Ale producent kładzie lache na klientów po całości...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

czyli jak to mówią "okazja czyni zlodzieja" :sarcastic: Ale tutaj wina leży po stronie producenta tych aut. makaroniarze mają po prostu wyj. bane w to co z ich aut pozostanie po 15 latach.. każdy się zachwyca jakie te auta ładne i z duszą Ale producent kładzie lache na klientów po całości...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

No tak , łajzy nas okradają :P

A Fiat dla mnie też jest niepojęty, dlaczego wycofuje takie referencje o które jeszcze pytą Klienci to naprawdę nie wiem.
Na przykład tylne amorki do 156 4x4 ...
Wydaje mi się że po prostu chodzi o to żeby kupować nowsze auta, już te "robione przez księgowych"

Linki brak w serwisie, może dorobić ?

- - - Updated - - -

A ta linka by od Kappy nie pasowała ?
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Linka-otwierania-pokrywy-silnika-LANCIA-KAPPA/10642
Mogę ją dla Ciebie pomierzyć

Od Kappy nie będzie pasować, inna końcówka przy zamku a jak mam zarabiać to mogę skrócić linkę od anglika albo pokombinować z poprowadzeniem bo jest ciut za długa. Po prostu lubię mieć oryginał :) dlatego dopytuję.

Ale dzięki za chęci :)

Czy z innych wersji silnikowych i polifta poduszka będzie pasowała do 2.4 jtd?

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Będzie pasować od każdej wersji AR 166
A nadal szukasz używki czy masz coś nowego na oku ?

Oooo :D a ja szukałem od 2.4 JTD, wiecie jak ucieszyć człowieka :D

Mam na oku używkę za 100 z wysyłką, dziś sprzedawca ma mi przesłać zdjęcie co i jak.

Oooo :D a ja szukałem od 2.4 JTD, wiecie jak ucieszyć człowieka :D

Mam na oku używkę za 100 z wysyłką, dziś sprzedawca ma mi przesłać zdjęcie co i jak.

No to extra
teraz sprzedaj swoją i wyjdzie Cię 5 dyszek zamiast 400 hehe

Bez tytułu.jpg

Mam okazję kupienia tego jaśka, to poducha z 2.0 TS.
Jak w poście wyżej już wiem, że będzie pasować do 2.4 JTD tak proszę powiedzcie czy wygląda w miare ok? Czy jest na tyle zmęczona życiem żeby poszukać czegoś innego.
Dzięki :cool:

- - - Updated - - -

Bez tytułu.jpg

Mam okazję kupienia tego jaśka, to poducha z 2.0 TS.
Jak w poście wyżej już wiem, że będzie pasować do 2.4 JTD tak proszę powiedzcie czy wygląda w miare ok? Czy jest na tyle zmęczona życiem żeby poszukać czegoś innego.
Dzięki :cool:

Moja stara , która wymontowywałem wygladała podobnie. Względem nówki róznica była tylko w fakturze gumy. stara była ewidentnie sparciała, spękana. Nowa miała idealie bładką gumę. Kształt , wysokośc itp kładac nowa i stara poduche obok siebie nie różniły się niczym. Ta na foto widac zmęczona.

Z tego co wiem w pewnym momencie produkcji tych poiduszek zmienił się kształt tej wielkiej podkłądki na górze. Na pocżatku była tak jak na foto. W nowszych poduchach zmieniono ten kształt na taki z takim jakby lejkiem, który miał pomagac zlewac olej z V6. Ja kupowałem nowa ale z podkładką jak na foto- może jakiś leżak albo co... Podkłądka podkładka, ale może Ci dac nieco obrazu na wiek poduszki... Jeżeli się mylę niech [MENTION=26927]Gepard[/MENTION] sprostuje bo to o czym pisze to info wyczytane gdzies na allegro chyba u taniegofiata czy coś.

Ja wymieniałem poduchy z powodu bujającego się silnika na wolnych obrotach. Silnik w budzie gibał się na boki. Do tego podczas przyspieszania gałka zmiany biegów mi sie bujała...
z 3 poduch miałem zerwaną doszczetnie poduche skrzyni, a dwie pozostałe były wizualnie ok poza sparciała guma. Po wymianie poduch wszystko elegancko.

Przed chwilą dzwoniłem do dwóch mechaników od Alfy i powiedzieli, że od benzyny poduszki nie podejdą do diesla, także krąg poszukiwań ograniczony

Amortyzatory
Powrót