DSP-brak dźwięku

Miczab

Nowy
Auto
166
Witam,
Wiem, że taki temat był poruszany, ale u mnie chyba sprawa wygląda trochę inaczej.
Jakieś 2 miesiące temu zaczęły się pierwsze problemy. Raz na jakiś czas radio przestawało na chwilę grać, po czym po kilku sekundach grało normalnie. Miesiąc temu zaczęło się to zdarzać częściej i trwało dłużej. Wtedy zauważyłem, że w opcjach zamiast DSP pojawia się SDV. Sposobem żeby radio grało było włączenie i wyłącznie np. świateł przeciwmgłowych.
W ostatnią sobotę radio zamilkło całkowicie i nie pomaga nic.
Ze 166 kolegi przekładaliśmy ICS do mojej i jego ICS nie grał w mojej, natomiast mój ICS normalnie działał w drugiej alfie.
Do wzmacniacza dochodzi prąd, w kostce przy ICSie jest prąd wzbudzenia do wzmacniacza, jednak w dalszym ciągu nie ma dźwięku. Koncówki mocy na wzmacniaczu były sprawdzone i są w porządku, zimnych lutów również brak

Gdzie szukać przyczyny? :/

Miesiąc temu zaczęło się to zdarzać częściej i trwało dłużej. Wtedy zauważyłem, że w opcjach zamiast DSP pojawia się SDV.
To oznacza że ICS przestał "widzieć" procesor DSP.
Ze 166 kolegi przekładaliśmy ICS do mojej i jego ICS nie grał w mojej, natomiast mój ICS normalnie działał w drugiej alfie.
Dlatego bo do DSP ma inną wiązkę. W Twojej alfie nie ma wtyczek idących z ICS`a do głośników. Idą z DSP. A w aucie kolegi (bez DSP) kable idą od razu od drzwi. Skoro u kolegi Twój ICS działa to oznacza że to problem jest w DSP.

To oznacza że ICS przestał "widzieć" procesor DSP.

Tak dla jasności. Procesor DSP znajduje się we wzmacniaczu?

Dlatego bo do DSP ma inną wiązkę. W Twojej alfie nie ma wtyczek idących z ICS`a do głośników. Idą z DSP. A w aucie kolegi (bez DSP) kable idą od razu od drzwi. Skoro u kolegi Twój ICS działa to oznacza że to problem jest w DSP.

Gdzieś czytałem, że nie ma różnicy dla ICS czy w aucie jest DSP czy nie. Jeśli w jednym aucie jest DSP to jedno miejsce na kostkę zostaje puste, ale powinno grać po przełożeniu z alfy bez DSP. Chyba, że o też jest na zasadzie ile ludzi tyle opinii ;d

Procesor DSP to to czarne pudło nad nawigacją w bagaju. Tam też są jego końcówki mocy (trzy). Wytłumaczę Ci jak jest zbudowane DSP a ty wyciągnij sam wnioski co i dlaczego sie dzieje - popróbuj.
ICS gdy nie wykrywa DSP (jeden pin komunikacyjny) to zamiast opcji DSP masz SDV i podaje dźwięk na swoje końcówki mocy mające ujście w szerokiej wtyczce iso jak standardowe radio. Dźwięk idzie bezpośrednio z niego na głośniki. Wiązka do takiej instalacji ma szerokie wtyczki iso jak w zwykłym radiu.
ICS z DSP wykrywa obecność procesora i dezaktywuje swoje końcówki mocy podając sygnał stereo (czysty nie wzmocniony) do bagażnika do procesora DSP. Jednocześnie uaktywniając w menu ustawienia DSP. Taka instalacja nie ma w ogóle typowych raiowych wtyczek iso. A dźwięk na głośniki idzie z bagażnika z procesora dźwięku.

W końcu ktoś kto ogarnia temat DSP :D

ICS gdy nie wykrywa DSP (jeden pin komunikacyjny)

Masz na myśli tutaj prąd wzbudzenia? w żółtej kostce przy ICSie pin 6 ma zasilanie, 12,32V

Może zapytam inaczej. W których kostkach i na jakich pinach szukać prądu który powinien wychodzić z procesora? Bo do procesora prąd dochodzi na pewno
Czy winny jest raczej na 100% procesor i szukać po prostu drugiego?

Nie wiadomo co. Pojawianie się opcji sdv oznacza po prostu że ICS przestaje widzieć procesor DSP a wtedy puszcza dźwięk na swoje końcówki mocy. Ty oczywiście dźwięku wtedy już nie usłyszysz bo Twoja wiązka (do aut z DSP) nie ma tych wtyczek do ICSa. Tak samo podmiana ICSa nie ma tu sensu.
Musisz albo podmienić procesor albo przestrzelić wiązkę multimetrem. Procesor albo traci zasilanie albo traci komunikację. Nie mam dostępu do eLearn ale masz tu kawałek mojego schematu jaki stworzyłem do innych celów. Nie patrz na wtyczkę po drodze bo Ty jej nie masz. Ale przestrzel miernikiem wtyczkę mini iso w ICS oraz sprawdź zasilanie na procesorze. Masz wszystko na schemacie. Tylko nie wiem która to wtyczka E60 ICS. Na pewno jedna z dwóch szerokich na dole (czarna albo zielona)
selektor s.1.jpg

Dziękuje. To sprawdzę też, ale wczoraj pojawiły się nowe zagwozdki z elektryką..
Wczoraj radio ożyło, grało normalnie całe południe. Ale coś kosztem czegoś. Przestały działać przednie szyby, nie mogę nawet domknąć szyby kierowcy.. i wczoraj radio grało tak jak powinno, a dzisiaj znowu raz gra, raz nie..
Oprócz tego wywaliło chceck engine (na komputerze pokazuje błąd przepływki, overboosta i przepustnicy) na dodatek cały czas pali jeden bezpiecznik na podszybiu i nie mam pojęcia od czego on jest, w instrukcji akurat ten nie jest opisany. Wiem, że przekaźnik przez bezpiecznikiem jest od pompy paliwa.

20180318_172806.jpg

Ten bezpiecznik jest od zapalniczki z tyłu w tunelu.Powinien tam być 25A.Widocznie przy montażu icka coś zgnotłeś w kablach i masz zwarcie.

Ten bezpiecznik nie był od zapalniczki w tunelu. Wcześniej był założony 15A bezpiecznik, chciałem założyć taki jak pisałeś ale miałem tylko 30A, założyłem i niby go nie pali. W sumie nawet nie wiem od kiedy był on spalony i najgorzej że nawet w instrukcji nie jest napisane jaki powinien być założony, ale mam nadzieje że na tym 30A nic się nie będzie działo ;D

Ale wiesz że jak pali mniejszy bezpiecznik to założenie większego spali Ci instalację? Trzeba rozwiązać problem a nie zwiększać bezpieczniki. Trzeba się dowiedzieć jaki tam powinien być.

Tak, mam tego świadomość, ale zasugerowałem się odpowiedzią kolegi motogold że powinien być tam bezpiecznik 25A (więc obstawiam, że taki ma założony). Ale jeśli ktoś ma inne informacje jaki powinien być tam bezpiecznik to będę wdzięczny, bo w powiem szczerze, że nie mam pojęcia od kiedy był spalony ten bezpiecznik, wcześniej nie sprawdzałem, a jak w niedzielę na trasie wyrzuciło mi checka to po prostu od razu przeszukałem wszystkie bezpieczniki i tylko ten znalazłem spalony

Jeszcze jedno pytanko. Gdzie znajdę przekaźnik od szyb elektrycznych? :rolleyes:

Moduł szyb jak dobrze pamiętam jest w bagażniku po prawej (za klapką do awaryjnego otwierania wlewu). Ten bardziej wypasiony jest od przednich.

sterownik szyb przednich - w tunelu w rejonie ICS - dotyczy przed lifta
sterownik szyb tylnych - po prawej w bagażniku - w przypadku po FL wszystkich szyb.
bezpieczniki powinny być rozpisane w instrukcji, jeśli nie będzie podaj rocznik i silnik, postaram się wrzucić.

U mnie w 166/2003/2,4 przed FL tam jest bezpiecznik od zapalniczki w tunelu dla pasażerów 25 A. Często go zmieniałem,bo zwarcie robiła wtyczka od radia CB i po stuknięciu przez dzieciaki nogą,robiło się zwarcie.

Sterownik szyb znaleziony, zaśniedziałe są styki, ale to ogarnę jutro rano. Dzisiaj tylko go wyciągnąłem, płytka wydaje się ok i nie śmierdzi spalonym

bezpieczniki powinny być rozpisane w instrukcji, jeśli nie będzie podaj rocznik i silnik, postaram się wrzucić.

Bezpieczniki na podszybiu są rozpisane oprócz tego który mi trzeba i chyba jeszcze jednego.
To jest rocznik 2001, 2.4JTD 140KM

Panowie.. możecie mnie zwyzywać od debili, ale za cholery nie mogę znaleźć tego modułu od przednich szyb za icsem :stupid:
Byłem święcie przekonany, że znalazłem ten moduł. Wykręciłem zielony moduł (były całkowicie zaśniedziałe dwa wtyki, zaraz jadę kupić nowe), wpisałem numery z obudowy i okazało się że to moduł nawiewu :stupid:
Dałem znowu nura pod ics i nie mogę nic takiego znaleźć, w bagażniku owszem znalazłem.
Ten zielony moduł był przykręcony na dwie śruby, ciężko było zrobić zdjęcie, więc na zdjęciu jest tylko jedna śrubka..
20180321_151107.jpg

Odświeżę temat i napiszę po kolei co się stało. Coś spieprzyłem, z elektryki jestem na poziomie podstawówki, ale może wspólnymi siłami się uda :D radio nie gra, wyszukuje stacje, zamiast opcji DSP jest SVD (czyli ICS nie widzi DSP, jak to [MENTION=3821]marek230482[/MENTION] wyżej opisał).

1) Zostawiłem na dwie noce auto z włączonym oświetleniem wewnętrznym - aku nie wytrzymało i zdechło na amen.
2) Wyjmując akumulator zauważyłem, że klema plusowa ma obrobioną nakrętkę, w związku z tym rozebrałem ją na części pierwsze i poskładałem do kupy. IMG_20200621_122002.jpg
3) Po naładowaniu akumulatora i poskładaniu wszystkiego, zauważyłem taki czarny kabelek-masowy?received_728640844577690.jpg
Nie wiedziałem skąd się wziął, nie kojarzyłem go znikąd, podpiąłem do klemy plusowej. Po podłączeniu akumulatora, na stałe były włączone światła awaryjne (nie sprawdzałem jeszcze wtedy czy radio działa czy nie). Odłączyłem ten kabel i dałem "luzem" - nic się nie zmieniło. Dopiero po przykręceniu go w wolne miejsce za zmieniarką ten objaw ustał. Ale przestał działać centralny - auto piszczało jakby miało się zamknąć/otworzyć, ale zamki stały w miejscu. Dopiero po włożeniu kluczyka do drzwi kierowcy, przekręceniu zamka fizycznie i naciśnięciu przycisku w pilocie, zamki ożyły.
4) Zorientowałem się, że radio nie działa i zamiast DSP jest SVD. Sprawdziłem bezpiecznik za zmieniarką na luźnym kablu - jest OK. Bezpieczniki pod kierownicą (jechałem jeden po drugim) - OK.
IMG_20200627_173506.jpg

Gdzie szukać dalej? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Czy możliwym jest, że podłączając ten kabelek masowy do plusowej klemy zjarał się jakiś bezpiecznik, który odpowiada za DSP?

Trudno powiedzieć co się stało. W skrajnym przypadku spaliłeś procesor :sarcastic: Na pewno wiązka idąca do DSP ma wychodzący z niej luźny kabelek z oczkiem. Wychodzi na wysokości nadkola. Tylko jak ja dobrze kojarzę to była masa - ale mogę się mylić.

Na pewno wiązka idąca do DSP ma wychodzący z niej luźny kabelek z oczkiem. Wychodzi na wysokości nadkola. Tylko jak ja dobrze kojarzę to była masa - ale mogę się mylić.

No to będzie ten kabelek, który jest na zdjęciu. On ma być przykręcony tam za procesorem/zmieniarką? Są dwie wolne śrubki, do których można go przykręcić.

Czyli co, rozbieranie całości mnie czeka i nauka obsługi multimetru? :sarcastic:

Już nie pamiętam gdzie to ma być przykręcone. Ale pamiętam, że za pierwszym razem przy montażu też tego nie przykręciłem bo nie wiedziałem do czego :D Sprawdzę wieczorem jak mam u siebie. Jakbym zapomniał to się przypomnij :D

Amortyzatory
Powrót