• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z klimatyzacją - nie działają przyciski

nawkrzy

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 166 3.2 V6 - 2005
Cześć,

kolejny dzień i kolejny problem :D A tak poważnie, dwa dni temu przestała działać klimatyzacja. Gdy przełączę na "CLIMA" to na ICS jest tylko napis "OFF" bez żadnych innych komunikatów. Żadne przyciski od klimy nie działają, można klikać do woli i nic. Myślałem, że to coś z bezpiecznikami, bo walnął mi bezpiecznik od zapalniczki - wymieniłem go od razu i zaskakująco, zapalniczka i klima zaczęły działać, ale gdy później gdzieś jechałem i odpaliłem auto to znowu napis "OFF" i żadne przyciski nie działają (zapalniczka nadal działa).

Przed tym dmuchała aż miło, chłodziła szybko, więc to raczej nie problem braku czynnika. Klima była nabijana i odgrzybiana pod koniec 2017 roku.

Co to może być?

Ogólne problemy z wentylatorem dmuchawy, do poczytania kilka tematów niżej, ale jako że nie raz byłem przy tym aucie, to bezpieczniki sprawdź. Wentylator na pewno jest sprawny. Nie pokazuje temperatury zewnętrznej?

Ostatnia edycja:
Jest temp zewnętrzna? Może kluczyk nie odbił w lewo po uruchomieniu auta...?

Na ekranie nie widać temperatury zewnętrznej. Zrobiłem dwa zdjęcia jak to wygląda:

IMG_20180906_2204280.jpgIMG_20180906_2204496.jpg

sprawdź bezpiecnziki na podszybiu - te po podniesieniu maski na środku pod pokrywą.
ja miałem tkai sam problem to padł mi dokładnie ten bezpiecznik i szary przekaźnik pod ICS - odkręć boczek od strony pasażera i sprawdź czy nie jest tam mokro i czy nie śmierdzi. mi sie praktycznie stopił...

Panowie, posprawdzałem bezpieczniki i wygląda na to, że od tej strony jest wszystko ok.

Sprawdziłem:
- bezpiecznik nr 19 (Centralka klimatyzacji) w skrzynce bezpieczników
- bezpiecznik nr 13 (Sprężarka klimatyzacji) w komorze silnika
- bezpiecznik nr 2 (Elektrowentylator klimatyzacji) w komorze silnika

Czy jest możliwość, że wyjmując tylko ten dolny panel gdzie jest mieszek, przyciski i zapalniczka, mogłem naruszyć coś pod ICS'em?

Ogólne problemy z wentylatorem dmuchawy, do poczytania kilka tematów niżej, ale jako że nie raz byłem przy tym aucie, to bezpieczniki sprawdź. Wentylator na pewno jest sprawny. Nie pokazuje temperatury zewnętrznej?

Może to jednak wentylator dmuchawy? Jak kupiłem to miałem "stary" w bagażniku i Szymon mówił, że wentylator był wymieniany, ale nie wiem czy na nowy czy jakąś używkę.

Chyba nie był wymieniany w tej, tylko w poprzedniej 2.5, a wentylator mu pozostał. Pod ICS jest sterownik klimy, warto w takim razie zajrzeć ponownie czy luzów na kostkach nie ma.

Na forum powinien być jeszcze właściciel od którego Szymon kupił, może się dowiesz więcej historii.

Ostatnia edycja:
Panowie, znalazłem przyczynę problemu. Rozebrałem podszybie żeby dostać się do kostki od wentylatora. Rozpiąłem i okazało się, że plastik we wtyczce przy blaszce jest nadpalony/stopiony. Nie jakoś bardzo, ale to spowodowało, że nie było styku. Póki co podgiąłem trochę blaszkę, wsadziłem wtyczkę i zadziałało. Na ICS od razu pojawiła się temperatura, co już było dobrym znakiem :) Przyciski i klima zaczęły działać prawidłowo.

W każdym razie, jeżeli problem się powtórzy, będę musiał wymienić całą wtyczkę.

dokładnie o tym pisałem w mojej odpowiedzi - czyli się sprawdziło:)
zrób to jak należy i lepiej porządną wtyczkę dać

Amortyzatory
Powrót