Głośna praca silnika 2.4 Jtd 175KM

mojzesz44

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.4JTD 136KM 99r + 166 2.4JTD 175KM 05r
Witam, mam pytanko co może być przyczyną głośnej pracy silnika? sprawia wrażenie jakby "walił" w filtr powietrza.
Podczas przymykania klapy gaszącej silnik zaczyna chodzić tak jak powinien.

Rura dolotu zrobiona na szybko i jest do wymiany, ale to nie jej wina.

Ostatnia edycja:
Sprawdzałem go 2 razy, chyba że to wina samego kolektora dolotowego?

Sprawdź rozrząd ;)

Forumowemu koledze - [MENTION=65280]Lupus[/MENTION] 'owi tak samo chodziła i rozrząd o dwa ząbki był przestawiony.

opcja z dziurawym dolotem tak samo prawdopodobna jak rozczlnienie w okolicy EGR kolektor wydechowy lub pourywane szpilki w kolektorze, weś plak i popryskaj na łączeniach turbo ic ic kolektor i zobacz czy nie przyśpiesza silnik

opcja z dziurawym dolotem tak samo prawdopodobna jak rozczlnienie w okolicy EGR kolektor wydechowy lub pourywane szpilki w kolektorze, weś plak i popryskaj na łączeniach turbo ic ic kolektor i zobacz czy nie przyśpiesza silnik

Szpilki to na pewno nie będą - to możesz sobie z głowy wybić.

Nieszczelne rury - odczuł by spadek mocy i ciemność w lusterku.

No i w sumie pytanie dla autora. Masz tak od zawsze czy od jakiegoś czasu ?

Od czasu jak ją kupiłem tak chodzi, poprzedni właściciel twierdzi ze tez tak miała jak ja kupował, co do plaka to dobry pomysł, rozrząd wyglądał na przestawiony o jeden ząbek według znaków, ale po poprawnym ustawieniu różnicy nie ma

Od czasu jak ją kupiłem tak chodzi, poprzedni właściciel twierdzi ze tez tak miała jak ja kupował, co do plaka to dobry pomysł, rozrząd wyglądał na przestawiony o jeden ząbek według znaków, ale po poprawnym ustawieniu różnicy nie ma
Ten rozrząd poprawnie idzie złożyć tylko na blokadach, a nie na znakach. Górne koło walka rozrządu jest pływające ma stozku, prawidłowe napięcie paska tylko z blokadami.

Nie mniej jednak ja stawiam na rozrząd.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Rozrząd i tak będzie zmieniany więc dzięki, że mówisz. Słyszałem też od jednego mechanika, że to może być wypalony zawór, ale ciężko mi w to uwierzyć

Ten rozrząd poprawnie idzie złożyć tylko na blokadach, a nie na znakach. Górne koło walka rozrządu jest pływające ma stozku, prawidłowe napięcie paska tylko z blokadami.

Nie mniej jednak ja stawiam na rozrząd.

Sorry gwiazdor, ale co ty pierd...olisz i wprowadzasz chłopaka w błąd. Jakie pływające koło w 2.4jtd 20V. Przecież górne koło zakładane jest na wałek na klin. Więc jaki stożek, jakie pływające i co ty bredzisz ?

Sorry gwiazdor, ale co ty pierd...olisz i wprowadzasz chłopaka w błąd. Jakie pływające koło w 2.4jtd 20V. Przecież górne koło zakładane jest na wałek na klin. Więc jaki stożek, jakie pływające i co ty bredzisz ?
A jak robiłeś rozrząd u siebie? Na znakach? Chyba gmp.
Wiec księciu, rozbierz i zobacz. Rozrząd 2.4 20v i 1.9 16v wymaga BLOKAD. Górne koło jest na klinie owszem, ale jest ruchome. I trzeba je poluzowac, żeby prawidłowo napiąć pasek.

P.S i wałek jest ma lekki stożek na końcu.

Ostatnia edycja:
A jak robiłeś rozrząd u siebie? Na znakach? Chyba gmp.
Wiec księciu, rozbierz i zobacz. Rozrząd 2.4 20v i 1.9 16v wymaga BLOKAD. Górne koło jest na klinie owszem, ale jest ruchome. I trzeba je poluzowac, żeby prawidłowo napiąć pasek.

P.S i wałek jest ma lekki stożek na końcu.

1. Rozrząd w 2.4jtd 20V nie ma znaczników na górnym kole. Ma je tylko wesja 10V.
2. Pkt. 1 pierwszy wymusza użycia blokad.
3. Tak, robiłem u siebie rozrząd. Kupiłem 2 komplety blokad i żaden nie pasował na dolne koło na wale. Górną blokadę zrobiłem sam z kawałka rurki i śruby.
4. Górne koło jest na klinie. Koła zębate z drugiej strony też.
5. Blokadę potrzebujesz tylko ze względu na pkt.1 lub jeśli dokonujesz wymiany któregoś z kół.
6. Jeśli jesteś w stanie przesunąć na wałku koło, które jest zablokowane klinem, to znaczy to tylko i wyłącznie jedno: Masz uszkodzony klin, który to jest częścią koła pasowego zębatego górnego. Nie ma takiej możliwości, żebyś w sprawnym układzie miał tam regulację, bo innaczej stosowanie klina byłoby niemożliwe.
7. I tak, robiłem rozrządy już 1.9 8V i 16V, 2.4 10V i 20V.

1. Rozrząd w 2.4jtd 20V nie ma znaczników na górnym kole. Ma je tylko wesja 10V.
2. Pkt. 1 pierwszy wymusza użycia blokad.
3. Tak, robiłem u siebie rozrząd. Kupiłem 2 komplety blokad i żaden nie pasował na dolne koło na wale. Górną blokadę zrobiłem sam z kawałka rurki i śruby.
4. Górne koło jest na klinie. Koła zębate z drugiej strony też.
5. Blokadę potrzebujesz tylko ze względu na pkt.1 lub jeśli dokonujesz wymiany któregoś z kół.
6. Jeśli jesteś w stanie przesunąć na wałku koło, które jest zablokowane klinem, to znaczy to tylko i wyłącznie jedno: Masz uszkodzony klin, który to jest częścią koła pasowego zębatego górnego. Nie ma takiej możliwości, żebyś w sprawnym układzie miał tam regulację, bo innaczej stosowanie klina byłoby niemożliwe.
7. I tak, robiłem rozrządy już 1.9 8V i 16V, 2.4 10V i 20V.
Co ty pierniczysz. Górne koło ma luz po tym jak je popuscisz i to ty wprowadzasz ludzi w błąd, ma też delikatny stożek na końcu.
Jeśli nie jesteś pewien mogę Ci wysłać glowiczke z walkami i kółkiem żebyś sobie w domu poćwiczył.

Złożyłem kilkadziesiąt rozrzadow w 16 i 20v
Nie wmowisz mi, że te kółko nie ma luzu - w takim razie niemalże każdy kto robi u nas na warsztacie rozrząd ma uszkodzony klin hehehehe

Ja. Ci odpowiem wcześniej - bo masz zaysyfione miejsce na klin i tyle.

[MENTION=10547]jaboleq[/MENTION] - a wczoraj rozmawialiśmy o tym hehehehehhe

P.S Blokady pasują, tylko trzeba umieć ich użyć (bez uszczypliwosci)

Niektóre silniki 2.4 20v 210Konne z 159 trzeba użyć blokad droższych czyli z HP bo właśnie te tanie nie będą pasowały.

Ostatnia edycja:
Powiemtak 2.4 20v blokad nie wymaga nic nie pływa, ale wracając do tematu sprawdzałeś z tym plakiem i te miejsca co ci pisałem? no i obowiązkowo wtryski sprawdz czy niemają koncówek firada bo to też możę być a i pokusił bym się zajrzeć pod spód czy łączenie elastyczne niepopuszcza lub poduszka niepadła i silnik klekocze bo się tzręsie ogólnie dolot wydech i puścił bym pompę wody czy niewydaje odgłosów.

Powiemtak 2.4 20v blokad nie wymaga nic nie pływa, ale wracając do tematu sprawdzałeś z tym plakiem i te miejsca co ci pisałem? no i obowiązkowo wtryski sprawdz czy niemają koncówek firada bo to też możę być a i pokusił bym się zajrzeć pod spód czy łączenie elastyczne niepopuszcza lub poduszka niepadła i silnik klekocze bo się tzręsie ogólnie dolot wydech i puścił bym pompę wody czy niewydaje odgłosów.
Nie rozsmieszaj mnie, że blokad nie wymaga bo Wymaga tak samo jak 16v tak i 20v. Blokad nie wymaga natomiast 8 i 10v.

Gorne kółko popuszcza się gdzie na samym końcu jest minimalny stozek/frez, żeby pasek był prawidłowo naciagniety.

Jeżeli zrobisz to bez blokowania góry i jego popuszczenia pasek będzie naciagniety tylko i wyłącznie z jednej strony.

Co rusz same brednie.

Nie rozsmieszaj mnie, że blokad nie wymaga bo Wymaga tak samo jak 16v tak i 20v. Blokad nie wymaga natomiast 8 i 10v.

Gorne kółko popuszcza się gdzie na samym końcu jest minimalny stozek/frez, żeby pasek był prawidłowo naciagniety.

Jeżeli zrobisz to bez blokowania góry i jego popuszczenia pasek będzie naciagniety tylko i wyłącznie z jednej strony.

Co rusz same brednie.
Zrozum to że na kołach masz znaki na pasku też ustawiasz przed zdjęciem paska pierwszy cylinder odkrecach sróbę od klawiatury zeby zobaczyć czy jest w dobrym połorzeniu sprawdzasz na dole czy jest w odpowednim połorzeniu luzujesz napinacz sciągasz pasek odkrecasz napinacz przykrecasz nowy odkrecasz rolke prowadzaca przykrecasz nową 45NM odkrecas pompe wody przykrecasz nową 25nm zakładasz nowy pasek na znaki naciagasz napinacz dokrecasz 25nm i wszystko

Zrozum to że na kołach masz znaki na pasku też ustawiasz przed zdjęciem paska pierwszy cylinder odkrecach sróbę od klawiatury zeby zobaczyć czy jest w dobrym połorzeniu sprawdzasz na dole czy jest w odpowednim połorzeniu luzujesz napinacz sciągasz pasek odkrecasz napinacz przykrecasz nowy odkrecasz rolke prowadzaca przykrecasz nową 45NM odkrecas pompe wody przykrecasz nową 25nm zakładasz nowy pasek na znaki naciagasz napinacz dokrecasz 25nm i wszystko
Nadal piszesz same brednie. sprawdz procedury tej wymiany.

Pisze całkiem poważnie. To nie jest 10v! POWTARZAM! To nie 10v gdzie ustawiales tylko znak.

No to w takim razie u mnie jest coś nie teges. Jak wymieniałem rozrząd u siebie ze 3 lata temu, to odkręcałem to koło u siebie, bo też mi ktoś mówił żeby luzować. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że klin idealnie pasuje w wycięcie na wałku (uprzedzam, że było czysto) i nie ma tam możliwości przekręcenia kołem. Składając rozrząd natomiast, nie było problemu ze zbytnim luzem na odcinku wał - koło wałka. Tak samo wyglądało w przypadku 1.9 16V 150km w oplu. Stąd moje twierdzenie, że tam nie ma luzu.
Ale widocznie to u mnie jest coś nie tak, a silnik to dzielnie znosi

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót