166 2,5 v6 wyciek płynu i c.z.

fitcrates

Nowy
Auto
159 Ti 2.0 jtdm 170km SW
Witam wszystkich. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem alfy 166 z 2,5 v6 z lpg. Na dzień dobry wymieniłem tylne tuleje pływające, końcówki drążka, łączniki stabilizatora. W tym tygodniu wymieniam tarcze i klocki z przodu (prawdopodobnie ate ceramiczne).
Obecnie mam problem z dwoma usterkami. Pierwsza to uciekający płyn chłodniczy. Auto nei dymi, nie ma osadu na korku wlewu oleju ani na zbiorniczku wyrównawczym. Kolor oleju jest normalny a przy odpalonym silniku i dodawaniu gazu nie ma żadnych bąbli w zbiorniczku. Czyli raczej nie uszczelka pod głowicą. Dzisiaj zauważyłem, że trochę mętny jest płyn. Wcześniej nie zauważyłem, bo dość szybko mi ucieka. Jest nieco mokro w okolicy rozrządu (pompa wodna). DO tego parują mi szyby i nieraz dziwnie zaśmierdzi w środku przy mocnym nadmuchu. Obstawiam nagrzewnicę ale ten mętny płyn mnie trochę zmylił. Nie jestem pewny.

Druga usterka wyszła dzisiaj. Otóż przestała reagować na otwieranie z pilotów. Tak nagle. Wszystko było ok, wysiadam chcę zamknąć i lipa. Trzeba było kluczykiem. Sprawdzałem oba piloty. Jakieś rady jak co do możliwej przyczyny i sposobu naprawy?

W sumie jeszcze trzecia sprawa to ksenony, które są tak słabe, że wszyscy się boją ze mną jeździć :P Też do wymiany lub regeneracji.

Z góry dziękuję za porady. Jakby jakiś pasjonat z Wrocławia chciał się spotkać i zobaczyć co i jak to było by super :) Chętnie pochłonę wiedzę od kogoś doświadczonego z tą pięknością.

Generalnie to temat powinien polecieć do kosza za P2 i 4 regulaminu. Ale temat już Ci zmienię a problem z wyciekiem uznam na razie za rozwojowy..... jednak proszę zajmij się lekturą forum (szukajka się kłania) abym nie musiał tematów kasować.

Pierwsza to uciekający płyn chłodniczy
To sobie odpowiedziałeś dwa razy
Jest nieco mokro w okolicy rozrządu (pompa wodna)
oraz
DO tego parują mi szyby i nieraz dziwnie zaśmierdzi w środku przy mocnym nadmuchu
Tematów o nagrzewnicy jest trochę. Jest też manual. Nawet jak nie kapie z niej to pewnie jest już zgniła i mokra więc jak najszybciej wymień zanim zaleje elektronikę.
Jak już ogarniesz pompę i nagrzewnicę to będziesz szukał dalej powodu uciekającego płynu. Zakładam że więcej wycieków nie ma (czyli dobrze obejrzałeś cały silnik). W ostateczności może być problem z nieszczelnością wewnątrz silnika. Jest tu gość na forum co twierdzi że to częsty przypadek. Ja uważam przeciwnie więc zostawiłbym to na sam koniec za względu na małe prawdopodobieństwo i dużo roboty.
Otóż przestała reagować na otwieranie z pilotów
Jest na forum sporo tematów o c.z. przejrzyj np HOW TO (przyklejone w dziale 166). Zapewne znajdziesz tam odpowiedź.

trzecia sprawa to ksenony, które są tak słabe, że wszyscy się boją ze mną jeździć
też sam sobie odpowiedziałeś
Też do wymiany lub regeneracji
a i tematów oraz manuali u nas pod dostatkiem.

Jeżeli śmierdzi Ci płynem w aucie to na dzień dobry nagrzewnica do wymiany. Polecam firmę NRF, nie jest droga, a reklamacji żadnej na to nie mieliśmy.

Co do rozrządu i metnego płynu to na dzień dobry bym tutaj zajrzał.
Jeżeli nie masz. Nikogo ogarniętego od Vki to polecam Ci FLAR ITAL z okolic Częstochowy.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

We Wrocławiu na pewno ktoś jest. Na forum czytałem o warsztacie Irbis. Poza tym mój warsztat też robi, ale nie wiem czy mają oryginalne blokady. Częstochowa raczej w grę nie wchodzi xd Takie rzeczy zajmują kilka godzin a ja sobie wolnego wziąć nie mogę tylko po to aby jechać nie wiadomo gdzie aby zrobić rozrząd :p

Aby nie zakładać kolejnego tematu napiszę tutaj o kolejnej usterce. Mianowicie słuchać głuchy stuk przy skręcaniu w prawo, po prawej stronie. Dodatkowo przy różnych prędkościach czuć jakby się jechało po kocich grzbietach. Takich malutkich. Coś jakby nie równe ciśnienie, albo źle wyważone koło. Wibruje aż zęby się trzęsą. Ale nie znosi ani nic podobnego. Przypominam, że końcówki drążków i łącznik stabilizatora są nowe. Przegub, łożyska?? Wahacze są ok, były sprawdzane.

...Takie rzeczy zajmują kilka godzin a ja sobie wolnego wziąć nie mogę tylko po to aby jechać nie wiadomo gdzie aby zrobić rozrząd :p ....

JaA u Qby (wspomniany wyżej FLAR Ital) nic nie robiłem, ale trochę śledzę temat warsztatów które potrafią Vki dotykać, to to raczej nie jest "nie wiadomo gdzie". Żebyś tylko później wielokrotności tego czasu nie był zmuszony poświęcać na poprawki czy rozwiązywanie kolejnych zagadek związanych ze złym poskładaniem, kolejnymi wyciekami, złym ustawieniem rozrządu, uszkodzeniach po drodze powstałych itd.
Już masz kilka spraw grubszych do roboty, przy przeglądzie u znającego te wozy Qby pewnie jeszcze "conieco" się znajdzie - nie lepiej za jednym razem, to wszystko zrobić i jeździć później spokojnie ? masz warsztat pewniaka polecony, znający te wozy, nie wiem po co kombinować.

Z Wrocka do Częstochowy daleko nie masz. Znam takich co z Białegostoku tam jeżdżą... zgadnij czemu? ;)
Też polecam Qbę, nie dosyć że rozrząd zrobi na 100% dobrze to jeszcze znajdzie co jest nie tak z resztą auta.

Z Wrocka do Częstochowy daleko nie masz. Znam takich co z Białegostoku tam jeżdżą... zgadnij czemu? ;)
Też polecam Qbę, nie dosyć że rozrząd zrobi na 100% dobrze to jeszcze znajdzie co jest nie tak z resztą auta.
Też go polecam, jak jeszcze dobrze nie ogarniałem robił mi sprzęgło w moim 2.4 20v.
Miałem 290km w jedną stronę.

Można? Można.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Co by nie zakładać nowego tematu. Do wymiany mam na pewno prawy przegub gdyż stuka, jednak również pojawił się pewien objaw a mianowicie drżenie podczas szybkiej jazdy. Coś jakby nie równe ciśnienie w oponach. Działo się to przed jak i dalej dzieje się po wymianie tarcz i klocków z przodu. Drżenie nie następuje przy przyspieszaniu co w sumie raczej eliminuje przegub wewnętrzny. Pojawia się raczej przy stałej prędkości od 120 wzwyż. Przy 160-180 potrafi nieźle dokuczać. Aż wyglądałem przez lusterka czy koło się nie rozlatało, tak się zaniepokoiłem. Pozostaje wymienić przegub zewnętrzny ale co może być przyczyną tych drgań ? Ciśnienie sprawdzałem kilkukrotnie.

Drżenie odczuwalne na kierownicy czy całym aucie?
Pojawiło sie nagle?
Koła do wyważenia i do sprawdzenia opony czy nie uszkodzone, wyząbkowane, odkształcone
Zamień koła tył z przodem albo z zapasem

Ostatnia edycja:
Na cały aucie. W zasadzie pojawiło się nagle, po dopompowaniu. Dlatego na początku myślałem, że skopałem coś z pompowaniem. Wcześniej było ok. Nie trzęsło nawet przy 200. Być może przy dopompowaniu ujawniła się jakaś wada opony.

Przegub wymieniony. Co do wibracji to okazało się, że krzywa felga. Wykrzywienie minimalne i nie widoczne gołym okiem. Dopiero przy wyważaniu wyszło.

Amortyzatory
Powrót