• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Teoretycznie sprawna nabita klima, a sprężarka nie działa

starykot

Nowy
Auto
AR 166 3.0 Sportronic 2002
Witam Panowie po małej przerwie ;)
Po pożarze mojej poprzedniej 166 w końcu pojawiła się kolejna, powoli odszczurzam ją, ale do rzeczy.

W obecnej 166 nie działała klima, łożysko w sprężarce huczało jak szlifierka na kamieniu, w układzie nie było gazu, pęknięty jeden przewód.
Przyszedł pomysł przełożenia całego układu klimatyzacji z tej wcześniejszej, tam wszystko działało, niecały rok temu klima była nabijana.

Przełożyłem, i nic. Mimo ustawienia na najniższą temperaturę sprężarka się nie włącza.
Co ciekawe, w MES w zakładce testy sprzęgło w sprężarce normalnie się uruchamia.

I teraz nie wiem gdzie szukać przyczyny, gaz w układzie jest, syczy z zaworku po wciśnięciu go, ale część mogła uciec, presostat przez to nie pozwala załączyć sprężarki?

Ma ktoś jakieś pomysły co można sprawdzić zanim pojadę na ściągnięcie i sprawdzenie ilości gazu w układzie?

Ps. nie działa mi pierwszy bieg wentylatora, czy to może być przyczyną? Silnik na postoju dopiero kiedy osiągnie ponad 90 stopni załącza drugi bieg i zbija temperature.

Ostatnia edycja:
Starykocie jak i tak pojedziesz nabijać klimę to chyba najszybciej i bez kosztów dobij troszkę powietrza skoro sprzęgło normalnie funkcjonuje czujnik temperatury też sprawny to moze faktycznie niskie ciśnienie w ukladnie

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

A pod presostatem jest jakiś zaworek? Czy po odkręceniu go gaz ucieknie?
Bo jeśli ucieknie to robota głupiego

Bez sprawdzania ilości czynnika to wróżenie z fusów. Jak będziesz miał tyle co trzeba to pogadamy :)

Mnóstwo rzeczy do sprawdzenia, ale tak jak Marek napisał, bez ciśnienia nic nie zdziałasz, sprężarka nie ruszy.

A pod presostatem jest jakiś zaworek? Czy po odkręceniu go gaz ucieknie?
Bo jeśli ucieknie to robota głupiego
Nie ma zaworka - odkręcasz presostat to masz dziure w układzie i gaz papa.

Najpierw jedź sprawdzić stan czynnika.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Nie ma zaworka - odkręcasz presostat to masz dziure w układzie i gaz papa.

Najpierw jedź sprawdzić stan czynnika.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Jednak zaworek jak najbardziej jest, wczoraj wykręciłem presostat.

Podłączyłem go na chwilę pod wąż ze sprężonym powietrzem, i sprężarka załączyła sprzęgło, czyli prawdopodobniej gaz z układu gdzieś uciekł.

czyli prawdopodobniej gaz z układu gdzieś uciekł.
A to zdumiewające odkrycie :sarcastic: zawsze się od tego zaczyna. To podstawa. Jak paliwo w baku. Zobacz ile byś zaoszczędził czasu gdybyś zaczął od sprawdzenia czynnika.

Tyle że cały układ przekladalem z poprzedniej 166, i tam od zakupu dopiero po 3 latach zaczął się problem z klima, trzeba było dobić, zrobiłem to jakieś 8 miesięcy temu, więc sugerowalem się tym że zbyt wiele go nie powinno uciec i problem leży gdzie indziej. Trzeba będzie zrobić test szczelności.

Czynnik może uciec niepostrzeżenie nawet po kilku dniach. Odwieczna i znana zasada to sprawdzenie czynnika gdy zaczynają się jakiekolwiek problemy. W aucie nic na wiarę się nie bierze.

Amortyzatory
Powrót