• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sprężyny od TI czy Eibach Pro Kit?

nawkrzy

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 166 3.2 V6 - 2005
Cześć! Jak być może wiecie, "walczę" z moją 166-tką żeby wyrównać zawieszenie, bo teraz przód stoi wyżej niż tył. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami, ale potrzebuje waszej pomocy, sugestii i opinii. Założyć sprężyny z wersji TI (980 zł) czy może jednak iść w kierunku zestawu Eibach Pro Kit -30 mm (ok. 850 zł)? Przede wszystkim zależy mi na równomiernym obniżeniu, bo teraz, na oko, jest różnica może z 2 cm.

W przypadku sprężyn TI parametry są takie: Przód - 7 zwojów, wysokość 35 mm, średnica zwoju 13,45 mm. Tył - 8 zwojów, wysokość 39,5 mm, średnica zwoju 11,5 mm. Przy Eibach Pro Kit nie znam tych parametrów.

1. Czy sprężyny z wersji TI fabrycznie obniżają zawieszenie od tych standardowych? Jeżeli tak to o ile mm?
2. Zakładam że zarówno przy jednym jak i drugim zestawie mogę zostać przy fabrycznych amortyzatorach?
3. Czy ktoś zakładał takie sprężyny? Jeśli tak to możecie wrzucić zdjęcie jak to wygląda :)

Hej. Z tego co ja wiem sprężyny TI obniżają o 16mm. Ja mam u siebie założone z przodu oryginalne TI a z tyłu dorabiałem mocniejsze w Pospring.

16 mm to trochę mało, ale z kolei, dla mnie takie 30 mm w przypadku Eibacha to maks. by nie trzeba było zmieniać amortyzatorów. [MENTION=65156]KarolAR[/MENTION] pisałem do Pospring, ale widocznie zlali temat, bo nawet nie odpisali.

Mam Eibach -30 z przodu i z tyłu. Zostałem przy seryjnych amortyzatorach. Z tym, że ja zakładałem Eibachy aby podwyższyć auto. Bo kupiłem z założonymi jakimiś wynalazkami. Niby Novitec.
Działa to przyzwoicie. Tzn jest sztywno dość, ale jeszcze cośtam resoruje.
Mam dodatkowo założone dystanse pod felgi, więc i wygląd i zachowanie jest ok. Z tym, że trzeba liczyć się z szybszym zużyciem tulei pływających.190420142318.jpg

[MENTION=13578]Pawel_B[/MENTION] dzięki za foto. To takie złudzenie czy u ciebie na tych Eibachach też przód stoi wyżej niż tył?

Wydaje się, że tak się ułożyła do zdjęcia. zrobię fotkę w tym tygodniu i zobaczymy jak wygląda sytuacja po 6 latach. Bo tyle lat wstecz zmieniałem sprężyny.
[MENTION=21553]semri[/MENTION] 500 chyba eurów. ;)

[MENTION=13578]Pawel_B[/MENTION] i jak, zrobiłeś fotę? :)

Może ktoś jeszcze ma zdjęcia 166-tki z założonym zestawem Eibacha?

Tutaj masz poglądowo bez żadnego obniżania 3.0 na automacie. Przód KYB, tył dorabiany w Pospring. Bagażnik pełny, na pokładzie 1 dorosły + 2 dzieci.

alfa166_HDR.jpg

Amortyzatory
Powrót