Brak świateł z tyłu - prawa strona

Pandaster

Nowy
Auto
166 2.4 JTD 150 KM 2003
Cześć,
Nie mogę poradzić sobie z jedną usterką. Wspominałem już o tym, ale problem sam zniknął. Niestety tak samo, znów sam się pojawił.
Nie mam świateł z tyłu z prawej strony i tych na klapie i tych w błotniku. Działa jedynie kierunkowskaz. Wiązka w klapie jest ok. Sprawdzałem ciągłość obwodu między wtyczką pod tylną półką, a wtyczka od świateł. Ciągłość obwodu jest, nie ma natomiast napięcia. Tak samo na wtyczce od światła w blotniku nie ma napięcia. Co zostało sprawdzone :
Podmieniony zielony moduł (m45 bodajże) mam takie trzy na każdym to samo.
Sprawdzone z innym przelacznikiem świateł, bez zmian.
Wymienione bezpieczniki, bez zmian.
Wszystkie żarówki są nowe cały komplet kupione zgodne z specyfikacja z instrukcji.
Nie wiem już czego może być to wina.

może mase gdzies gubi? z tego co kojarzę nawet jak z przodu coś nie styka w.lampach to mogą się dziać cuda na kiju np z tylnymi lampami.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Spróbuj podmienić sam włącznik świateł , mailem podobne problemy w Lancii Kappie i wiem, że elektryczna usterka bez schematow to trochę szukanie igły w stogu siana.
Może być też uszkodzona kostka od tego zielonego modułu.

Są już podobne tematy i tam są też schematy z opisami, wskazówkami

Schematy które wrzucił Danus już znam. Z resztą sam mam elerna. Tematy juz wszystkie przeczytałem i zastosowałem wszystkie wskazówki i niestety stoję w miejscu. Po prostu nie wiem za co się zabrać. Wg tego wszystkiego wychodzi na to że ten zielony moduł nie kieruje napięcia na te lampy, ale nie wiem dlaczego. Przełącznik zmieniłem nic to nie dało. A z tą cholerną masą jeszcze będę walczył ale nie wiem co tam mogło sie z nią znowu podziać.

Zrób tak. Wypnij kostkę z modułu i zmierz rezystancję na niedziałającym obwodzie. Potem zrób to samo po wyjęciu żarówki w danym obwodzie. Porównaj te wartości z działającym obwodem.
Jeśli nie będzie różnic, to podaj na kostkę napięcie z pominięciem modułu i zobacz czy zagada. Daj znać o efektach.

Zrób tak. Wypnij kostkę z modułu i zmierz rezystancję na niedziałającym obwodzie. Potem zrób to samo po wyjęciu żarówki w danym obwodzie. Porównaj te wartości z działającym obwodem.
Jeśli nie będzie różnic, to podaj na kostkę napięcie z pominięciem modułu i zobacz czy zagada. Daj znać o efektach.

Rezystancja zmierzona, nie było różnić. Po podaniu 12V na odpowiednie piny lampy świecą normalnie. Czyli wynika że moduł? Mam 3 i na każdym sytuacja jest taka sama.

Oddaj jeden do elektronika na przelutowanie lub wymianę tranzystorów.
Możesz jeszcze zamienić piny w kostce lewych świateł z prawnymi. Jak usterka się przeniesie to masz 100 procentową pewność, że uwalony jest moduł.

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Oddaj jeden do elektronika na przelutowanie lub wymianę tranzystorów.
Możesz jeszcze zamienić piny w kostce lewych świateł z prawnymi. Jak usterka się przeniesie to masz 100 procentową pewność, że uwalony jest moduł.

Dzięki wielkie za pomoc. A jest możliwość ze w aucie jest jakieś zwarcie/ coś co uszkadza te moduły? Bo może jak oddam go do fachowca ten powymienia tranzystory a ja włóżę go do auta i znowu go uszkodzę.

Jakbyś miał zwarcie to wyszłoby w pomiarach i jak podałeś 12V. Jedyna opcja poza modułem to nieprawidłowe żarówki, ale to podobno sprawdziłeś.

Odebrałem dziś moduł od elektronika. Poprosiłem o wymianę wszystkich tranzystorów. Problem wciąż nie ustąpił. Wcześniej tego nie zauważyłem, ale nie świeci cała prawa strona, łącznie z postojówkami z przodu i podświetleniem tablicy. Wkurzony pojechałem do intercarsu kupiłem wszystkie nowe żarówki, z instrukcją obsługi auta w ręku. Dalej gówno to dało.

alfa 166 ma taki myk że jak włączysz pozycyjne bez kluczyka i włączysz np lewy kierunkkwskaz to swieca się pozycje tylko z lewej strony. może w tym kierunku sprawdź. może coś tam się zepsuło. może coś przy pająku albo wlacznik świateł.

alfa 166 ma taki myk że jak włączysz pozycyjne bez kluczyka i włączysz np lewy kierunkkwskaz to swieca się pozycje tylko z lewej strony. może w tym kierunku sprawdź. może coś tam się zepsuło. może coś przy pająku albo wlacznik świateł.

Też mi to przez myśl przeszło. Jak włączę lewy kierunek to lewa strona świeci. Prawa niet. Włącznik świateł podmieniałem, bez różnicy.

A jak podasz napięcie na wejście modułu to zaświeci prawa strona?

Kolejne popołudnie na kolanach przed alfą. Zmierzyłem napięcie wchodzące do modułu (piny 1 i 6 z niebieskiej wtyczki) na obu jest w porządku. I teraz co ciekawego odkryłem, na module który był na wymianie tranzystorów przy włączeniu świateł pozycyjnych na pinach odpowiadających za prawe światła napięcie wynosiło 5V z groszami, na pinach odpowiadających za lewe światła 12V z groszami (mówimy cały czas o światłach pozycyjnych). Z ciekawości podłączyłem inny moduł który miałem pod ręką. Tam na lewej stronie było 12V a na prawej 0V. Na chłopski rozum, wynikałoby że moduł jest dalej uwalony skoro na rożnych modułach są różne napięcia, ale czy to napięcie może być zależne od czegokolwiek innego oprócz tego sterownika m45?

Teorię o uwalonym module możemy chyba oficjalnie skreślić. Byłem dzisiaj u gościa który sprzedawał taką Alficę na części. Podłączyłem tam u niego mój moduł. Światła u niego działały normalnie. Panowie, jestem zdesperowany, za dwa tygodnie urlop, miałem jechać na Węgry, a przecież z niesprawnymi lampami przez Słowację jechać to jak prosić się o mandat w euraskach. Jak ktoś będzie w stanie pomóc to zapłacę, albo wyślę paczkomatem alkohol według uznania. Do elektryka nie chcę oddawać bo po prostu nie mogę znaleźć nikogo kto by się znał na elektryce w 166.

Pisz do danus77.To chyba najlepszy elektronik jakiego znam od 166.A z Wawy masz niedaleko do niego.

A jak przekręcisz/przełamiesz pokrętło świateł w lewo na postojówki to jaki jest rezultat ?

Danus77, proszę zerknij spisałem wszystkie pomiary napięcia i rezystancji, może coś Ci się rzuci w oczy oczywistego czego ja nie widzę. Tutaj https://docs.google.com/spreadsheets/d/14y2QrW-m_gt4RKsVhpd6kEVFwTsDRqRbEW1V44Pnl4Q/edit?usp=sharing

Z tymi pomiarami najciekawszy wydał mi się moment, w którym odłączam konektor odpowiedzialny za przednie postojówki i nagle na prawej stronie pokazuje się napięcie - za niskie, ale jednak. Światła tak czy siak się nie zapalały. Spróbowałem wyciągnąć żarówki przednich postojówek - nic to nie dało, tył wciąż nie świecił.

Sprawdziłem jeszcze:
Czy przełącznik świateł łączy obwody na odpowiednich pinach tj. na konektorze A, pin 5 z pinem 4 przy włączonych światłach mijania, i pin 13 z pinem 9 na światłach postojowych (w lewo). Obwody się zamykają - zgodnie z elearnem.

Czy manetka kierunkowskazów zamyka odpowiednie obwody - funkcja oświetlania tylko jednej strony auta - i tak, obwody zamykają się zgodnie z opisem w eLearnie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót