Wymiana turbo i FMIC. 166 sportronic.

Raiss27

Nowy
Auto
166
Jako że lekko uszkodziłem przód auta będe robił lekką zmianą kanalizacji.

Czy jest jakieś turbo które idzie bardzo p&p ? Czy turbo z 159 / 210 hp podchodzi lekko czy jest tyle samo modzenia co GTB2060/2260vkrl.
FMIC napewno wejdzie. Wydech raczej ori/ zmiana końcówki tylko. Chyba że jest to konieczne do mojego planu to luźniejszy to tak zrobię.

Chodzi mi o to żeby uzyskać liniowe 420nm za to do 4700/4800 obrotów. Jeśli trzeba będzie wymienić końcówki wtrysków to oczywiście to zrobię.

Przepraszam za zdublowany wątek ale tam nikt nie odpowiada a grono użytkowników 166 pewnie zagląda tylko tutaj ;)

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Ja kolego gdzieś tu kiedyś na forum czytałem temat, że Aisin AW 55-50 nie lubi za dużo niutonów. Nie wiem ile w tym prawdy ale ktoś kiedyś pisał że trzeba mocno dławić moment obrotowy właśnie przez tą skrzynię. Być może coś się zmieniło, lepiej może warto podpytać Cinka, albo kolegę Asdero bo oni zajmują się podnoszeniem mocy , jak to wygląda w praktyce. Szkoda żebyś pozmieniał bebechy i nic z tego nie miał.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Konwerter wzmacniam i ogranicznik momentu na 1 2 i 3 biegu. Ale chodzi mi przede wszystkim czy gtb2056v jest p&p bo jeśli tak to jest to najsensowniejsza opcja.

Poczytaj ile aisin wytrzymuje. A nie o konwerter chodzi. Musisz isc w duza moc na wysokich obrotach a moment maksymalnie niski i powoli gladko ulozony. Jechalem kiedys taka z mapa na 220KM jak dobrze pamietam. Mapa zrobioni ponoc po wyjsciu z salonu (papiery). Auto szlo jak benzyna. Zero kopania momentem. A szla jak szalona.
Wiec jak chcesz pojezdzic dlugo i masz marzenia o momencie to nie automat.

Niestety muszę mieć automat bo to moje auto zapasowe, a moja żona uznaje tylko automaty. Ta skrzynia bez jakiegoś deptania wytrzymuje +-400nm. Chłodnica oleju też wejdzie odrazu. Grunt to żeby te okolo 400 było wysoko. Wtedy to nawet i 280koni ta skrzynia obsłuży. W saabie aero 95 ta sama siedzi. A tam 300 koni to pestka.

Tak wiem bo tez mam saaba :) ale z jakis powodow w alfach te skrzynie sie sypia a w saabach nie. Poza tym na tych 300KM w schabie skrzynia tez za dlugo nie pozyje :) wszystko kwestia na hak dlugo chcesz auto. Paza tym zawsze mozna zrobic remont i jezdzic dalej :) po temoncie tak szybko nie padnie. Ale teraz jak juz ma lata swietnosci za soba to ryzykowna sprawa.

Też mam Saaba ;) skrzynka po remoncie jest. Jak się sypnie to znów pójdzie remont. Luźna guma. 166 to moje ulubione auto lat 90/00

Manual 385 Nm, automat 329. Takie są nastawy seryjne dla skrzyń.

Olać skrzynie. Jak się spie#doli to wejdzie inna. Chodzi mi o to jak bardzo pasuje bądź nie pasuje turbo z 159 210 ( gtb2056v)

A czasami kaac coś takiego nie kombinował?

Update. Gtb2056v już do mnie jedzie. Mam też zakład który mi to ogarnie. Łącznie z robieniem dolotu i wydechu i samym czipsem

Ostatnia edycja:
I mam pytanie... Czy jest możliwość zmiany wtrysków bądź końcówek na takie. O lepszej wydajności?
143.jpg

Turbo Wysłane do PERUN turbo ;) zamówiłem mod na 2060.

Poczytaj ile aisin wytrzymuje.

lepiej niech nie czyta, bo zbyt dużo na ten temat wyssanych z palca domysłów.

[MENTION=82226]Raiss27[/MENTION] nie martw się, dłub. Ja miałem zrobione 200km/400nm i skrzynia żyje do dziś, u trzeciego już właściciela z kiludziesięcioma dodatkowymi tysiącami przebiegu. Forumowi wieszcze mi tu opowiadali, że no już już, zaraz się rozpadnie. Nie rozpadła :D

Nie "gdzieś podobno", "na forum piszą", tudzież "tak mi się wydaje", tylko rzeczywiste doświadczenie, w rzeczywistym samochodzie, ze zmierzoną mocą.

- - - Updated - - -

ale z jakis powodow w alfach te skrzynie sie sypia a w saabach nie.

istnieją mocno uzasadnione podejrzenia, z czego to wynika. W Saabach czy Volvo jest chłodnica ASB, w alfie nie.

lepiej niech nie czyta, bo zbyt dużo na ten temat wyssanych z palca domysłów.

[MENTION=82226]Raiss27[/MENTION] nie martw się, dłub. Ja miałem zrobione 200km/400nm i skrzynia żyje do dziś, u trzeciego już właściciela z kiludziesięcioma dodatkowymi tysiącami przebiegu. Forumowi wieszcze mi tu opowiadali, że no już już, zaraz się rozpadnie. Nie rozpadła :D

Nie "gdzieś podobno", "na forum piszą", tudzież "tak mi się wydaje", tylko rzeczywiste doświadczenie, w rzeczywistym samochodzie, ze zmierzoną mocą.

- - - Updated - - -

istnieją mocno uzasadnione podejrzenia, z czego to wynika. W Saabach czy Volvo jest chłodnica ASB, w alfie nie.
Wiesz.... Ja celuje w coś około 260~280 koni ;) stąd napewno muszę dołożyć chłodnice skrzyni i wzmocnić konwerter. 200 koni to można mieć odrazu remapem. Myślę że w auto wejdzie jego dwukrotność zakupu.

Ostatnia edycja:
Wiesz.... Ja celuje w coś około 260~280 koni ;) stąd napewno muszę dołożyć chłodnice skrzyni i wzmocnić konwerter.

no to przy tych mocach już Ci nikt nie da gwarancji :D a jak masz zamiar wzmacniac konwerter? Jakies customy ktoś robi czy można kupić? Ja bym się martwił trochę też tym co jest za skrzynią. Mechanizm różnicowy, automat ma inne półosie, też nie bardzo widomo ile wytrzymują.

Chłodnica skrzyni obowiązkowo, tylko gdzie ją wcisnąć, jak tam nawet nie ma za bardzo gdzie intercoolera porządnego pod zderzak upchnąć :D a jak zaczniesz się bawić w rzeźnika, i tu pokażesz jakieś monstrum, to obrzucimy kamieniamy :D

Skrzynia będzie miała duży serwis i najpewniej tarczki zmienione na lepsze. Będzie to robiła firma z Gdyni. Za całość powiedzieli mi od 3 do 3.5 więc źle nie jest. Jeśli polos mi się ukręci to pokombinuje coś custom lub może podejdzie z 159. Choć połosie mam nowe aktualnie.

Ja właśnie wczoraj upychalem FMIC. Jako, że też mam Saab'a 9-3 na podwórku i pomiary wyszły pozytywnie, wpadł dokładnie taki sam IC jak w 9-3, jednostronny.
Dziś się nawet udało przykręcić zderzak i pasuje idealnie.
Chłodnica wspomagania poszła w pion tam gdzie był wcześniej IC, chłodnica oleju jest na razie wywalona i przewody spięte na krótko bo czekam na paczkę z Chin, w Polsce nigdzie nie znalazłem nypli metalowych AN10 żeby wprzyspawać do oryginalnych wyjść na chłodnice, jak tylko przyjdą nyple to chłodnica oleju będzie obok tej od wspomagania ( już 2 razy puściły mi zakuwane przewody od chłodnicy oleju dlatego będzie to teraz zrobione porządnie bo boje się jeździć póki co żeby nie stanąć.
Czekam jeszcze tylko na kolanka IC z Fmic.pl i w tygodniu jakieś pierwsze testy będą a póki co prezentuje się tak:IMG_20200328_134525.jpg

Amortyzatory
Powrót