Kupno AC. Warto ?

herbig

Nowy
Auto
166 2.4 20v, CLS 350 CDI, JEEP Grand 5.2, Q7
Cześć, za miesiąc kończy mi się ubezpieczenie OC. Do tej pory płaciłem 1000 zł. Teraz znalazłem samo OC za 600 zł, ale OC + AC mogę mieć za 1200 zł i to odliczana za amortyzację części. Nigdy w Alfie nie miałem AC, i nie wiem czy wie warto tego nabyć. Do tej pory przez 8 lat miałem kilka lekkich przygód z przodem. Raz zwinąłem sarnę i dwa razy zające. Jakieś tam szkody miałem,które musiałem pokrywać z własnych środków. A wiadomo jak części do 166 są wyceniane jako nowe. Co o tym myślicie ?

Warto. Ja w 159 miałem delikatną stłuczkę (uszkodzony narożnik maski, reflektor i zderzak). Szkoda wyceniona na 14000 PLN na oryginalnych częściach. Trzeba tylko dokładnie zapoznać się z OWU.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

I dodatkowo nie każda firma ubezpiecza AC dla aut >10 lat. A jeśli już, to na takich warunkach, że ręce opadają.

Ja wykupiłem AC mini (różne nazwy funkcjonują), głównie odnośnie gradu i zwierząt.

I dodatkowo nie każda firma ubezpiecza AC dla aut >10 lat. A jeśli już, to na takich warunkach, że ręce opadają.
Z warunkami nie ma tragedii.
Za 159 z końca 2006 roku płacę niecały tysiąc złotych - wartość samochodu w AC 21000zł, bez udziału własnego, amortyzacji części i wariant Serwis (czyli albo bezgotówka, albo wycena po cenach oryginałów).

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Wszystko się zgadza, też mam AC. Tylko, że cały czas w tej samej firmie od 10 lat. Jak próbowałem w tamtym roku zmienić, to tylko Warta dawała możliwość nowej polisy, ale w chorej cenie. Problem u Pawła jest taki, że on nie miał i nie ma AC. A to komplikuje sprawę.

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Jak masz możliwość, bierz. Licho nie śpi, a zawsze przyjemniej naprawiać z ubezpieczenia niż z własnej kieszeni

No mam :) Za 1200 jest opcja. Szkody na kosztorys, części zamienniki. W razie czego ubezpieczyciel bierze 500 zł.

Amortyzatory
Powrót