Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    12 2013
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 166 3.0 Sportronic 2002
    Postów
    260

    Domyślnie 3.0 nie odpala, nie łączy się z komputerem, świeci CODE

    Moja alfa chyba nie chce żebym nią jeździł, już ręce i nogi mi na ten samochód opadają.
    Po awarii skrzyni i założeniu używanej poskładałem wszystko na gotowo, chcę odpalić, przekręcam kluczyk, a tu niespodzianka, świeci CODE, kontrolka skrzyni, wykrzyknik w kółeczku (ESP), natomiast brak kontrolki silnika, w żadnym przypadku nie świeci. Odłączyłem znów akumulator na godzinę, zwarcie klem, efekt nadal ten sam. Próba podłączenia do komputera- nie może się połączyć. Nie słychać też pracy przepustnicy.
    Sterownik silnika padł? Wątpię żebym zapomniał spiąć jakiekolwiek wtyczki, zresztą mając spięte dwie duże wtyczki do sterownika (CF3) program diagnostyczny powinien chyba się z nim połączyć?


    › Więcej...: 3.0 nie odpala, nie łączy się z kimputerem, świeci CODE
    Ostatnio edytowane przez starykot ; 08-10-2019 o 17:04

  2. #2
    Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
    Postów
    3,042

    Domyślnie

    Zasilanie ECU masz ?
    Z innymi modułami się łączysz ?
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

  3. #3
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    12 2013
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 166 3.0 Sportronic 2002
    Postów
    260

    Domyślnie

    Łączyłem się jeszcze ze skrzynią i połączenia działa, wraca na niej błąd "usterka ogólna linii CAN"
    Myślałem przez chwilę że może nie podłączyłem masy na kolektorze ale jednak wszystko jest podłączone, odłączałem też przepływke i przepustnicę, bez zmian.
    Jutro przelecę bezpieczniki, bo rzeczywiście wygląda to na albo brak zasilania albo uszkodzenie sterownika.
    Zasilanie ECU jest sterowane podawane przekaźnik jak się domyślam?

    Z tym silnikiem był jeszcze o tyle jedna dziwna przypadłość, że za każdym razem sekundę- dwie po odpaleniu spadały mu obroty na granicę zgaśnięcia ale za chwilę podnosił się do góry i już pracował, jak by przez chwilę brakowało mu paliwa. Robione adaptacje przepustnicy, regulacje lpg, i raz w raz tak dziwnie pali, a sam sterownik widać że od wewnętrzenej strony tej od kolektora był silikonowany, ktoś już coś tam dłubał.
    Ostatnio edytowane przez starykot ; 08-10-2019 o 18:17

  4. #4
    Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
    Postów
    3,042

    Domyślnie

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ecu.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	80.0 KB
ID:	262529
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

  5. #5
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Zenonzlasu
    Dołączył
    02 2015
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 156 1.8 TS 144 KM |Laguna II Ph II 2.0 16V
    Postów
    924

    Domyślnie

    Gdybyś chciał, to mogę podjechać ze swoim kompem, może na Twój strzeliła focha - mam KKL od Viakena z przełącznikiem i ELM327 po WiFi (działał ze 159).

  6. #6
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    12 2013
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 166 3.0 Sportronic 2002
    Postów
    260

    Domyślnie

    Problem rozwiązany, okazało się że jeden pin w gnieździe sterownika silnika na kolektorze jakimś cudem złożył się w pół. Na szczęście udało się go wyprostować i nie ułamać.
    Alfa pali i działa

Podobne wątki

  1. Świeci CODE kabel łączy się ze wszystkim tylko nie z ECU
    Utworzone przez Lesterek w dziale 166
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 19-08-2016, 20:46
  2. Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 21-02-2016, 14:45
  3. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 17-05-2015, 14:54
  4. Code świeci
    Utworzone przez jary17 w dziale 166
    Odpowiedzi: 58
    Ostatni post / autor: 30-12-2014, 10:51
  5. Po wymianie ECU Immobilajzera świeci się CODE
    Utworzone przez jendger w dziale 166
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 23-12-2014, 12:58

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce