Centralny zamek nie działa

Jakubo37

Nowy
Auto
Alfa 166 2.4 jtd 140KM 2001r
Centralny zamek odmówił posłuszeństwa, od strony kierowcy wogole nie reaguje na kluczyk, nawet nie zamyka za to od strony pasażera rygluje i spowrotem otwiera, co może być przyczyną? Czytałem już sporo na ten temat i jedyne co nasuwa mi się na myśl to centralka w bagażniku lub siłowniki w drzwiach.

Jak z dostępem do tego od strony bloczków? Dużo pracy jest żeby wyjąć taki siłownik i wymienić?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dużo jest tematów na forum zapewne siłownik otwiera i zamyka bo ten od kierowcy zdechł zamontuj uniwersalny i po problemie w każdej 166 po zakupie zaczynam od siłowników i urwanych przełączników otwierania szyb :)

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Czyli najprawdopodobniej uszkodzony jest silownik drzwi kierowcy? Ja wiem ze to alfa ma swoje zachcianki itp, ale czy jak nie działa jeden od strony kierowcy to czy reszta nie powinna ryglowac? Wszystkie drzwi (poza kierowca) rygluja się i otwierają spowrotem (od strony pasażera)

Uszkodzony siłownik od strony kierowcy. Temat przerabiałem kilka tygodni temu. Zamontowany zwykły uniwersalny z allegro. Kupiłem odrazu 4 sztuki bo to groszowe sprawy i... dobrze zrobiem - kilka dni temu padł z tyłu.
Jak uszkodzony jest w drzwiach kierowcy to bedzie tak jak mowisz. 3 drzwi beda sie zamykały i z powrotem otwierały.

Okej wszystko wiem dzięki bardzo za pomoc [emoji28]

A mógłbyś podlikować co kupić aby to grało? Bo z tego co widziałem w mojej buni mam 4 przewody a w niektórych siłownikach zaledwie dwa, byłbym wdzięczny

Najzwyklejszy 2 przewodowy. Kup sobie 4. Reszta na bank padnie prędzej czy poźniej.

Niestety nie mogę jeszcze dodawać linków w postach.. za mało postów napisałem :) a sztucznie nabijać nie mam zamiaru.
Wpisz w allegro:

silownik-7kg-centralny-zamek-master-slave-zamka

A co może być problemem w przypadku, gdy centralny potrafi przez np 2 dni działać normalnie, a za którymś razem po kliknięciu guzika na kluczyku świecą się tylko kierunki i słychać lekkie cyknięcie, natomiast żaden z zamków ani drgnie. Za jakiś czas wszytko wraca do normy, a potem znowu to samo. Podobnie,gdy w przypadku braku reakcji próbuję ręcznie - kluczykiem otworzyć drzwi kierowcy, to zamykają się one same 3 razy i dopiero potem są otwarte.

A co może być problemem w przypadku, gdy centralny potrafi przez np 2 dni działać normalnie, a za którymś razem po kliknięciu guzika na kluczyku świecą się tylko kierunki i słychać lekkie cyknięcie, natomiast żaden z zamków ani drgnie. Za jakiś czas wszytko wraca do normy, a potem znowu to samo. Podobnie,gdy w przypadku braku reakcji próbuję ręcznie - kluczykiem otworzyć drzwi kierowcy, to zamykają się one same 3 razy i dopiero potem są otwarte.

Rozumiem że to niedziałanie sprawdzasz nei kilka razy pod rząd, tylko dajesz "odpoczać" przekaźnikowi ?
Pytam bo one mają to do siebie że jak się zagrzeją to potrzebują troszkę przerwy żeby znów zadziałać normalnie (nie wiem dokladnie ile, ale tak z minutę na oko :))

Możliwe też że masz po prostu padający ten przekaźnik centralnego zamka
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Prz...-Central-Locking-Lock-Relay-OE-46469671/28482

Dobrze by było też sprawdzić połączenia kabli na nim, w sensie czy nie upalony jakiś jest (lub słabo łączy)

Jak nie zamknie, to mogę klikać tyle razy ile mi się podoba - reakcja ta sama lekkie cyknięcie z okolic zamka i miganie światłami. Po kilku kliknięciach następujących po sobie kierunki jeszcze potrafią kilka razy szybko zamrugać. Czasami jest nawet tak, że niby działa, a zamknę 5-6 razy pod rząd i już nie działa. Czy ten przekaźnik występuje również w po lifcie ? ( bo z tego co kiedyś czytałem to wydaje mi się, że już nie), a jeżeli tak to gdzie go szukać ? Bo w tunelu środkowym pod ICS'em w odróżnieniu od przed lifta nie mam już ani 1 przekaźnika.
Z tego co pamiętam to w po FL jest już tylko taki sterownik zamka centralnego. Wyjmowałem go - wszystko wygląda jak nowe, zresztą płytka jest o ile dobrze pamiętam zalana takim gumowym czymś, żeby ochronić przed korozją.

Jeżeli zamki mechanicznie jako tako działają, to ten problem defakto można by obejść poprzez instalację uniwersalnego modułu zamka centralnego ? Tylko kurcze jak to potem podłączyć, bo nie można tego podłączyć pod centralkę pod 3 światłem stopu, bo sygnał nie może iść do tego sterownika, trzeba by to wpiąć jakoś zamiast tego sterownika ...

Wie ktoś może jeszcze za co konkretnie odpowiedzialny jest ten sterownik ? Tzn czy ma on za zadanie tylko sterować zamkami czy to on już identyfikuje jednoznacznie sygnał radiowy z kluczyka ( myślałem o podmianie na inny )

P1080688.jpg

Ostatnia edycja:
Podaj numer nadwozia, sprawdzę co tam jest, ale pewnie masz rację że tego przekaźnika żółtego może tam już nie być

W FL jest już tylko ten moduł co pokazałeś w bagażniku po prawej. On odpowiada za centralny zamek, szyby i pewnie coś jeszcze, ale to musiałbym zerknąć w papiery. Jest to jednostka wykonawcza, a za sygnał radiowy odpowiada centralka pod 3-cim światłem stopu. Jesli kilkukrotnie w krótkim czasie naciśniesz przycisk na pilocie, to moduł się blokuje na jakiś czas (musiałbym zerknąć w dokumentację) w celu ochrony (rozpoznaje to jako uszkodzony pilot). Zdarzyło mi się, że ten sterownik miał uszkodzone przekaźniki. Jak chcesz, to mogę podesłać schematy i sobie wysterujesz zamki po kablach na wtyczce centralki podając napięcie na konkretne piny. Spróbuj podpiąć się AlfaOBD i zrobić testy zamków sprawdzając ich status. Moduł ten możesz podmienić bez problemu, on nie był kodowany w jakikolwiek sposób.
Edit:
Funkcje modułu:
- front and rear electric window operation
- door and fuel filler lock/release
- boot/tailgate release
- unlocking of doors by inertia switch
- interface with the remote control receiver
- timed demister operation (rear window and door mirrors)
- timed lighting of the passenger compartment and boot courtesy lights
Czas blokady centralnego zamka:
If 8 or 9 opening-closing manoeuvres are carried out in 20 seconds, with the last one being an opening manoeuvre, the circuit inhibits the door locking/unlocking function for 30 seconds.

The last permitted manoeuvre is always that of unlocking. After an inhibition period of 30 seconds, the function becomes operational again if the bar or switch commands are consistent. If the remote control switches are not aligned or there is a short circuit at an input from the remote control receiver, the circuit does not carry out any manoeuvre.

Ostatnia edycja:
W FL jest już tylko ten moduł co pokazałeś w bagażniku po prawej. On odpowiada za centralny zamek, szyby i pewnie coś jeszcze, ale to musiałbym zerknąć w papiery. Jest to jednostka wykonawcza, a za sygnał radiowy odpowiada centralka pod 3-cim światłem stopu. Jesli kilkukrotnie w krótkim czasie naciśniesz przycisk na pilocie, to moduł się blokuje na jakiś czas (musiałbym zerknąć w dokumentację) w celu ochrony (rozpoznaje to jako uszkodzony pilot). Zdarzyło mi się, że ten sterownik miał uszkodzone przekaźniki. Jak chcesz, to mogę podesłać schematy i sobie wysterujesz zamki po kablach na wtyczce centralki podając napięcie na konkretne piny. Spróbuj podpiąć się AlfaOBD i zrobić testy zamków sprawdzając ich status. Moduł ten możesz podmienić bez problemu, on nie był kodowany w jakikolwiek sposób.
Edit:
Funkcje modułu:
- front and rear electric window operation
- door and fuel filler lock/release
- boot/tailgate release
- unlocking of doors by inertia switch
- interface with the remote control receiver
- timed demister operation (rear window and door mirrors)
- timed lighting of the passenger compartment and boot courtesy lights
Czas blokady centralnego zamka:
If 8 or 9 opening-closing manoeuvres are carried out in 20 seconds, with the last one being an opening manoeuvre, the circuit inhibits the door locking/unlocking function for 30 seconds.

The last permitted manoeuvre is always that of unlocking. After an inhibition period of 30 seconds, the function becomes operational again if the bar or switch commands are consistent. If the remote control switches are not aligned or there is a short circuit at an input from the remote control receiver, the circuit does not carry out any manoeuvre.

Patrzyłem na dostępność tych modułów i jest lekko mówiąc kiepsko... Jakbyś był uprzejmy, to chętnie przygarnę schematy - wtedy podłącze uniwersalny moduł centralnego, przełożę immo i grot do nowych kluczyków i będzie problem z głowy

edit: Dodam jeszcze, że gdy nie działają zamki, to bagażnik też się nie chce otworzyć.
Co do uniwersalnego modułu, to naszła mnie teraz taka myśl, że przecież to i tak nie ma prawa działać, bo sygnał sygnał z uniwersalnego modułu szedłby i tak do prawdopodobnie uszkodzonego modułu komfortu, a ten sterowałby wszystkimi 4-rema zamkami i światłami. Żeby to działało, to uniwersalny moduł musiałby być wpięty już jakby za modułem komfortu.

Ostatnia edycja:
Jakby ktoś to kiedyś czytał i mial podobny problem - Faktycznie u mnie uszkodzony okazał się owy moduł komfortu. Kupiłem na Ebay'u z Włoch i wreszcie mam problem z głowy :)

Gdyby ktoś potrzebował - mam ten niebieski moduł komfortu w dobrej cenie nowy

Amortyzatory
Powrót