Mocowanie przednich foteli, zerwana śruba

starykot

Nowy
Auto
AR 166 3.0 Sportronic 2002
Panowie kojarzy ktoś w jaki sposób mocowane są przenie fotele w 166?
Od zakupu jedna ze śrub przedniego fotela jest nie dokręcona, fotel lata i stuka podczas hamowania. Chciałem ja dokręcić ale mocowanie nakrętki w podłodze jest obrobione i kręci się razem ze śruba. Kojarzy ktoś czy po podniesieniu wykładziny podłogi jest tam dostęp żeby podejść i złapać te nakrętkę czymś i odkręcić, czy pozostaje rozwiercanie/ścinanie śruby fotela?

Jak telepie Ci cały fotel to nie tylko przez jedną śrubę. Więcej musi być luźnych. Fotel jest przykręcony śrubami do podłogi. W podłodze są przygrzane nakrętki. Ale z tego co kojarzę to ich nie widać od spodu więc są w profilach podłużnych podłogi. Nie dostaniesz się do nich.
Spróbowałbym odciąć śrubę a w otwór dał nitonakrętkę. Albo wspawać blachę z nowym gwintem/nakrętką.

Telepie nie telepie, fotel mając 4 punkty podparcia i sama w sobie niezbyt sztywna konstrukcje mimo dokrecenia pozostałych śrub i tak będzie lekko latał, i dokręcanie pozostałych śrub nic mi tutaj nie da. No niedobrze, widzę bez ciężkiego sprzętu się nie obejdzie.

spróbój to rozwiercić delikatnie i zastosuj helicoil z inna srubą... Powinno pomóc. A jak nie da rady tego rozwiercic to rozwierć to, zapie...ol helicoil na epoxyd i użyj innej śruby... Pwinno pomóc. z ciężkim sprzętem daj sobei spokój.
albo nitonakrętke zapodaj jak Marek pisał.

na foto masz widoczne te profile do których mocowane są fotele. Rwanie wykłądziny to tylko niepotrzebna robota bo i tak za wiele Ci to nie da.Pokaż załącznik 266692

Ostatnia edycja:
Przecież na foto wyżej już można określić sposób naprawy.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

odkopie temat ponieważ mam ten sam problem, kolega też mi polecił nitonakrętke. Chyba że ktoś ma lepszy pomysł bo miejsca na spawanie to Ja tam nie widzę za bardzo, mam alfe 156 ale widze że sposób mocowania jest ten sam co w 166

U mnie udało się odkrecic te śrubę, potraktować ja jak i gwint gwintownikiem i póki co udało się przykręcić , trzyma bez luzów.
Grunt żeby to odkręcić, później nitonakrętka powinna załatwić sprawę.

Amortyzatory
Powrót