Alfa Romeo 166 3.0 V6

esco1982

Użytkownik
Auto
AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem 166 3.0 V6 w manualu. Postanowiłem że sam wymienię napęd rozrządu mimo że poprzedni właściciel twierdzi, że wymieniał w tamtym roku i rzeczywiście po zdjęciu osłony widać że pasek jest świeży ale po porządnym rozgrzaniu słychać takie lekkie dzwonienie i wydaje mi się że to rolka napinająca, która znajduje się miedzy głowicami. Mam podejrzenie że wymieniony został tylko pasek. Oryginalne blokady będę miał, filmiki obejrzałem, instrukcję przeczytałem więc myślę że dam radę, zaplecze narzędziowe też jest ale najbardziej obawiam się że nie uda mi się poluzować kół zębatych (strasznie mało miejsca szczególnie przy głowicy od grodzi), może jakieś podpowiedzi jak to zrobić a może ktoś mógłby wypożyczyć jakiś ściągacz, który tam wchodzi? I teraz najważniejsze pytanie do doświadczonych użytkowników – czy powinienem przy tej okazji zrzucić głowice i wymienić uszczelniacze zaworowe a co za tym idzie też uszczelki pod głowicami – myślę o tym bo mimo małego przebiegu 81kkm to jednak wiek robi swoje 99r. Zrobiłem jakieś 1.5kkm i oleju nie ubyło nic. Co o tym myślicie? Czy w tych silnikach często lecą uszczelki pod głowicami bo jak szukam do kupienia to pełno jest tych do 2.5 V6? Do tej pory wymieniłem wszystkie świece, termostat + płyn, filtr powietrza. Oleju nie ruszałem bo ten w silniku wygląda jakby wczoraj był wymieniany ale juz kupiłem i wymienię przy okazji wymiany rozrządu. Poniżej filmik z tym dzwonieniem, pojawiło się ono wraz z założeniem poduszki poliuretanowej ale jaki to może mieć wpływ?
https://www.youtube.com/watch?v=ZOw_VxeV5_0

Ja bym nie ruszał UPG itd "przy okazji", mam 300tys przebiegu i nic nie wskazuje na to, aby wymagały wymiany. Po wymianie nagrzewnicy na przestrzeni ostatnich 2tys km stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie zmienił się ani o mm.

może jakieś podpowiedzi jak to zrobić a może ktoś mógłby wypożyczyć jakiś ściągacz, który tam wchodzi?
Sam sobie zrobisz. Jak masz zaplecze to wyspawasz z płaskownika i nakrętki. Jak nie to po prostu zdejmujesz wałki. Ja z ostatnim i tak zawsze tak robię. A potem na spokojnie zwykłym ściągaczem jak mam wałek wyjęty.

W tych silnikach nic nie leciało "typowo". Jak już to po prostu zwykłe zużycie bo przecież szmat czasu i kilometrów na kręciły. Nie słyszałem też o jakimś profilaktycznym ściąganiu czapek. Kompresje ma ok, ciśnienia ok, oleju nie bierze to nic bym nie ruszał.

Z doświadczenia wiem,że jak zacznie się grzebać bez potrzeby,to więcej można sobie bałaganu narobić niż pożytku :) UPG to nie płyny eksploatacyjne,żeby wymieniać co xxxkm.Nie ma awarii,to nie ruszaj :) Załóż dobry rozrząd ,wymień olej,bo może już stary i śmigaj.jeszcze się przy niej nagrzebiesz.
Zawieszenie,ogrzewanie,cewki,etc :)

Wiem że UPG bez powodu się nie rusza ale siedzi gdzieś z tyłu głowy że to ma 21lat. Ok robię rozrząd, olej w silniku i skrzyni i więcej nie ruszam. Jeszcze muszę sprawdzić ciśnienie i kompresję. Z manometrem gdzie się wpinacie? Przy podstawie filtra oleju? A może ktoś pamięta jaki idzie oring to tej rury od wody, która idzie wzdłuż silnika?

Sam sobie zrobisz. Jak masz zaplecze to wyspawasz z płaskownika i nakrętki. Jak nie to po prostu zdejmujesz wałki. Ja z ostatnim i tak zawsze tak robię. A potem na spokojnie zwykłym ściągaczem jak mam wałek wyjęty.
Widziałem ten patent z płaskownika ale nie pomyślałem że w razie "w" można wyjąć wałki tym bardziej że będę wymieniał uszczelniacze wałków, dzięki Marek.

Gdzie kupiłeś ten poliuretan?

https://powerflex.pl/produkt/poduszka-silnika-stabilizujaca/

Jak zdejmiesz glowice to zalecana jest wymiana śrub a to kolejne koszta. W 166 jak coś działa to lepiej nie ruszaj bo tylko popsujesz [emoji1]

Te odgłosy mogą być z rolki osprzętu

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Jak zdejmiesz glowice to zalecana jest wymiana śrub a to kolejne koszta. W 166 jak coś działa to lepiej nie ruszaj bo tylko popsujesz [emoji1]

Te odgłosy mogą być z rolki osprzętu

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

A jakie śruby chcesz wymieniać? :)

Żółte PU za maist poduszki silnika? no nie wiem... Zasada jest taka , że te żółte to sa najtwardsze. Ja bym zółtej nie dawał do silnika, tam oryginalnie jest tuleja z miekkiej gumy która musi pracowac- przynajmniej w dieslu gdzie sa większe wibracje.. w benzynie podejrzewam jest podobnie. Żóltym PU uszywniłeś miejsce które powinno byc amortyzowane i powinno tłumic wibracje. No ale to jest moje zdanie, ale ja bym poszukał info o tych PU zółtych jako poduszki silnika, czy to sie wogóle nada... Czerwone wsadzają ludzie , ale one mają twardosc zblizoną do gumy. Poszperaj. moze się myle:beer:

W V6 nie ma śrub tylko szpilki wychodzące z bloku.

Pamiętaj o ori blokadach do rozrządu, bo możesz sobie popsuć pracę silnika.

I pompa wody z metalowym wirnikiem, plastykowe szybko padają.

Kolega założył do mojej byłej V6 czerwony poliuretan zamiast górnej poduszki (przy rozrządzie). W efekcie drgania silnika tak przenosiły się na budę, że musiał rzeczoną poduszkę ponawiercać dookoła, żeby to jako tako tłumiło.

Czy nie ma tych tulejek dostępnych? Tam idzie dobrac jakąś od innego auta wystarczy wymiar zdjac i pełno tego jest.

Kiedys ktoś wadził tuleje gumowa z górnego wahacza. Nie pamiętam kto i po co. Było sporo tu sezonowców co po zakupie rzeźbi a po roku alfa stoi na OLX, za 1,500 na ramkach więc ciężko o miarodajną opinie co to daje i po co to.

To forum osiągneło w końcu ten etap , gdzie sezonowców już tu nie ma i przenieśli sie na Pejsbuk i tam debatują. Tu jest garstka ludzi , którzy o tych autach wiedza sporo i maja je długo. Nowych wpisów jest niewiele bo już wszystko chyba da sie odszukać w archiwum, ale jest cały czas kilka osób któe zęby zjadły na tym aucie. Na FB jest to samo co było w mini szit boxie. Bajzel i wieczne pytania sezonowców " jakie aku do dizla?" itp.

DEUTER robi poduszki skrzyni nawet z PU te dolne. Ale wlasnie ori poduszka jest miękka niczym z silikonu, a czerwone PU podejrzewam na mrozie może zesztywnieć , że silnik zacznei trzepac jak w czołgu ... Kiedyś jak wymieniałem u siebie tą poduszke to uszkodziłem czyms jej spód i zaczał wyciekac olej z niej. Żałuje ze jej nie rozciąłem całej , ale jest opcja , że w poduszce skrzyni tej na sankach jet wewnątrz olej.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Wszystko gotowe do wymiany rozrządu ale Alfa musi zaczekać bo dopadła mnie koronka:(
20200916_091604.jpg
Rurki i zegara do GMP nie ma na zdjęciu bo są w samochodzie a nie mogę wyjść z domu...
A tu mała zajawka przed przedstawieniem Alfy w dziale nasze belle
20200908_134009.jpg

Pozostaje życzyć szybkiego wyleczenia!

PS. Patrzę na te części, widzę 4 uszczelniacze wałków, ale nie mogę dostrzec tego dużego uszczelniacza (wału korbowego?? - ja go u siebie wymieniałem przy okazji, a z tego co się dowiadywałem, warto.

Zajawka wygląda bardzo obiecująco :)

Kuruj się i działaj w temacie!

Amortyzatory
Powrót