• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Odczyt potecjometru gazu w sterowniku Sportronica

Odebrałem samochód w piątek i jak na ten moment wszystko chodzi jak złoto.

Może, tak dla potomnych i tych aktualnie zainteresowanych (w tym mnie :D) mógłbyś napisać tutaj lub w dedykowanym 4HP20 dziale co robiłeś konkretnie - objawy już znamy, ale jaka była diagnoza, gdzie, w jakich pieniądzach, jak z obsługą itp.?

W dobie, w której polecanych warsztatów ASB jest jak na lekarstwo, każda informacja jest cenniejsza od szczepionki ;)

mógłbyś napisać tutaj lub w dedykowanym 4HP20 dziale co robiłeś konkretnie

Z tym że kolega ma Aisina ;)
Ale tak czy inaczej info dobrze jest zostawić, bo faktycznie coraz trudniej o dobre serwisy.

że też to słynne wachlowanie z 3 na 4 nie dało mi do myślenia...

:D
numer popisowy Aisina, Japończyk głupieje przy Włoszce, co mnie w sumie nie dziwi ;)
A tak serio to po prostu za wolno jeździcie :P

Bardzo chętnie zdam relacje, może nie w tym temacie żeby nie robić bałaganu.

A co do algorytmu zmiany biegów świta mi pomysł żeby coś pogrzebać w sterowniku, ale to na razie bardzo luźno - nie sprawdzałem co i jak i na pewno będę to robił na zapasowym sterowniku.

A co do algorytmu zmiany biegów świta mi pomysł żeby coś pogrzebać w sterowniku

Tak sobie myślę, że prościej byłoby oszukać skrzynię podając nieco zawyżony sygnał prędkości pojazdu. Tak, żeby przy 50km/h skrzynia "widziała" 60. Kiedyś dawno takie rzeczy były na linkach, w 166 już pewnie elektronicznie to idzie, więc można zmodzić. Może zapytajmy największego elektromagika na tym forum - [MENTION=5374]danus77[/MENTION] myślałeś kiedyś o tym? Też masz Aisina :)

To nie takie hop-siup. Sterownik ASB dostaje sygnał prędkości z ABS. Dodatkowo porównuje to z sygnałami z czujników prędkości na wejściu i wyjściu skrzyni. W przypadku uszkodzenia/braku sygnału prędkości z ABS posiłkuje się sygnałami wspomnianych wcześniej 2 czujników. I teraz jeśli oszukamy sygnał prędkości w ABS, to pytanie jak zareagują systemy bezpieczeństwa a już w ogóle VDCczy TC w korelacji ze skrzynią w razie "W". Więc jeśli chodzi o strategię zmiany biegów to w grę wchodzi tylko i wyłącznie grzebanie w ECU skrzyni, ale warsztatów w tym grzebiących i chcących się tego podjąć to ja nie znam.

No i d..a. Wychodzi na to, że łatwiej byłoby zmienić przełożenie główne w dyfrze, może w innych modelach gdzie była te skrzynia jest inne ;)

Może jednorazowo było by łatwiej, ale żeby dobrać sobie optymalnie algorytm zmiany biegów to lepiej pogrzebać w ECU skrzyni i taki mam właśnie pomysł. Żeby nie było, na ten moment nie mam konkretnego rozwiązania, ale chęci dużo. O elektronice coś tam wiem i mam troszkę znajomych z różnych gałęzi około elektronicznych - wspólnymi siłami może się uda.

Amortyzatory
Powrót