Wymiana akumulatora -problem z odpaleniem

Auto
ALfa Romeo 166 3.0 v6 manual
Witam dzisiaj wymeniłem Akumulator w swojej Belli
Wcześniej miałem akumulator 100 ah
po konsultacji z Panami ze sklepu z akumulatorami poradzili
aby kupic aklumaltor 74 ah podobno ich konfigurator pokazywal im ze taki jest dedykowany do mojej Alfy
no i okazalo sie ze po wymianie akumulatora jak przekrecam kluczyk to wszystkie kontrolki sie zapalaja
nawiew dziala ale jak przekręcam kluczyk aby odpalic samochod to nic sie nie dzieje
dodam ze nie mam karty do ICsa i na wyswietlaczu jest napis emergency i odlicznie od 60 min do zera

czekałem z odliczaniem az sie skończy ale to nic nie dało
czy to wina akumulatora ?
dodam ze wczesniej jak miałem 100 ah to tez miałem zablokowany ics i samochod normalnie odpalał

ICS nie ma nic do odpalania.
Najprawdopodobniej przy montażu akumulatora za słabo dokręcono klemę (albo zabrudzona, albo uszkodzona itp). Mniej prawdopodobne jest że sprzedali uszkodzony akumulator :) a jeszcze mniej prawdopodobne że to zbieg okoliczności i problem jest z rozrusznikiem.

ok czyli to że akumulator ma 74 ah nie ma tez nic wspólnego?
klemy czyściłem papierem sciernym ogólnie zle nie wygladają

100 nie było złe, ale 74 też powinno dać radę. Jakiś zbieg okoliczności

Nie ma znaczenia ta pojemność - najmniejszej.

Sprawdź na podszybiu bezpiecznik od rozrusznika.40A taki dużu.Czasami lubi się przepalić .Też miałem,że po podpięciu aku przy wymianie rozrusznika strzelił bezpiecznik.

20201205_153140.jpg

Ten zielony bezpiecznik na podszybiu był spalony,wymieniłem kleme plusa,samochód dalej nie odpala co to jest to czerwone przy bezpieczniku?

- - - Updated - - -

20201205_152858.jpg

Zielony 30A to zapewne od dmuchawy nagrzewnicy.Przekaźniki.
Sprawdź,czy do rozrusznika w ogóle prąd dochodzi.

A sprawdzałeś bezpieczniki od pompy paliwa. Może masz upalony bezpiecznik od pompy i nie pompuje

Amortyzatory
Powrót