• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nie działa radio i CD

• Autor wątku Autor wątku h20kopf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

h20kopf

Guest
Na poczatku chcialbym napisac,ze staralem sie szukalem,ale nie znalazlem na forum nic co pomogloby mi w rozwiazaniu mojego problemu.
Sprawa wyglada tak:po odpaleniu awaryjnym(rozladowany akumulator)poszedl bezpiecznik od podswietlenia zegarow,wymienilem i OK dziala do tej pory,co sie jednak okazalo przestalo dzialac radio,CD(no CD player)i kaseciak.Po wejsciu w ICS-ie w menu Audio nie mozna zrobic nic tak jakby po prostu nie bylo zadnego sprzetu,reszta funkcji ICS-a dziala poprawnie.
Czy ktos mial ten problem,co mozna zrobic?
Aha dodam jeszcze,ze bezpiecznik odpowiadajacy za radio byl caly czas OK tyle tylko,ze byl o wiekszej wartosci niz powinien,czy przed wzmacniaczem,radiem lub zmieniarka jest moze jeszcze gdzies jakis dodatkowy?To wyjasnialoby problem,ale nie wiem czy to o to chodzi.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
(alfa 166 3.0 v6 1999 rok)

na 99% spaliła się końcówka mocy w ICS
W poprzednim aucie tak miałem ze nawet nie pokazywały się napisy tylko były puste pola na ekranie np. w radiu FM

Oddaj radio do magika od RTV i powinien naprawic za ok~ 100zł

No dokladnie u mnie tez nie ma napisow,jedyny problem jest z tym,ze do konca roku bede w Niemczech,a tu sa troszke inne ceny u takich "magikow",a samemu jakos nie mozna sprobowac?

Jeśli masz cokolwiek pojęcia i się nie boisz to mozesz.
Musisz rozebrac ICS, sprawdzić który tranzystor padł, sprawdzić jego numer, kupić odpowiednik i wlutować nowy.

Jeśli nie czujesz się na siłach to stanowczo odradzam.

tak na pocieszenie.

Ostatnia edycja:
!

mam identyczna sytuacje elektryk naprawial mi zmieniarke nad ktora jest DSP PRZYLUTOWAL JAKIS KABELEK i przy probie zamontowania tego padlo radio kaseciaK i no cd player pewnie cos gdzies sie styklo, i mowicie ze to koncowka mocy poszla , ale to w radiu czy przy tym wzmacniaczy DSP SIE TA KONCOWKA SPALILA ? ODP NA MOJE GG 19327560 POZDRO

Można wymienić cały moduł z końcówką mocy. Banał - żadnego lutowania - kilka taśm i złącz. Zainteresowanych zapraszam, mam kilka takich modułów.

alfa cd

no witam tak jak kolega napisal umnie spalil sie bezpiecznik z tylu ICSA wymienilem go i juz radio mi dziala jednak zmieniarka nadal niechodzi elektryk samochodowy probowal podlanczal jakies inne kable zeby zmieniarka wogule sie wlonczyla ale tylko tyle mu sie udalo, stwierdzil ze zmieniarka niedostaje sygnalu z icsa i zebym dal go do elektryka juz sam niewiem.

Czy możecie Panowie wskazać paluchem, który układ z tych wyżej sfotografowanych przez Kayrola to końcówka mocy?
A najlepiej jeszcze gdzie są te tranzystory, które należy wymienić ?

Jak ktoś ma moduł końcówki mocy, o których pisze szerszen to chętnie kupię.

witam

cześć czy ma ktoś z was na sprzedanie końcówki mocy do radia w alfie 166!!lub jakich można użyć zamienników!!!pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ja mam ten problem, że radio nie działa, znaczy szum jest jak chol.... ale nie mam możliwości przeszukiwania fal? nie mam bladego pojęcia co to może być? Serwis zaraz by wymieniał i kasował, ale moze da radę to jakoś ruszyć inaczej? Chociaż namiar, jeżeli ktoś zna,na kogoś kumatego w Poznaniu lub okolicach, kto najpierw myśli a nie już liczy zyskii (czyt. kasuje frajera :(:(:( ), byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

sprawdź połączenia kabelków w prawym tylnym słupku koło tylnej szyby pod tapicerką, może któryś Ci się rozłączył, antena jest wbudowana w tylną szybę.

ja mialem podobnie dzisiaj robilem u mnie padl bezpiecznik z tylu ics. na bezpieczniku byla tylko minimalna przerwa nawet pod swiatlo bylo ja ciezko zobaczyc wymienilem na nowy i dziala bez problemu.

DZiękuję za pomoc. A czy to może mieć jakiś wpływ na to, że wyskakuje mi błąd klimy?? to jest dziwna sprawa, bo ogólnie wszystko jest ok, klima jka najbardzie sprawna. Jak wyłaczę samochodu z włączoną klimatyzacją, to potem normalnie działa, bez wyskaujących błędów, ale jak wyłączę i najpierw odpalę, a dopiero potem włączma klimatyzację to "air con.... is faulty. Please contack with your workshop" .

DZiękuję za pomoc. A czy to może mieć jakiś wpływ na to, że wyskakuje mi błąd klimy?? to jest dziwna sprawa, bo ogólnie wszystko jest ok, klima jka najbardzie sprawna. Jak wyłaczę samochodu z włączoną klimatyzacją, to potem normalnie działa, bez wyskaujących błędów, ale jak wyłączę i najpierw odpalę, a dopiero potem włączma klimatyzację to "air con.... is faulty. Please contack with your workshop" .

Tak jak ICS Ci napisał - zgłoś się do serwisu.

Amortyzatory
Powrót