• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pompa wspomagania WRC opinie

• Autor wątku Autor wątku gru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gru

Nowy
Auto
166, 2.5, 2007
Witam,
Niestety mam do wymiany pompę wspomagania. Pisałem już na forum o problemie z tym i dostałem odpowiedź , że nie będzie tanio i NIE JEST. Ceny wahają się od 900 do ponad 2 tysiące. Przyznam, że to dla mnie naprawdę spory wydatek i jedyna rozsądna cena to pompa WRC około 250 zł, tylko no trochę mnie ta rozbieżność cen zastanawia. Ktoś coś podpowie. Będę wdzięczny bardzo :)

Uważasz,że coś co ma w nazwie WRC i kosztuje 250zł ma prawo działać dłużej niż 5minut? Jeśli jesteś bogatym człowiekiem i masz nerwy ze stali to śmiało zakładaj tego krzaka.Resztę dopowiedz sobie sam czy warto zakładać chińskie bóg wie co ....

Uważasz,że coś co ma w nazwie WRC i kosztuje 250zł ma prawo działać dłużej niż 5minut? Jeśli jesteś bogatym człowiekiem i masz nerwy ze stali to śmiało zakładaj tego krzaka.Resztę dopowiedz sobie sam czy warto zakładać chińskie bóg wie co ....
A wiesz w ogóle o jakiej pompie kolega pisze? Nie generalizuj bo większość dobrych pomp kosztuje nawet mniej. Cena to tylko kwestia popytu i podaży a niekoniecznie jakości.

iestety mam do wymiany pompę wspomagania. Pisałem już na forum o problemie z tym i dostałem odpowiedź , że nie będzie tanio i NIE JEST. Ceny wahają się od 900 do ponad 2 tysiące. Przyznam, że to dla mnie naprawdę spory wydatek i jedyna rozsądna cena to pompa WRC około 250 zł, tylko no trochę mnie ta rozbieżność cen zastanawia. Ktoś coś podpowie. Będę wdzięczny bardzo
O jakiej pompie w ogóle piszesz bo równie dobrze od traktora mogę zaproponować. Domyślam się tylko z profilu że masz V6. Nie wiem jak jest w 2007 roku ale najczęściej do V6 idzie pompa wspomagania ZF. Jest ona faktycznie dość droga bo to towar deficytowy. Był montowany tylko w tym aucie z tym silnikiem (i kosmetycznie zmieniona w kilku innych i tak starych autach). Czyli taki trochę biały kruk. Jest na forum temat o tym i ktoś pisał o zamienniki. Po kosmetycznych zabiegach nawet pasuje i ma się dobrze. Choć nie wiem jaki ma przelot.
Nie zmienia to postaci rzeczy, że nie wiem gdzie pytałeś i kto odpowiadał ale oryginalny ZF nadal jest dostępny. Sam takiego w ubiegłym roku kupiłem i zapomnę o problemie na zawsze. Cena nie jest oczywiście niska ale też bym nie przesadzał że to jakiś kosmos.
https://allegro.pl/oferta/pompa-wspomagania-alfa-romeo-155-156-164-166-33-zf-8110018796

Witam,
Niestety mam do wymiany pompę wspomagania. Pisałem już na forum o problemie z tym i dostałem odpowiedź , że nie będzie tanio i NIE JEST. Ceny wahają się od 900 do ponad 2 tysiące. Przyznam, że to dla mnie naprawdę spory wydatek i jedyna rozsądna cena to pompa WRC około 250 zł, tylko no trochę mnie ta rozbieżność cen zastanawia. Ktoś coś podpowie. Będę wdzięczny bardzo :)[/QUOT

Pompa WRC to nie jest dobry wybór, ale pewnie znajdzie się inna marka w rozsądnej cenie. Poszukaj w necie :)

Ostatnia edycja:
A wiesz w ogóle o jakiej pompie kolega pisze? Nie generalizuj bo większość dobrych pomp kosztuje nawet mniej. Cena to tylko kwestia popytu i podaży a niekoniecznie jakości.

W takim razie jeśli cena to tylko popyt i podaż,to czemu nie zaproponowałeś czegoś w cenie około 250zł?Skoro można znaleźć jakość w tanim chińczyku takim jakim jest WRC to czemu mają takie opinie jakie mają i czemu nie sprzedają się lepiej jak Bosch czy Febi.

Rozsądnie zrobisz dokładając i kupując produkt który będzie działać,a nie wchodząc w chińskie bagno

W takim razie jeśli cena to tylko popyt i podaż,to czemu nie zaproponowałeś czegoś w cenie około 250zł?Skoro można znaleźć jakość w tanim chińczyku takim jakim jest WRC to czemu mają takie opinie jakie mają i czemu nie sprzedają się lepiej jak Bosch czy Febi.
Przede wszystkim nadal nie wiemy o jakiej pompie piszemy. Możliwe że nie wie tego nawet sam autor :)
Wypowiedziałeś się w temacie nie znając go zupełnie. Specyfiki modelu. Z góry założyłeś że jest pełno producentów. W przypadku 166 z V6 gdzie jest fabrycznie pompa ZF praktycznie nie ma wyboru. Dlaczego zaproponowałem to co zaproponowałem? Bo nie ma innych. Nie ma boscha, febi ani nic co nawet chciałbyś polecić.
W ubiegłym roku był w obiegu jakiś zamiennik (chyba właśnie chiński) o którym wspomniałem bo pamiętam, że ktoś kiedyś montował. Nie potrafię go teraz znaleźć.

Zwracam honor w takim razie:)Aczkolwiek dalej będę anty na tanie chińczyki niskiej jakości:P Na zgodę przy piątku zapraszam na oczywiście "bezalkoholowe" piwo:)

Miałem wahacze z marki WRC i rozsypały się po przejechaniu uwaga JEDNEGO tysiąca km, także no odradzam, mam słabą opinie jeśli o nich chodzi. A autor niech się doprecyzuje dokładnie bo nie będziemy tutaj wróżyć z fusów

Dziękuję za pomoc- chodzi o auto z silnikiem 2.5 v6, 138 kw. Nr pompy jaki dostałem w serwisie to 60813339

Tak, to ZF. Czyli tylko oryginał jaki podlinkowałem.

Tak, to ZF. Czyli tylko oryginał jaki podlinkowałem.

Czyli WRC odpada?? Bardzo dziękuję za podpowiedzi i pomoc. Oczywiście kwota z Allegro kosmiczna nie jest , ale akurat jestem w trudnej sytuacji i każda zlotowka ważna, dlatego dopytuje jeszcze...

Nauczony doświadczeniem już wiem,że często pozorna oszczędność prowadzi do jeszcze większych kosztów,straty czasu,że o nerwach nie wspomnę.Zakładanie części krzak-w tym wypadku jakiegoś WRC wiąże się z dużym ryzykiem.Nie będę Ci pisał czy masz ją kupić czy nie.Poszukaj opinii w internecie na temat tej czy innych podobnych marek i sam wyciągnij wnioski.Powodzenia,a w razie zakupu zdaj relacje:)Pozdrawiam

Czyli WRC odpada?? Bardzo dziękuję za podpowiedzi i pomoc. Oczywiście kwota z Allegro kosmiczna nie jest , ale akurat jestem w trudnej sytuacji i każda zlotowka ważna, dlatego dopytuje jeszcze...
Daj link do tej pompy. Bo jakoś odnoszę wrażenie, że ktoś źle Ci doradza i w ogóle to nie będzie pasować do V6.

Dziwne..... znalazłem to i kompatybilność jest wątpliwa. ZF nie pasuje do tylu aut :sarcastic: choć wyglądem przypomina ZF. Cóż. Ryzyk fizyk. Ja znając problem postanowiłem "odkładać dłużej" i kupić ZF`a. Nie ryzykowałbym tego czegoś. Ale jak faktycznie nie masz grosza to raczej nie masz wyjścia. Spróbuj, zaryzykuj.
A oddajesz to do warsztatu czy sam wymieniasz? Może zaoszczędź na robociźnie a kum ZF`a i wymień sam. To nie jest trudna robota. Do zrobienia pod tzw blokiem :)

Dziwne..... znalazłem to i kompatybilność jest wątpliwa. ZF nie pasuje do tylu aut :sarcastic: choć wyglądem przypomina ZF. Cóż. Ryzyk fizyk. Ja znając problem postanowiłem "odkładać dłużej" i kupić ZF`a. Nie ryzykowałbym tego czegoś. Ale jak faktycznie nie masz grosza to raczej nie masz wyjścia. Spróbuj, zaryzykuj.
A oddajesz to do warsztatu czy sam wymieniasz? Może zaoszczędź na robociźnie a kum ZF`a i wymień sam. To nie jest trudna robota. Do zrobienia pod tzw blokiem :)

Ja niestety nie zabieram się w ogóle za to, bo zepsuje bardziej..:wacko:
Nie pozostaje nic innego jak pompa WRC chyba, chociaż obawiam się musze przyznać.Tak czy siak bardzo dziękuję za pomoc :beer:

Przestrzegam wszystkich przed WRC. Teoretycznie miałem świadomość , że może być kiepsko, ale pompa już chyba padła, skręcanie jest bardzo utrudnione i potrzeba na nie sporo siły. Jutro będę zostawiła auto u mechanika i dokładnie sprawdzimy...:mad:...

I podziękować cenna uwaga. Daj znać jak się skończyło :)

Ech współczuję. Choć dużą Mazdą postanowiłem sprawdzić z ciekawości jak to jest z tymi tanimi częściami, taki poligon doświadczalny bo i nie pieszczę się za bardzo z tym autem. I póki co nie mogę złego słowa powiedzieć. Najdłużej jeżdżone "tanizny" czyli tłumik końcowy Izawit i amortyzatory tył Nipparts śmigają już ponad dwa lata i 40tys km. Części firmy NTY czy Maxgear też nie są jej obce. Zobaczymy co będzie dalej, wynikami "eksperymentu" będę się dzielił :sarcastic:

Amortyzatory
Powrót