• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana amorów i sprężyn

Auto
Alfa Romeo 166 2,4JTD 20V Sporttronic
Witam. Będę musiał wymienić amory i sprężyny w mojej 166 2,4 z tyłu bo zauważyłem że rdza już działa. Moje pytanie jak z wyjściem amora bo na oko wydaje mi się że trzeba cała tylna półkę zdemontować czy jest dojscie po obaleniu spędzenia tylnego.. Ktoś przerabiał ten temat???

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Witam. Będę musiał wymienić amory i sprężyny w mojej 166 2,4 z tyłu bo zauważyłem że rdza już działa. Moje pytanie jak z wyjściem amora bo na oko wydaje mi się że trzeba cała tylna półkę zdemontować czy jest dojscie po obaleniu spędzenia tylnego.. Ktoś przerabiał ten temat???

W HOW TO masz wszystko opisane jak na tacy. Na wymianę tylnych mocowań jesteś przygotowany?

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Tak.Trzeba zdjąć oparcie i półkę.Wtedy jest dojście do nakrętek amorka .

Kogoś poniosła fantazja żeby dość do śrub amora... Jak się zabrać za demontaż półki?

ZDejmujesz oparcie.Na dole masz 2 śrubu m8 i wtedy ukaże się półka.Od czoła masz chyba 8 kołków ,które trzeba wyjąć.Wtedy w schowku masz kolejny wkręt i z tego,co pamiętam trzeba odkręcić centralkę od centralnego.Jeżeli masz dsp,to głośniki trzeba odkręcić.I wtyczka od stopu.I to chyba wszystko.Robiłem to ze 3 lata temu i mogłem coś pominąć.

Jeszcze dwie nakrętki M6 od strony bagażnika są.

Będę musiał też wymienić amortyzatory i sprężyny i tak patrzyłem ostatnio przy wymianie tylnych tarcz i klocków jak do tego podjeść, czy wystarczy tylko odkręcić śrubę która trzyma amortyzator ?i pójdzie w dół ?

Pójdzie.Tam jest chyba na 18 klucz z tego,co pamiętam.Chociaż może trzeba odkręcić belkę od podłogi na tych 4 długich śrubach,ale nie pamiętam już.Mogę się mylić.

Nie trzeba okdrecac belki. Odkrecasz śrubę która łączy amor że zwrotnica, i z drugiej strony wybijasz druga część tulei z gwintem, bez jej wybicia rzeczywiście trzeba odkręcać albo belkę albo cały dolny wahacz. Później 3 śruby pod tylną półka i wychodzi amor razem z poduszką i sprężyna.
Na jaką markę amortyzatorów i sprężyn się zdecydowałeś ?

U mnie poszły po jednym uderzeniu młotkiem.
Można próbować tak, jeśli nie pójdą to wtedy brać się za belkę.

Nie trzeba okdrecac belki. Odkrecasz śrubę która łączy amor że zwrotnica, i z drugiej strony wybijasz druga część tulei z gwintem, bez jej wybicia rzeczywiście trzeba odkręcać albo belkę albo cały dolny wahacz. Później 3 śruby pod tylną półka i wychodzi amor razem z poduszką i sprężyna.
Na jaką markę amortyzatorów i sprężyn się zdecydowałeś ?

Hej, dzięki za informację sprawdzę jak to będzie szło :) wymieniam na sprężyny robione na zamówienie poniwecz mam instalację LPG i na nowych sprężynach KYB "dupa siedzi" a przód wygląda jak w terenówce również na nowych sprężynach KYB, jeżeli chodzi o amortyzatory to rozważam dwie opcje oryginały lub KYB nie wiem które będą lepsze.

Amortyzatory
Powrót