spalony wentylator nawiewu ?

coachu

Aktywny
Auto
159
Cześć,

Dzisiaj podczas jazdy poczułem smród, poszło trochę dymu przez kratki nawiewu.
Generalnie nawiew przestał działać.
Sprawdziłem bezpiecznik w podszybiu, spalony, wymieniłem go ale nic nie dało.
Chyba wentylator się spalił ?
Czy mogą być jakieś inne przyczyny ?
Jest jeszcze jakieś inny bezpiecznik lub przekaźnik do sprawdzenia ?
Jeżeli chodzi o wymianę wentylatora to z tego co słyszałem jest to gruby temat ?

Sprawdź,czy przypadkiem nie masz wypalonego samego gniazda bezpiecznika.
A sam wentylator idzie zmienić bez rozbierania podszybia. Większy problem jest z dostępnością wentylatora.

Nie gniazdo OK, sprawdzałem no i wymieniałem gniazdo jakieś 2 lata temu na nowe bo rzeczywiście wtedy po ok 20 latach użytkowania wyglądało słabiutko.

Są instrukcje na forum jak się dobrać do wentylatora nawiewu.

Chyba każdy użytkownik mający trochę dłużej 166 :sarcastic:

No więc jest jakiś tutorial ?
I czy kupować używkę, oryginał 1,5kPLN?! ,a może oddawać do "przewinięcia" ?

Jak masz jakiegoś speca w okolicy to przewijaj, koszty znikome.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Ja też przewijalem silnik. Wentylator masz pod plastikiem podszybia. Dostęp jest bardzo łatwy. Zdjęcia są np w tutku do wymiany nagrzewnicy. Dodałem link how to

Znalazłem.

Pytanie czy do wyciągnięcia wentylatora nawiewu potrzebne jest rozkręcenie przewodów od klimatyzacji ?

Witam nie ma potrzeby rozkrecania przewodow klimy aby dostac sie do wentylatora nawiewu.Ja wymienialem wentylator bez rozkrecania tych przewodow.

Cześć, miałem ten sam problem, winowajcą okazał się bezpiecznik na podszybiu, ale ja nie o tym. Przychodzę z pytaniem co warto teraz zrobić, poza przeczyszczeniem styków bezpiecznika i wentylatora? Macie jakieś inne porady żeby coś takiego za szybko się nie powtórzyło?

Jeżeli masz nowy wentylator, przeczyszczone to będziesz miał spokój na kolejne kilkanaście lat.

Amortyzatory
Powrót