Ile oleju na bagnecie??(min-max)??

zadra66

Nowy
Auto
166 2,5v6 2002r.
Witam mam szybkie pytanie. Ile oleju trzeba wlać aby ze stanu na bagnecie MIN zrobić MAX. Generalnie chodzi mi o to, że miałem oleju na max na bagnecie teraz mam na połowie między max i min i zastanawiam się ile ubyło. I czy nie ma tragedji przejchałem w tym czasie około 4 tyś. Silnik delikatnie się poci od dołu więc pewnie tamtędy uciekło. Silnik to 2,4jtd 2000r.

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Z tego co pamiętam to jest około 1l. A jak ubyło połowę miarki przez 4 tyś to na pewno nie wina pocenia się uszczelek - to musiał by być konkretny wyciek.

No bez przesady 1l na 10000km to norma to jak mi uciekło ze 400ml na 4 tyś i widac olej na silniku więc jest przeciek to nie ma makabry bo to oznacza że silnik sam w sobie ni epije wcale.

Między min a maksimum jest na bagnecie 0,8l, więc jeśli ubyło połowę na 4tyskm to zużycie jest w granicaxh 100ml/1000km, czyli w pełni akceptowalne dla sprawnego technicznie silnika.

też mi się tak wydaje aczkolwiek musze namierzyć ten wyciek narazie mam brudny silnik musze go umyć i zobaczyć ale przy takim wycieku małym to mi sie narazie nie uśmiecha silnika rozbebeszać aby uszczelnić. Dzieki za pomoc chłopoki:) pozdrawiam

Moim zdaniem też spoko i pewnie jednak to pocenie jest główną przyczyną ubytku. Jeśli nie będzie ubywało oleju więcej niż 1l/ 10kkm to się nie stresuj. Sprawdź też czy najwięcej oleju nie nagromadziło się w okolicy rurki odmy wchodzącej do dolotu w okolicy turbiny. Tam często jest spocone i nie jest to najczęściej powód do paniki. Inna sprawa, że jak w silniku jest bardzo wysoki poziom oleju to początkowo ubywa go trochę szybciej, około połowy poziom zazwyczaj się stabilizuje. Duży wpływ na szybkość znikania oleju ma też gatunek oleju - oleje bardziej lotne znikają szybciej, syntetyczne z reguły wolniej.

mnie przez 14tys zeszło z połowy na min oleju, co ile w sumie sie wymienia olej w zwykłym 2.4?? ?? leje mobila 10w40

Sprawdź też czy najwięcej oleju nie nagromadziło się w okolicy rurki odmy wchodzącej do dolotu w okolicy turbiny. Tam często jest spocone i nie jest to najczęściej powód do paniki.
Masz na myśli okolice gdzie jest rura i filtr powietrza? bo tam ta gumowa rurka nad filtrem jest u mnie spocona i widac to na obudowie filtra.

Witam
Sorki że właduję się w temat ale bez sensu zakładać nowy.
Mam pytanie ile jest oleju pomiędzy min a max w 156 1,9 jtd 16V? Tyle samo (0,8L)?
pozdrawiam

Różnie to chyba jest bo u mnie w 20V jest ok 0,5. Jak wleję 5l to mam minimum, a po wlaniu 5,5l jest max... Za pierwszym razem wlali mi 5,65 to na drugi dzień odciągali nadmiar.

mnie przez 14tys zeszło z połowy na min oleju, co ile w sumie sie wymienia olej w zwykłym 2.4?? ?? leje mobila 10w40
Hehehe, jak ją kochasz to co 10tkm tak jak w każdym samochodzie... z wyjątkiem wyczynowych benzynek gdzie się wymienia co 5-7tkm.
I zalewaj olej w Alfie na max.

Ostatnia edycja:
Różnie to chyba jest bo u mnie w 20V jest ok 0,5. Jak wleję 5l to mam minimum, a po wlaniu 5,5l jest max... Za pierwszym razem wlali mi 5,65 to na drugi dzień odciągali nadmiar.

Jakie moga byc skutki zbyt duzej ilosci oleju w silniku?

Jakie moga byc skutki zbyt duzej ilosci oleju w silniku?
Np. uszczelniacze mogą nie dać rady :) Gdzieś było bardziej fachowo napisane. W każdym razie nie należy wlewać więcej niż max. Jak przelejesz to wężyk+strzykawka i można odciągnąć tą rurką od bagnetu...

Amortyzatory
Powrót