Kłopot z nadmuchem

• Autor wątku Autor wątku Roni1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roni1988

Guest
Witam dziś po zapaleniu silnika na ekranie wyskoczył mi błąd od nawiewu co mogło znów paść ? Pół roku temu wymieniałem już wentylator ale w tedy jak się spalił wentylator to chociaż było słychać jak się zmieniało kanały nadmuchu a teraz cisza , sprawdzałem bezpieczniki w kabinie są ok.
Mam jeszcze jedną sprawę czy ma ktoś rozpiskę bezpieczników ?

Bezpiecznik pod maska obok filtra kabinowego. Pierwszy od strony kierowcy 30A. Znajdziesz go po sciągnięciu plastikowej obudowy, jest w parze z innymi bezpiecznikami i przekaźnikami.

A jaki komunikat wyskoczył Tobie na ICS?

Pewnie bla bla please contact to workshop....

Taki komunikat wyświetla mi momentary connection to air conditioner faulty

Niekoniecznie :)
Jeżeli pojawi się
"Momentary connection to air conditioner faulty"
To do wymiany przekaźnik wentylatora umieszczony w nogach pasażera

Albo tak jak mówisz:
""Air condition faulty - contact workshop""
Wówczas przekaźnik w okolicy filtra kabinowego(chyba nad) :)

jutro rano jeszcze raz dokładnie posprawdzam bezpieczniki przy nogach ! A wie kto dlaczego brakuje 2 bezpieczników w tej tablicy (po prawej stronie w ostatnim rzędzie pionowym ?)

Mój przypadek wiązał się z bezpiecznikiem w okolicach filtra kabinowego jak pisałem wyżej. :)

---------- Post dodany o godzinie 20:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:03 ----------

jutro rano jeszcze raz dokładnie posprawdzam bezpieczniki przy nogach ! A wie kto dlaczego brakuje 2 bezpieczników w tej tablicy (po prawej stronie w ostatnim rzędzie pionowym ?)
Zajrzyj do bezpieczników w okolicach filtra, zajmie Ci to 5 min, a przynajmniej wiesz który to bezpiecznik i będziesz miał rozeznanie.
Powtórzę: stojąc twarzą przodu auta to pierwszy od prawej, czyli pierwszy od kierowcy 30A.

Jak tam będziesz i odkręcisz 6 śrubek to i filtr sobie wymień za jednym zamachem :)

Witam dziś rano poszedłem do auto wszystko hulał ale gdy wyłączyłem silnik i włączyłem ponownie wyskoczył komunikat co morze być grane ?

Krótko mówiąc coś "nie masi" sprawdź co pisałem ja i koledzy.

wszystkie bezpieczniki są ok byłem u elektor mechanika i umówiłem się na 22.10 bo już mi się pomysł skończyły :( Dziękuje z pomoc

Mam taką samą przypadłość czasem działa cały dzień a czasem po wyłączeniu i włączeniu wyskakuje komunikat, że coś go boli przyczynę już lokalizowałem, ale nie mam czasu się tym zająć. Nie łączy kostka od wentylatora pewnie coś zaśniedziało na stykach tylko jest problem, bo kabelki są krótkie i nie mam jak się tam za bardzo dostać.

Ostatnia edycja:
Witam byłem dziś u elektromechanika i niestety to jakaś większa usterka :( wtyki i bezpieczniki są ok. Prawdopodobnie padł sterownik. Kolejną wizyte mam na 10 listopada, bo trzeba się dostać do sterownika i to jest robota na cały dzień :( Już mam dość tego auta naprawie je i na sprzedaż pójdzie!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Już mam dość tego auta naprawie je i na sprzedaż pójdzie!

Postawa godna Alfisty :confused:
Czy mechanik sprawdzał przekaźniki od wentylatora tak jak było wspomniane wcześniej przez kolegów? Nie jestem pewien, czy jak podłączysz się pod OBD to wyskoczą błedy związane z klimą i nawiewem.

wszystko sprawdzał mechanik. Nawet podpiął się pod komputer i wyskoczyło, że jest wszytko ok. Już nie wiem sam co robić. W fiacie każą zostawić auto na parę dni i też niewiedzą czy crobią, zastepczego nie chca da,ć a ja potrzebuje auto na co dzień.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam byłem dziś u elektromechanika i niestety to jakaś większa usterka :( wtyki i bezpieczniki są ok. Prawdopodobnie padł sterownik. Kolejną wizyte mam na 10 listopada, bo trzeba się dostać do sterownika i to jest robota na cały dzień :( Już mam dość tego auta naprawie je i na sprzedaż pójdzie!

niedawno przechodziłem to samo co kolega kolejne naprawy i wydatki choć ciężko było podjąć tą decyzję w końcu zdecydowałem się sprzedać swoją Alfę.Auto pochłonęło w ciągu roku ponad 8tys.zł i szykowały się kolejne wydatki dlatego ciężko jest trzymać coś co rujnowało mój portfel może miałem pecha ale poznałem trochę tu znajomych i borykają się z podobnymi problemami.Nie namawiam kolegi na sprzedaż autka choć pocieszająco nie pisałem.Śmieszą mnie takie teksty "prawdziwe podejście alfisty" lub także "nie kupuj alfy bo ......".Decyzja jest zawsze tylko twoja i jednego co mogę Ci życzyć to trafnego wyboru:) i jak najmniej wizyt u mechanika choć ta druga strona też nie będzie zadowolona bo z czego się utrzyma:)

nie chce mi sie wierzyc ze to sterownik, nie wystapilby komunikat o chwilowym polączeniu. Jak by poszedl sterownik bo by sie palilo. U mnie tak bylo. Poszlo mnostwo dymu i smrodu. Niech lepiej sprawdzi kable jeszcze raz tym bardziej ze byl juz raz wymieniany.

a jak ci wymeiniali wentylator to rozszczelniali klime?

Amortyzatory
Powrót