Posiadam Alfę 166 od niedawna. Kupiłem auto z jedną wadą i chciałbym się je pozbyć. Kiedy mam załączony prawy kierunkowskaz jednocześnie mruga mi kontrolka awaryjnych. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Posiadam Alfę 166 od niedawna. Kupiłem auto z jedną wadą i chciałbym się je pozbyć. Kiedy mam załączony prawy kierunkowskaz jednocześnie mruga mi kontrolka awaryjnych. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Przekaźnik padł ?
Nie sądzę aby to był przekaźnik (wtedy w ogóle nie było by kierunków), ale to częsty problem, u mnie jest to samo, jak załączam kierunki to świeci się kontrolka awaryjnych zamiast na desce rozdzielczej strzałka. Powiem szczerze nic z tym nie robiłem, nie mam czasu, ale jak bym miał to robić to bym zaczął od włącznika awaryjnych, według mnie to jego wina, przekaźnik bym zostawił w spokoju.
Mam to samo. Też tak kupiłem. Prawy kierunkowskaz - miga jego strzałka i lampka awaryjnych. Podobno częsta usterka w Alfach i elektrycy mostkują tak właśnie. Jeżdżę i nie przejmuję się. Tobie też tak radzę.
Witam. Miałem to samo. Rozebranie wyczyszczenie przekaźnika spirytusem załatwiło sprawę....
Dziś rano, po nocy, auto straciło kierunkowskazy i awaryjne. Ni z tego, ni z owego padł bezpiecznik. Wymieniłem go i kierunkowskazy są, awaryjne są ale brak kontrolki awaryjnych.
Przedtem, jak pisałem, migała mi kontrolka przy włączeniu prawego kierunkowskazu.
Dwa tygodnie temu, było podobnie rano, brak kierunkowskazów i awaryjnych, przepalony bezpiecznik, który wywalało po wymianie nowego. Zmuszony byłem więc pojechać do serwisu. Tam przejrzano instalację kierunkowskazów (przynajmniej tak wynika z faktury) przeczyszczono jakieś styki i skasowano mnie na 300 zł. , z uwagą, że jeśli problem się powtórzy to należy wymienić przekaźnik (koszt kolejnych 220 zł).
Co Wy na to? przekaźnik robi takie wolty? czy coś innego? gdzie szukać?
Mam to samo od 2 lat,jak wlacze lewy kierunek to kierunek dziala,ale strzalka na zegarach nie.Jak wlacze prawy kierunek to kierunek dziala i miga lampka awaryjnych,ale strzalka na zegarach juz nie.Gdy wlacze awaryjne to lampka awaryjnych miga migacze na zewnatrz migaja,ale strzalki na zegarach nie.Bezpieczniki sa dobre,ale nie wiem gdzie jest ten przekaznik,ktory mozna rozebrac i przeczyscic.Dlatego tez jezdze tak jak jest i nic z tym nie robie.A i jeszcze sprawdzilem zaroweczki w zegarach i sa ok.
Moze ktos podpowie jak jak sie pozbyc tego problemu,tylko nie ASO za 300zl.
Dzieki
... na dokładkę dodam jeszcze, że jak wyjmę przekaźnik, to oczywiście nie ma kierunkowskazów i awaryjnych, ale za to przy zamykaniu i otwieraniu auta z pilota kierunkowskazy się zapalają, pomimo braku przekaźnika ...
... taaaakie cuda się dzieją ... nie rozumiem tego, pewnie dlatego, że nie jestem elektrykiem i to samochodowym ... heh
ten sam problem jest u mnie
mam pytanie : czy ta usterka jest w jakis sposob powiazana z centralka polaczen wzajemnych ?? ( pod kierownica mala puszka )
Problem ten jest bardzo banalny. Macie "słabą masę" na tylnych lampach. Proponuję zacząć od dokładnego przeczyszczenia kostek od tylnych lamp papierem ściernym i jakimś kontaktronem [tylko nie WD-40] a jeśli nie pomoże możecie podłączyć dodatkowy kabelek od minusa w kostce do masy gdziekolwiek w bagażniku. Gwarantuje, ze pomoże...