Tempomat. Nie działa regulacja prędkości

danus77

Aktywny
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
Witam alfaholików..
Po uporaniu się z piszczącym paskiem i poduszką pasażera czas zająć się kolejną usterką...ale do sedna sprawy:
Ma ktos pomysł dlaczego nie działa mi zmniejszanie prędkości przyciskiem minus w trakcie jazdy z tempomatem...przycisk plus działa prawidłowo...ale żeby zmniejszyć prędkość w obecnej chwili muszę przyhamować i ponownie ustawić predkość używając plusa, a z tego co mniemam powinienem móc zmniejszyć prędkość przytrzymując przycisk minus....Ktoś ma jakieś pomysły..???

tempomat

witam

to bardzo ciekawe....
ja mam to samo w swojej Belli

ciekawe czy ktoś napisze tu coś ciekawego

TomeK.
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150km - 2002 rok - NERO

manetka tzn ten przekręcany przycisk jest zepsuty ...

hmmm...za parę dni będę miał ponad tydzień urlopu to zaopatrzę się w kilka 8-paków piwka i zajmę tematem....zapewne da się to rozebrać i złożyć...skoro udało się z fordowską manetką to i z tą chyba pójdzie...

tempomat

jak sobie z tym poradzisz to porób kilka zdjęć i opowiedz jak to rozbieranie wygląda

pozdrawiam

ale żeby zmniejszyć prędkość w obecnej chwili muszę przyhamować i ponownie ustawić predkość używając plusa, a z tego co mniemam powinienem móc zmniejszyć prędkość przytrzymując przycisk minus....Ktoś ma jakieś pomysły..???
-do sprawdzenia obwód "-" zmniejszenie prędkości, styki 4 i 5 w złączu elektrycznym
-podłączyć przyrząd diagnostyczny i sprawdzić funkcjonowanie Cruise Control- sieć CAN

Instalacja urządzenia Cruise Control /rys1/
1 - Dźwignia sterowania Cruise Control
2 - Złącze elektryczne 6 stykowe
3 - Przycisk Resume przywołania zapamiętanej prędkości
4 - Przełącznik pierścieniowy z funkcją zapamiętywania zwiększenia/zmniejszenia (położenie przyspieszenia: +; położenie zwolnienia: -)
5 - Wyłącznik pierścieniowy (ON: Cruise włączony; OFF: Cruise wyłączony)
6 - Centralka wtrysku (NCM)

A ja mam prośbę jakbyś mógł zrobić fotke kostki przyłączeniowej. Już od jakiegoś czasu mam zamiar dokupić manetke tempomatu ale nie wiem czy złącze które mam pod kierownicą jest od tempomatu.

z manetki tempomatu wychodi 5 przewodów, które zakończone są złączem elektrycznym 6-stykowym /na rysunku wyżej masz pokazane to złacze oznaczone nr 2 i tak w rzeczywistości ono wygląda, nie posiadam innego zdjęcia tego złącza/, dźwignia sterowania oświetleniem/kierunkowskazami i dźwignia sterowania wycieraczkami szyb maja inne złącza elektryczne 9-stykowe

Ostatnia edycja:
fotka nie otwiera się zarzuć jeszcze raz
[URL]http://img200.imageshack.us/i/kabelekn.jpg/ tu umiejscowienie kabelka.. zwisa sobie luźno..przychodzi do niej 6 kabelków. Kiedyś pisałem już o tym ale wolałbym się upewnić zanim wydam kase na zestaw manetek..
to jest to złącze które idzie od centralki wtrysku (NCM)
zobacz czy masz wyłącznik przy pedale sprzegła /rys1/, dodatkowo żeby być w 100% pewnym podjedz na egzaminer i niech sprawdzą czy sygnał przesyłany z centralki wtrysku (NCM), poprzez sieć CAN, podaje stan działania Cruise Control

Ostatnia edycja:
jest to zupełnie inne złącze od tego ze schematu /chodzi o jego kształt/ , a czy na nim jest jakieś oznaczenie styków gdzie jest pierwszy i ostatni

Ostatnia edycja:
Oj czyli lipa z moich planów. Ciekawe co to za złącze. Ma on ponumerowane piny od 1-6, na kostce ledwo widoczne jest oznaczenie E3

Oj czyli lipa z moich planów
to że masz inny kształt złącza od tego ze schematu nie oznacza że nie masz instalacji przystosowanej do funkcjonowania tempomatu, obawy w 100% może rozwiać Examiner, który zdiagnozuj instalację Cruise Control- koszt takiego sprawdzenia 40zł

Ostatnia edycja:
Ok, 40 zł nie dużo, ale co z tego ..nawet jeśli się okaże że sterownik(instalacja) jest przystosowany do tempomatu to zostanie mi spory problem jak podłączyć tą nieszczęsną manetke.. To złącze pewnie jest od czegoś innego.. Mogłbym to też zlecic ASO ale pewnie koszty będą potworne:/

Mimo wszystko dziękuje bardzo za pomoc, przynajmniej nie wydałem kasy na nieprzydatną manetke . A w przyszłości jeszcze podrąże ten temat..

Nie poddałem się. Popytałem trochę tu i tam okazało się że manetki od tempomatów mają różne złącza. Znalazłem na allegro taką:
http://img46.imageshack.us/img46/7108/dsc07005n.jpg

Ona pasuje do mojego złącza. Niestety po podpięciu i włączeniu kontrolka tempomatu nie załącza sie. Manetke sprawdziłem miernikiem, co prawda kolejność przewodów jest inna niż w prostokątnej kostce ale wygląda na to że manetka jest sprawna, prawidłowo zwiera odpowiednie styki (on, off, +, i i RES). Do złącza przychodzi 12V, co jescze mogę sprawdzić? Nie poddam sie:)

Jeszcze 3 pytnia:
1. Czy po przekreceniu kluczyka pojawia w aucie z tempomatem pojawia sie na chwilę kontrolka na blacie tak jak pozostałe kontrolki?

2. Jesli auto jest zapalone, a przełącznik na manetce jest na ON, to czy od razu zaświeci sie kontrola tempomatu czy dopiero jak auto osiagnie 30km/h ? Czytalem w instrukcji ale nie jest to jednoznacznie wyjasnione.

3. Gdzie moge znaleźć te schematy bardziej czytelne?

Ostatnia edycja:
1. Czy po przekreceniu kluczyka pojawia w aucie z tempomatem pojawia sie na chwilę kontrolka na blacie tak jak pozostałe kontrolki?

kontrolka nie pojawia się

2. Jesli auto jest zapalone, a przełącznik na manetce jest na ON, to czy od razu zaświeci sie kontrola tempomatu czy dopiero jak auto osiagnie 30km/h ? Czytalem w instrukcji ale nie jest to jednoznacznie wyjasnione.

kontrolka tempomatu zapala się po przekręceniu manetki na ON, nie jest to zależne od prędkości samochodu

3. Gdzie moge znaleźć te schematy bardziej czytelne?

Alfa Romeo 156 eLEARN.rar

Mam jescze jedno pytanie o eLarn. Wszystko fajnie, znalazłem schematy, kable są oznaczone symbolami C, ZN, CB, R itp. Gdzie w tym programie jest legenda jakie to kolory? Szukam szukam i nie moge znaleźć;/

Ona pasuje do mojego złącza. Niestety po podpięciu i włączeniu kontrolka tempomatu nie załącza sie. Manetke sprawdziłem miernikiem, co prawda kolejność przewodów jest inna niż w prostokątnej kostce ale wygląda na to że manetka jest sprawna, prawidłowo zwiera odpowiednie styki (on, off, +, i i RES). Do złącza przychodzi 12V, co jescze mogę sprawdzić? Nie poddam sie

a czy wogóle jeździłeś już z podłączoną manetką tempomatu???

w mojej alfie w po podłączeniu po raz pierwszy manetki i włączeniu tempomatu nic się nie zaświeciło.też straciłem nadzieję...

dopiero po rozpędzeniu się do ok 60km kontrolka zaświeciła się i tempomat zaczął działać.
potem zrobiłem wycięcie w dolnej części obudowy kierownicy no i mam wszystko "oryginał".

próbowałem jechać ale bezskutecznie. Sprawdziłem kolejne rzeczy: 1.Wyświetlacz jest wyposazony w diode do tempomatu.
2.Włącznik sprzęgła działa prawidłowo
3.Włacznik hamulca działa prawidłowo
4.Wszystkie bezpieczniki sprawne

Zastanawia mnie tylko fakt że kostka pasuje do mojej manetki, jednak do mojego złącza przychodzi +12V (pin 5) w innym miejscu niż powinno, i dodatkowo +5V(pin 4) . Próbowałem nawet sztucznie włączyć tempomat zwierając różne styki i nic.

Zaczynam się zastanawiać czy to aby napewno kostka do tempomatu.. lokalizacja by się mniejwięcej zgadzała.

Amortyzatory
Powrót