Wyciek z okolicy filtra oleju w JTD

Potrzebny przedłużony i to mocno. Ja dopiero takim jak do świec odkręciłem, bo normalnym przedłużanym nie dałem rady.
P.s. Co do ceny części... Potrzebowałem kupić do toyoty uszczelkę czujnika poziomu oleju w misce olejowej. Znalazłem sobie numer ori części i tak: żaden sklep nie wie jak to dostać, zacząłęm kopać w necie i jest, kurde jest w 1 sklepie w Polsce za..uwaga... 148pln + 20pln przesyłka. O żesz kurna, za oring średnicy 3-4cm ? Ostatecznie kupiłem w serwisie ori uszczelkę za 28pln + 15 pln przesyłka, co i tak nie jest tanie.

Potrzebny przedłużony i to mocno. Ja dopiero takim jak do świec odkręciłem, bo normalnym przedłużanym nie dałem rady.
P.s. Co do ceny części... Potrzebowałem kupić do toyoty uszczelkę czujnika poziomu oleju w misce olejowej. Znalazłem sobie numer ori części i tak: żaden sklep nie wie jak to dostać, zacząłęm kopać w necie i jest, kurde jest w 1 sklepie w Polsce za..uwaga... 148pln + 20pln przesyłka. O żesz kurna, za oring średnicy 3-4cm ? Ostatecznie kupiłem w serwisie ori uszczelkę za 28pln + 15 pln przesyłka, co i tak nie jest tanie.
Ja wiem czy tak mocno? Poszedłem do sklepu kupiłem dłuższy od zwykłego 27 i git, co do oringu pod podstawę 12zl kosztuje u Tomka Chwesiuka, jak ktoś ma wymiar to 3zl niecałe w sklepie z oringami i itp

P.S. Dobrze czytam? Za. Oring od poziomu oleju tyle? Masakra.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dzieki za POMOC panowie!. dobrze ze zapytałem bo bym utknal ze zlanym olejem i nieruchomym autem w sobote. Zwykly nasadowy mam. Z tym przedłużanym to warto zapamiętać dla potomny.
No tym oringiem do toyoty danus poprawiles mi humor:D Juz myslalem ze 23 zeta to makabra biorac pod uwage ze te 23 zeta to wołaja za kawałek gumki. No ale w końcu ASO Fiat:sarcastic:
I jako ciekawostka powiem Wam ze poszedlem do ASO z numerem tej gumki jaki sciagnalem z EPER i sprzedawca szperał szperał i sie okazało ze ten numer jakis trefny jest i w jego "firmowym świeżym EPER" ma to całkiem inny numer...

Ja ten przedłużany miałem jonnesway'a i sięgał na styk, ale on ma zacięcia na końcu klucza, co powodowało, że się ślizgał na śrubie i ją obrabiał a nie odkręcał. Dopiero znalazłem w garażu stary rurowy klucz i odkręciłem.
Ten oring, to wg. instrukcji toyoty dołączonej do paczki, to właściwie jest zestaw naprawczy, ponieważ początkowo to jest cała uszczelka, której nie da się wymienić bez zepsucia czujnika poziomu oleju. Kupując ten zestaw dostajesz oring. Nożykiem wycinasz starą część uszczelki w kształcie oringu i zakładasz nowy.
Czasami w serwisie jest taniej niż na necie. Kolejny przykład: maska używana do nowego mondeo kosztuje 150pln drożej na alledrogo niż nowa w serwisie ;)

Ostatnia edycja:
Jestem po zabiegu i dla potomnych napisze ze klucz 27 przedłużony spokojnie dał radę. Stara uszczelka zrobiła się plastikowa i lamala się z palcach. Robota bardzo prosta. Co do oringu to ma przekrój prostokątny a nie jak ktoś tu pisał okrągły który się po czasie robi kwadratowy. Pasuje tylko prostokątny. Jak komuś leci z okolicy filtra to przy wymianie oleju taki zabieg spokojnie zrobi.
223.jpg
224.jpg

wysłane z WC

Jestem po zabiegu i dla potomnych napisze ze klucz 27 przedłużony spokojnie dał radę. Stara uszczelka zrobiła się plastikowa i lamala się z palcach. Robota bardzo prosta. Co do oringu to ma przekrój prostokątny a nie jak ktoś tu pisał okrągły który się po czasie robi kwadratowy. Pasuje tylko prostokątny. Jak komuś leci z okolicy filtra to przy wymianie oleju taki zabieg spokojnie zrobi.
223.jpg
224.jpg

wysłane z WC
Dziwne, oryginalna uszczelka typowo z góry FCA Oryginali Ricambi, jest okrągła nawet wrzucałem zdjęcie w swój temat...

Kwestia czy FL, a przed FL się różni.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Kacu moja była kupiona w aso fiata i jest płaska . Może kwestia tego ze ja mam 10v

wysłane z WC

A u mnie był założony O-ring, który wymieniłem na nowy O-ring... i dalej cieknie. Najgorsze jest to, że przez tą cholerną łapę od sprężarki nie widać dokładnie skąd leci. Ale innej opcji chyba nie ma.
Masa poszedłeś do ASO i powiedziałeś że chcesz taką uszczelkę i Ci znalazł, czy były z tym jakieś kombinacje, numer części itp?

A u mnie był założony O-ring, który wymieniłem na nowy O-ring... i dalej cieknie. Najgorsze jest to, że przez tą cholerną łapę od sprężarki nie widać dokładnie skąd leci. Ale innej opcji chyba nie ma.
Masa poszedłeś do ASO i powiedziałeś że chcesz taką uszczelkę i Ci znalazł, czy były z tym jakieś kombinacje, numer części itp?
Znalazłem numer uszczelki w eper i poszedłem do Aso. Koleś sprawdził numer i powiedział że podałem mu zły(pomimo iż w eper internetkwym szukałem po VIN numeru części) . Odpalił swój serwisowy eper i po moim numerze VIN znalazł uszczelkę jaką potrzebowałem. Miał ja na miejscu i kosztowała ok 24pln. Ma ona przekrój prostokątny. Góra i dół są płaskie.

wysłane z WC

A mógłbyś podać numer tej uszczelki? Byłbym wdzięczny ;)

Ktoś moze pomoc mi w namierzeniu takiej uszczelki?
uszczelka.JPG

Takie cos mam w 166 2.4 140KM CF3 - brak zewnetrznej chlodnicy oleju tylko wymiennik ciepla.

Okragly oring tam nie spasowal...

Kazdy eper ciagnie do nr 5896101 a to jest oring o przekroju prostokatnym a nie uszczelka ze zdjecia

Ostatnia edycja:
Witam,
W "Motodelta" kupiłem za 11 pln ostatnią, ale ponoć będą, w Interteam i Intercarsie nie ma.
pozdrawiam :)

Amortyzatory
Powrót