• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

NIe działa tempomat

• Autor wątku Autor wątku Roni1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja też tak mam. Muszę ponownie wył/wł.

Mam auto przed liftem i nie muszę włączać za każdym razem tempomatu, raz włączony jest aktywny cały czas moje auto jest z 2002 roku.

Na 90% mam tak jak gennosuke. Rocznik 2002.

No to może się zmieniło to sterowanie z czasem bo w 147 było na stałe i w 159 też jest, a w mojej 166 z 99 roku niestety muszę włączyć za każdym razem po wyłączeniu stacyjki bo ani reset ani +/- nie aktywuje tempomatu.

Czy czujnik od hamulca ma być taki jak na zdjęciu poniżej?
166.jpg

Styczeń 2001. Wymontowałem swój i jest 4-pinowy, wymieniłem bo stary jakoś latał w mocowaniu. Natomiast leżąc z głową pod pedałem hamulca znalazłem jeszcze jeden otwór, powyżej montowania czujnika hamulca, na mocowanie chyba jeszcze jednego czujnika (foto poniżej)
attachment.php

Otwór jest mniejszy niż ten od czujnika hamulca, nie znalazłem tez żadnego niepodłączonego kabla, więc teraz to już w ogóle nic z tego nie czaję... Czy ktoś z Was ma automata z działającym tempomatem, żeby mógł zajrzeć czy i co tam ma być wsadzone?

Załączniki

• hamulec.jpg
    hamulec.jpg
    112.5 KB · Wyświetleń: 436
Wina niedziałającego tempomatu u mnie była spowodowana przepalonym bezpiecznikiem od pompy abs i zepsuty czujnik położenia pedału sprzęgła :)

- - - Updated - - -

Co do czujników i ich rodzajów proponuje poszukać katalogu części Alfy romeo i po numerze VIN dojdziesz do wszelkiej numeracji Twojej części.

Panowie moja jest 1999r i ja przęłącze na tempomat to wcale nie zaświeca się na pulpicie dopiero jak drugim stycznikiem przełączam plus minus i ustawiam prędkość to się zaświeca lontrolka CRUISE i jade elegancko, gaśnie jak dotkne hamulec, także myślę że samo uaktywnienie tempomatu nie działa u nas dopiero jak stycznikiem plus minus nastawiam prędkość, stycznik wtedy działa plus minus i zwiększa lub zmniejsza prędkość, sprawdzone dzisiaj.

Panowie moja jest 1999r i ja przęłącze na tempomat to wcale nie zaświeca się na pulpicie dopiero jak drugim stycznikiem przełączam plus minus i ustawiam prędkość to się zaświeca lontrolka CRUISE i jade elegancko, gaśnie jak dotkne hamulec, także myślę że samo uaktywnienie tempomatu nie działa u nas dopiero jak stycznikiem plus minus nastawiam prędkość, stycznik wtedy działa plus minus i zwiększa lub zmniejsza prędkość, sprawdzone dzisiaj.
No tak, bo główny wyłącznik tempomatu odpowiada tylko za jego włączenie, ale nie aktywację.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

To jest normalne. Zmieniono to dopiero w cf3

Ja mam cf3 i lampka zapala się po aktywacji, a nie włączeniu, wiec chyba jednak nic nie zmienili.

Nie pamiętam dokładnie kiedy była ta zmiana. Ale to się wiązało z tą kontrolką. Jak było cruise to zapala się po zapamiętaniu prędkości a jak był budzik to się zapalał zaraz po przekręceniu manetki.

Właśnie, czyli jak w większości współczesnych autach i tez nowszych 166. A w starszych samochodach (m.in. w 166 prze fl) zapala się cruise dopiero w momencie przekręcenia +/- czyli zapamiętania prędkości.

U mnie po włączeniu kontrolka świeci i wkurza mnie to,że po aktywacji ta kontrolka dalej tak samo świeci.Powinno być tak,że informuje o włączeniu i inaczej po aktywacji.Np.innym kolorem.Tak miałem w astrze,że na żółto mam włączony i na zielono,że aktywowany jest tempomat.

U mnie podczas naprawy nieodbijających kierunkowskazów (bez efektów niestety) odkryłem, że ktoś ordynarnie odciął kable od wtyczki tempomatu tuż przy manetce (po kiego grzyba???). Polutowałem kable, przekręciłem włącznik (mam cf3) i kontrolka okrągła po 2 latach w końcu pojawiła się na panelu. Niestety moja radość trwała krótko, bo po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka po przekręceniu włącznika znowu się nie zapaliła i tempomat nie działał. Na drugi dzień znowu przekręcam manetkę (tak dla próby że może w nocy się samo naprawiło) - i kontrolka świeci, tempomat działa. Po tankowaniu jakiś czas później znowu brak kontrolki. Kupiłem sprawnego pająka na allegro (kierunki odbijają w końcu normalnie), wymieniłem czujnik pod pedałem hamulca, ale cały czas to samo, działa kiedy chce. O co q...wa chodzi? To trzeba jakoś resetować w fesie, czy jak? Ręce mi opadają...

Miałem podobny problem. Okazało się, że wina leży w bezpieczniku (w skrzynce we wnętrzu). Bezpiecznik czasem nie stykał i tempomat czasem sienie chciał załączyć. Niestety nie pamiętam który to bezpiecznik, wiec musisz zerknąć do instrukcji.

Spróbuj także podciągnąć pedał sprzęgła przed włączeniem tempomatu, czasami nie kontaktuje stycznik tam umieszczony :)

Amortyzatory
Powrót