Problem z felgami!!!

• Autor wątku Autor wątku PrzemekZ81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrzemekZ81

Guest
Witam wszystkich Alfaholików!
Mam problem z felgami, mianowicie chodzi o to że zakupiłem alufelgi 16 na zimę są to felgi 6,5x16 et41 , przymierzałem się do wymiany kół na zimowe i okazało się że z przodu nie wchodzą ponieważ zacisk hamulca powoduje niemożność założenia felgi 16 cali, normalnie jeżdżę na 7,5x17 et41 i jest ok:confused:
W czym tkwi problem?:confused:

to mi teraz wbiles klina ,trzy miesiace temu kupilem stalowe felgi do 166 dedykowane od goscia z allegro ale nie zakladalem poniewaz jestem za granica wracam za miesiac i mam zamiar je zalozyc ale teraz to nie wiem czy beda pasowaly w wersji 3.0 i 2.5 jest inny zacisk hamulcowy brembo ktorego nie posiadaja pozostale wersje silnikowe

to mi teraz wbiles klina ,trzy miesiace temu kupilem stalowe felgi do 166 dedykowane od goscia z allegro ale nie zakladalem poniewaz jestem za granica wracam za miesiac i mam zamiar je zalozyc ale teraz to nie wiem czy beda pasowaly w wersji 3.0 i 2.5 jest inny zacisk hamulcowy brembo ktorego nie posiadaja pozostale wersje silnikowe

Dokładnie! Zaciski BREMBO są większe ale ET w obu jest taki sam więc nie wiem o co chodzi, mam nadzieje że ktoś na forum ma receptę na rozwiązanie tego problemu.
Dystanse:confused:???

jakie dokladnie kupiles felgi wzor i czy one sa dedykowane do 166

nie moge tego otworzyc ale przypuszczam jakie ,takie z otworami 16 ciezko powiedziec moze ktos sie wypowie w tej sprawie to bedziemy wiedzieli ,ja mam stalowki i mi sie wydaje ze 16 stalowe powinny pasowac do kazdej wersji silnikowej ale nie jestem pewien

Jeśli masz te seryjne 16stki, które montowano do 166 (wzór, który ma 8 "kółek") to muszą pasować, mam taki drugi komplet przy V6. Może ktoś kiedyś wsadził do Twojej 166tki jakieś inne, większe zaciski ?

i tak samo powinno byc ze stalowkami 16 powinny pasowac do kazdej wersji silnikowej chyba ze sie myle ,sprawdzalem instrukcje i nie wyczytalem tam ze byly rozne felgi stosowane w roznych wersjach silnikowych

Jeśli masz te seryjne 16stki, które montowano do 166 (wzór, który ma 8 "kółek") to muszą pasować, mam taki drugi komplet przy V6. Może ktoś kiedyś wsadził do Twojej 166tki jakieś inne, większe zaciski ?

Tak mam coś takiego:
http://www.dieselstation.com/wallpap...eo-166-002.jpg
Zaciski BREMBO 4-tłoczkowe myślę że seria w 166 2.5 V6
Może jakies znaczenie ma zamiana tarcz na BREMBO, ale nie wiem sam, czy to ma jakieś znaczenie:confused:???

Rozumiem, że nie mieszczą się w ten sposób, że felga przylega płaszczyzną boczną do płaszczyzny bocznej zacisku (nie wiem czy dobrze to określiłem) ? Jeśli tak, to może seryjnie jest stosowany jakiś dystans w wypadku 16stek dla V6 ? Choć z drugiej strony jeśli osadzenie felgi ET jest prawidłowe to nie powinno to mieć znaczenia. Sam nie wiem.

Chodzi o to że felga swoją wewnętrzną stroną styka się z zewnętrzną powierzchnią zacisku, czyli tak jak piszesz.
Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, gdzie ET w obydwu felgach jest takie samo a jednak felga nie pasuje, może zastosowanie dystansów tu pomoże?:(

Najlepiej zrób zdjęcie piasty i "wnętrza" felgi. Może tak się dojdzie co u Ciebie jest nie tak w stosunku do naszych egzemplarzy.

Ok. zrobię foty i wstawię na forum ale dopiero w następnym tygodniu.
Może razem coś wymyślimy;)

W międzyczasie przeglądnąłem ePera i nie znalazłem nic, co by miało być dodatkowo dołożone w wypadku 16stek. Wg niego do V6 wchodzą 16stki alu jak i stalowe.

W międzyczasie przeglądnąłem ePera i nie znalazłem nic, co by miało być dodatkowo dołożone w wypadku 16stek. Wg niego do V6 wchodzą 16stki alu jak i stalowe.

Nie mam pojęcia co jest nie tak, może są jakieś inne zaciski np. na zamówienie bo samo auto miało przede mną tylko jednego właściciela i nie sądze by człowiek w wieku 53 lat bawił się w tuning hamulców, a może jednak...?;)

Ciekawa sprawa w instrukcji. Są dwa rodzaje alu 16stek: o szerokości 6.5 i 7 cali oraz stalowe 16stki 6,5 cali. Nie wynika z tej tabeli natomiast, że 6.5 cali nie nadają się do V6, wręcz wychodzi na to, że można obie szerokości felg stosować.

czyli moje 16 stalowe dedykowane do 166 6,5x16 5x108 et41 powinny wejsc bez problemu mysle

No też sprawdzałem ale dziwna sprawa z tymi felgami, niedawno wymieniałem tarcze na BREMBO może to ma jakies znaczenie, felgi 17 na których jeżdżę są dosłownie 3-4mm oddalone od zacisku, więc dziwne że 16 z takim samym ET styka się z zaciskiem???:confused:

No też sprawdzałem ale dziwna sprawa z tymi felgami, niedawno wymieniałem tarcze na BREMBO może to ma jakies znaczenie, felgi 17 na których jeżdżę są dosłownie 3-4mm oddalone od zacisku, więc dziwne że 16 z takim samym ET styka się z zaciskiem???:confused:

Noo dziwne, bo jeśli ET jest ok, to szerokość felgi nie powinna mieć tu znaczenia wg mnie.

Amortyzatory
Powrót