Ciężko cgodzą biegi

• Autor wątku Autor wątku jasiu486
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasiu486

Guest
pomuszcie bo juz niemam siły. Bardzo ciężko chodzi mi drążek zmiany biegów ale tylko na boki, gura dół jest ok. jak przechyle drążek w lewo lub w prawo to tak zostaje niewraca na środek. co to może być???

Zatarta linka lub wybierak w skrzyni, ale raczej linka.

zatarta tulejka przy skrzyni, z tego co pamiętam jest instrukcja w dziale Zrób to sam

Rozbierz pokrowiec i konsole i zobacz może materiał się skruszył i przeszkadza w dobrym działaniu dźwigni
Oczywiście, może być też to co piszą koledzy.
Ale zawsze lepiej zabrać się od najprostszej roboty powodzenia.

też obstawiam mechanizm drążka, a nie linki. linki odpowiadają raczej za ruchy przód-tył. łatwo możesz się przekonać, bo do mechanizmu drążka da się w miarę łatwo dobrać. trzeba zdemontować pokrywkę - tą do której przymocowany jest skórzany mieszek drążka. to siedzi na zaczepy i można delikatnie podważyć i wyciągnąć. pod spodem są śrubki do zdemontowania kanału całego - razem z podłokietnikiem. trzeba uważać na kostki elekryczne które są w środku - głównie zasilanie gniazda elektrycznego tylnego (między siedzeniami).

pod spodem jest wygłuszenie, a pod nim mechanizm drążka. jeżeli ci się coś tam zatarło, albo zużyło to podpowiem, że wiele różnych samochodów z grupy fiata miało dokładnie ten sam mechanizm, albo bardzo podobny, np. seicento.

Siema , mialem ten sam problem (nawet auto kupilem taniej bo gosc myslal ze to wina skrzyni ) postepuj zgodnie z instrukcja. U mnie ciezko bylo trafic z biegu 2 na 3 , totalnie sie drazek nie prowadzil, a po oczyszeniu, nasmarowaniu chodzi idealnie! podczas oczyszczania tulejke papierem oszlifuj tak zeby chodzila luzno, nasmaruj, skrec i jazda :) alfa 156 i 166 maja jednakowe prowadzenie wiec do roboty! :P Pozdro

---------- Post dodany o godzinie 15:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:14 ----------

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/16461-156_nie_wracajacy_lewarek_biegow_na_luz.html aha link mialem zapodac :)

ok dzisiaj to sprubuje zrobić

No i zrobiłem było tak jak mówiłeś, zrobiłem to w pół godziny. Rozebrałem wyczyściłem i nasmarowałem. Teraz chodzą super

Ostatnia edycja:
Siemka, tez mi gałą ciężko chodziła i miałem problem z 5i6.

Aż cos wypadło i nie mogłem wrzucić wstecznego. Rozbieram i patrze a tam ta panewka co z boku po prawej wychodzi wypadła z tego cięgna, wsadziłem i giy wchodzi ale....

teraz tak luźno lata, lepiej wchodzą biegi i mam tam gdzie 1i2 jest 1i2, tam gdzie 3i4 mam 1i2 a 5i6 mam 3i4 a żeby wrzucić 5i6 muszę ten pierścień do wstecznego unieść.

Teraz pytanie co mogłem złożyć nie tak i czy ta panewka jest w tym cięgnie osadzona bezpośrednio czy np była jakaś tulejka na panewce i ona dopiero była wsadzona w cięgno?

Proszę o pomoc bo w aso ganinex pracują debile.

Przy okazji, aby nie zakładać nowego wątku - w mojej V6 wybierak czy tam drążek jest zbyt mocno wychylony do przodu. Najpierw myślałem, że w V6 tak jest w stosunku do JTD, ale podobno można to jakoś wyregulować. Da radę to zrobić rozbierając tunel środkowy ?

Przy okazji, aby nie zakładać nowego wątku - w mojej V6 wybierak czy tam drążek jest zbyt mocno wychylony do przodu. Najpierw myślałem, że w V6 tak jest w stosunku do JTD, ale podobno można to jakoś wyregulować. Da radę to zrobić rozbierając tunel środkowy ?

To się reguluje przy mechanizmie na skrzyni.

Siemka, tez mi gałą ciężko chodziła i miałem problem z 5i6.

Aż cos wypadło i nie mogłem wrzucić wstecznego. Rozbieram i patrze a tam ta panewka co z boku po prawej wychodzi wypadła z tego cięgna, wsadziłem i giy wchodzi ale....

teraz tak luźno lata, lepiej wchodzą biegi i mam tam gdzie 1i2 jest 1i2, tam gdzie 3i4 mam 1i2 a 5i6 mam 3i4 a żeby wrzucić 5i6 muszę ten pierścień do wstecznego unieść.

Teraz pytanie co mogłem złożyć nie tak i czy ta panewka jest w tym cięgnie osadzona bezpośrednio czy np była jakaś tulejka na panewce i ona dopiero była wsadzona w cięgno?
naread.exe

Proszę o pomoc bo w aso ganinex pracują debile.

moze to ci pomoze

Amortyzatory
Powrót