No
Markus nie ładnie, masz mnie i Marcina pod ręką, trzeba było wpaść jak budowaliśmy moją 156 3.0 to bym Ci powiedział wszystko na żywo.
Ogólnie u Ciebie przekładka 2,5=>3,0 idzie plug&play, dziecinna robota, skrzynia twoja 5tka manualna też jak najbardziej może zostać.
---------- Post dodany o godzinie 12:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:22 ----------
Myślę że przełożenie 3.0 na 5 biegową skrzynie przełoży się na większe spalanie niż z 6 biegową...
Tu się zgodzę, nie trzeba 3 litrowce na piątce tyle obrotów robić co robi 2,5. U siebie mam teraz w 156tce włożone 3.0 i skrzynię manualną 6 od 156 2,5 i chętnie bym 6tke sobie wydłużył ;]
---------- Post dodany o godzinie 12:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:23 ----------
silnik 3.0 (trzeba przekręcić koło zamachowe ze sprzęgłem 2.5V6) reszta pasuje i będzie silnik na starym sterowniku od 2.5 pracował prawidłowo.
No nie tak do końca, trzeba do kompletu odpowiednie wtryski PB do tej 3 litrówki, nie każdy zwraca uwagę nawet na to że miedzy rocznikami 3.0 są różnice we wtryskach [ich wydajności] już nie mówiąc o różnicy 2,5/3,0. Do tego dochodzi sprawa mapy zapłonu, 2,5 ma mocniej wyprzedzony zapłon w pewnych zakresach obrotów/obciążeń, efekt taki że na PB95 potrafi odzywać się KS i sterownik cofa zapłon jednak nie pali check engine, kto na żywo podglądał w trakcie dawania w palnik przez OBD pracę sterownika ten to wyłapie.
Jeśli 3.0 zostanie na sterowniku 2,5 i do tego odpowiednie wtryski założymy należy lać PB98 wtedy jest i fun z jazdy odpowiedni i KS się nie odzywa.