Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: ściągacz do tulei

bastan
    Gość

Domyślnie ściągacz do tulei

Witam kolegów.

Jako, że będę wymieniał gumy w wahaczu tylnym i w zwrotnicy mam do Was prośbę.
    Jutro będę miał dostęp do tokarki i chcę zrobić uniwersalny ściągacz do tulei gumowych do tylnego wahacza i zwrotnicy naszej pięknej Alfy. Oczywiście wykonam potem rysunek techniczny i zdjęcia gotowego przyrządu. Myślę, że przyda się bo nie trzeba całego zawieszenia potem rozkręcać w celu wymiany np. jednej gumy.

Ale do brzegu...

Potrzebuję wymiary pływającej tulei zwrotnicy tylnej
    Fi zewnętrzne, Fi wewnętrzne i długość tulejki.

oraz

Potrzebuję wymiary tulei wahliwej (krótkie ramie wahacza)

Fi zewnętrzne wiem, że 53mm ale potrzebne mi jeszcze Fi wewnętrzne i długość.

Sam bym sobie pomierzył ale części dotrą do mnie po długim weekendzie a tokarkę wraz z zaprzyjaźnionym tokarzem będę miał do dyspozycji jutro.

bastan
    Gość

Domyślnie

Już znalazłem.
    Temat nieaktualny.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar joe_27
    Mieszka w
    będzin
    Auto
    spider 916 2.0 TS '01

Domyślnie

Witam,

Odkopuję.
    Przymierzam się do wymiany tulei w zwrotnicy,czy dysponuje ktoś takim ściągaczem ? Jak tak to proszę o jego wymiary,ewentualnie o jakieś foto albo rysunek techniczny.Napewno nie mnie jednemu się to przyda.
    Z góry dzięki.

Użytkownik Świeżak Avatar Cezy
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    166 2.4jtd 2001r

Domyślnie

Ostatno wymieniałem tuleje na zwrotnicy z wykorzysraniem bardzo fajego patentu Otóż jak już mamy zwrotnicę wyjętą bierzemy jakąś nasdkę i wybiamy gumowy środek tulei. Tak aby w zwrotnicy została tylko zewnętrzna tuleja. Następnie bierzemy do ręki migomat lub zwykłą spawarkę i po wewnętrznej stronie tulei spawamy/wyspawujemy wianuszek. Taki cienki spawik do okoła, po wewnętrznej stronie tej tulei która nam zalega jeszcze w zwrotnicy. po paru sekundach jak spaw ostygnie to pewnym sensie ściągnie tuleje do środka, a tuleja wręcz sama wypada. Wtedy już pozostaje nam wprasować nową tuleję. Naprawdę świetny patent. Wyciągnięcie tulei to max 15 min. A gumowy środek dość łatwo się poddaje. Można go też wypalić palnikiem.

Mieszka w
    będzin
    Auto
    spider 916 2.0 TS '01

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.Patent bardzo nietypowy,ale jak skuteczny to czemu nie.
    Mnie bardziej chodzi ten ściągacz,ponieważ wymiany chciałbym dokonać na aucie.Wiem,że użytkownicy przeprowadzali już taką operację,ale nigdzie nie mogę znaleźć opisu narzędzia.

Użytkownik Świeżak Avatar Cezy
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    166 2.4jtd 2001r

Domyślnie

Ja nie słyszałem o ściągaczu. Nie wiem jak on może wyglądać bo tam jest jedem problem konstukcyjny. Otóż tuleja może wejść tylko od jednej strony bo otwór z drugiej strony jest węższy. Jest ograniczeniem dla tuleji i ona dalej nie wejdzie, a co za tym idzie powstaje problem ze ściągnieciem/wyciśnięciem tej tuleji. Problem pelega na tym, że żeby wyciągnąć tuleje musimy oddziałowywać na zewnętrzna część tej tuleji, a tą część zakrywa nam mniejszy otwór/kołnierz który jest oporem granicznikiem dla tuleji. Więc nie wiem jak ten ściągacz miałby wyglądać.

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Czy oba na pewno jest sens zrobienia czegoś takiego?? ... chyba że zarabiasz w ten sposób, naprawiając inne auta.Tuleje wymieniasz dość rzadko. Na dobrą sprawę do wymiany tulei potrzebujesz młotek i nasadkę.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

Witam ja również wymieniałem tuleje tylnej zwrotnicy i dowiedziałem się od sprzedawcy że ta tuleja występuje przede wszystkim w mercedesach więc znalazłem i kupiłem ścigącz tej tulei tyle że do merca i pasuje idealnie nie musiałem nic demontować wystarczyło odkręcić zacisk tarczę i oczywiście jedną śrubę łączącą dolny wahacz z zwrotnicą potem ściągaczem usunąć tuleje i tym samym ją wcisnąć prosta robota oto link do takiego ściągacza na allegro: http://allegro.pl/sciagacz-tulei-wah...485368066.html

Mieszka w
    będzin
    Auto
    spider 916 2.0 TS '01

Domyślnie

I dokładnie o coś takiego mi chodziło ! Dzięki wielkie !
    Mysłowice mam za rogiem,pojawię się tam niebawem po to cudo.
    A może jest ktoś chętny z okolic sosnowca do zakupu ściągacza na spółkę ? Zawsze to zostanie z 50 zł na jedną dobrą tuleję w kieszeni .