Skrzynia i koło dwumasowe z 3.0 do 2.5

CIAMILL156

Nowy
Auto
Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...
Witam koledzy w moim 166 3.0v6 padła skrzynia ssprzeglo i kolo dwumasowe . z tego co wiem skrzynia pasuje od 2.5 v6, a jak jest z kołem dwumasowym ??? tez podejdzie?? bo szukam ale nigdzie do 3.0 nie moge znalezc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skrzynia nie pasuje z 2.5 (korpusy może mają podobne ale różnią się przełożeniami i masz 5 biegów a nie 6) sprzęgło też jest inne więc dwumas wydaje mi się też nie podejdzie.

jak to 5 biegów jak kupilem skrzynie teraz od 2.5 i ma 6b a te silniki podobno są takie same jestes pewny ze ta skrzynia mi nie podejdzie???

Dobra wtrącę się ;]

W 156 dwumasu nie ma, jest zwykły stalowy zamach, dlatego nie pasuje sprzeglo ze 156 do 166 i odwrotnie.

Jeśli padł Ci dwumas, możesz zrobić tak że wkładasz zamach stalowy od V6 ze 156 i sprzęgło od v6 156.

Co do skrzyń, skrzynie mechanicznie pasują od 156 do 166 V6 i odwrotnie, róznica między manualną 6tka od 156 względem 166 to przełożenia, skrzynia 6 od 156 V6 ma krótsze przełożenia.

Obecnie w aucie [156] mam silnik 3.0, skrzynię manual 6 od 2,5 V6, zamach i sprzęgło od 2,5V6 ze 156 wszystko plug&drive :D Jedynie od razu mówię, 6tka jak dla mnie teraz jest za krótka, szkoda na darmo w trasie mielić niepotrzebnie obrotami.

czyli spoko taa skrzynia 6-cio biegowa od 166 2.5v6 (bo ja kupilem skrzynie 6 od 166 a nie 156)podejdzie mi bez obaw do mojej 3.0 v6 ???? problem wogole mam ze zodbyciem dwumasu w dobrej cenie a krucho z kasą wiec moze bez dwumasu ?? hmm ...

No jest to wyjście, zamach stalowy do v6 ze 156 kupisz za 100-150zł a nawet widzę jakiś za 70zł na alledrogo ;] sprzęgło kompletne do 156 V6 to ok. 550zł za ori.

Ja niedługo jak dobiję swoją skrzynię, będę szukał skrzyni 6tki od 3.0 ze 166 i pchał ją do mojego wynalazku ;]

ABS się pali w 166

witam mam Alfe 166 2,5 V6 pali mi się ABS podłączyłem pod kompuer wyszedł błąd taki że z lewej strony z przodu i styłu padł czujnik mam pytanie kupić nowe mam czy można to jakoś sprawdzić czy są sprawne pozdro..

witam mam Alfe 166 2,5 V6 pali mi się ABS podłączyłem pod kompuer wyszedł błąd taki że z lewej strony z przodu i styłu padł czujnik mam pytanie kupić nowe mam czy można to jakoś sprawdzić czy są sprawne pozdro..

Nie ten temat kolego.
A jeśli chodzi o czujnik to raczej wymiana, zobacz czy nie przetarły się kable.

niestety sprzedawca mnie orżną i sprzedal mi skrzynie od 166 2.5 pieciobiegową a twierdzil ze jest 6 i pytanie czy podejdzie do 3.0? niby wyglada tak samo no i czy sprzeglo z dwumasem od 3.0 podejdzie czy szukac 2.5 ??,,, przerabialiscie juz ten temat ? jak macie jakiekolwiek pojęcie to piszczie bo czas nagli auto stoi u mechanika bez skrzyni , a dniówki lecą

To oddaj chamowi skrzynie, wsadzenie 5 biegowej do 3.0 sprawi że stracisz na prędkości maksymalnej i raczej przełoży się to na większe spalanie...
Ja bym sobie darował...

okazało sie ze walnął mi mechanizm róznicowy i pekła obudowa mechanizmu od strony sprzegła a reszta skrzyni jest okej wiec mechanik wymieni mi tylko mechanizm i obudowe skrzyni i dalej bede miał 6 b a tamtą skrzynie sprzedam bez mechanizmu

A ja się przymierzam do kupna 166 z silnikiem 3.0 i przeraziłem się dowiadując się że tam jest dwumas :crazy_pilot:fajnie ze można ten patent obejść, teraz ze spokojem mogę poszukiwać V6 :rolleyes:
Jednak bardzo chciałbym się dowiedzieć poco ten dwumas w 166 i czemu go niema w 156 :butcher:. Lubię wiedzieć co gdzie jak i DLACZEGO :captain:

Haha ja z tym dwumasem miałem fajną akcje dzień przed świętami :) Mechanik mówił że raczej jest ok a tu 23 wieczorem dzwoni że do wymiany:mad:
Na alledrogo znalazłem za 300 tylko pojawił sie problem bo to ponad 300 Km od domu straszna mgła no i ruch na drogach przed świętami a mi została tylko 206 z 1.4 haha. Naszczęście Panu który to sprzedawał było obojętne o ktorej przyjade tak że cała noc nie przespana i w wigilie wymiana koła na prędkości :)

Przy wymianie z 6 na 5 należy wymienić też półosie napędowe. Skrzynia 6-biegowa ma inne półosie napędowe i inną podporę półosi prawej pośredniej.

no nie bo wymieniłem tylko obudowe biegów na większą oraz same biegi a dół zpstał stary i półosie pasowały nic nie było zmieniane

Amortyzatory
Powrót