dysza spryskiwacza reflektorów bi-xenonowych

danus77

Aktywny
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
Normalnie brak mi słów na nasz złodziejski naród...Wczoraj byłem w Łodzi. Po dwóch godzinach wychodzę z budynku w którym byłem i myślałem, że ktoś mi przestawił auto. Okazało się jednak, że to stała identyczna alfa jak moja, tylko na niemieckich numerach. Wsiadłem do samochodu i pojechałem do domu. Po przyjeździe zorientowałem się, że mam nie schowany w zderzak spryskiwacz reflektora od strony kierowcy. Po szybkich oględzinach okazało się, że ktoś próbował go wyrwać. Wściekły sprawdziłem czy działa - nie działał i nie chował się, a maskownica jakoś tak dziwnie latała. Wepchnąłem go więc do środka - o dziwo wsunął się ładnie. Nie miałem czasu już kombinować, bo było ciemno, więc postanowiłem go sprawdzić dzisiaj.
Kilka razy uruchomiłem spryskiwacze, ale te od reflektorów się nie wysuwały. Pomyślałem, że mam mało płynu w zbiorniczku i nie ma ciśnienia odpowiedniego. Po zalaniu zbiorniczka do pełna okazało się, że owszem spryskiwacze na chwilę się wysuwają i zaraz chowają, bo jakiś @#$% podpier... mi jedną dyszę ze spryskiwacza...
normalnie zabić to mało...
i teraz pytania:
1. ile kosztuje taka dysza ?
2. gdzie to kupić, a może ktoś z forumowiczów ma na sprzedaż..?
3. czy muszę zdejmować zderzak żeby się dostać do tego ustrojstwa...?

Ostatnia edycja:
Ja jak swoją składałem jakieś 2lata temu płaciłem ponad 200zł za komplet prawa i lewa. pojedyncze nie były dostępne, ale to jest cena za same dysze, bo tłoczki to dodatkowe 100zł za szt. Zaślepka zderzaka chyba 50-dych kosztowała.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odgrzewam kotleta. W jednym ze spryskiwaczy brakuje mi jednaj z dwóch dysz (sama ta obracana kulka) przez co w układzie brak ciśnienia. Nie orientujecie się, czy można dokupić gdzieś samą końcówkę, ewentualnie dobrać z innego auta? U taniego fiata jest komplet dysz prawa i lewa za 250zł ale to trochę przegięcie, zwłaszcza, że potrzebuję tylko końcówki do jednej dyszy. Danus, jak rozwiązałeś problem? Wymieniałeś całą dyszę?

Rozwiązałem w ten sposób, że dostałem połamany sprysk od znajomego i podmieniłem samą kulkę. A potem komisyjnie odpiąłem pomkę, bo już miałem dość wiecznie zapapranej maski i pustego zbiorniczka na płyn.

Mi tam nie przeszkadza ubywajacy płyn. Rozumiem, ze ten sprysk miales z innej 166. Trudno bedzie to znalezc za rozsadna cene, dlatego zastanawialem sie czy te kulki podejda od innego modelu, ewentualnie marki.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Pewnie podejda tylko to znowu albo wyjazd na zlomowisko i szukanie albo zabawa w lotka. Ogolnie spryski to dosc chodliwy temat na rynku uzywanych czesci.

Jest opcja dorwać jakieś nawet odrobinę mniejsze i je poprostu wkleić w jednej pozycji. Muszę poszukać jakiś tanich używanych.

Witam mam pytanko odnośnie końcówki dyszy spryskiwaczy tej kulki. Da się to gdzieś kupić A może ktoś już dopasowal z innego modelu

Amortyzatory
Powrót