• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wentylator pracuje po wyłączeniu silnika.

• Autor wątku Autor wątku remila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

remila

Guest
Witam!

Ostatnio ( w przeciągu 3 tygodni) dwukrotnie, po wyłączeniu silnika wentylatory cały czas pracowały. Po kilku minutach takiej pracy z obawy o rozładowanie odłączyłem akumulator, jednak po włączeniu rano już na zimnym silniku wentylator od razu się włączał. Po przejechaniu i rozgrzaniu silnika sytuacja wracała do normy. Poradźcie proszę co może byc tego przyczyną? Jakiś czujnik czy przekaźnik?

Ostatnia edycja:
Witam,
było opisywane na forum, sklejone styki przekaźnika wentylatora.
Przekaźniki są w "pudełku" za lewym reflektorem (rozmieszczenie dokładnie pokazane w instrukcji obsługi).

Dzięki za informację! Ten przekaźnik da się wyczyścić czy kupowac nowy?

Witam,
było opisywane na forum, sklejone styki przekaźnika wentylatora.
Przekaźniki są w "pudełku" za lewym reflektorem (rozmieszczenie dokładnie pokazane w instrukcji obsługi).

Witam, mam poważny problem z AR 166 pojechałem dziś na sprawdzenie szczelości klimatyzacji. typ nabil azot 19bar gaz w mgnieniu oka uciekał, powiedziałem mu że klima była rozpinana podczas wymiany nagrzewnicy, pokazałem mu gdzie(podszbię strona pasażera). ten wziął bańke z wodą z płynem do mycia naczyń i zaczął lać na te złącze,znalazł wyciek. I tu zaczyna się mój problem. wracając do domu zapalił mi sie check i pracowały wentylatory chłodnicy na maxa podjechałem na komputer no i jest bład "uszkodzony przekaźnik wentylatora chłodnicy' pojechałem do elektromechanika sprawdził wszystkie przekaźniki, wszystko dobrze przekaźniki działają. następnie odłączył czujnik temperatury silnika i też te wentylatory pracowały na maxa,wszystkie przekaźniki dobre bezpieczniki też, a wentylatory pracują cały czas. powiedział ze jest błąd w klimatyzacji ale to trzeba specjalnym komputerem sie połączyć i wykasować błąd i będzie dobrze, proszę o pomoc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, Kolego arni52,
masz uszkodzony presostat w układzie klimatyzacji lub "osioł" który Ci napełniał dał za dużo czynnika i jest cały czas za wysokie ciśnienie w układzie klimy.
Presostat (czujnik ciśnienia w układzie) jest na osuszaczu układu klimy (wygląda jak puszka piwa) przykręcona do obudowy wentylatora chłodnicy, rozłącz łącze tego czujnika jeśli wentylatory się wyłączą to masz winnego.
Pozdrawiam

Tylko jest taka akcja że on mi nie nabił klimy tylko wpusićł azot aby sprawdzić szczelność tam żadnego czynnika nie ma

---------- Post added at 09:21 ---------- Previous post was at 09:11 ----------

zszedłem teraz do bryki odpaliłem i na razie wentylatory nie pracują jadę rozgrzać silnik,ale nadal sie świeci check

Połączyć się programem diagnostycznym ze sterownikiem silnika i zobaczyć jakie są zapisane błędy i czy po skasowaniu się pojawiają.
Na wszelki wypadek opróżnij układ klimy (są zaworki podobne do wentyli w kołach).
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
bryka zrobiona:) podjechałem do elektromechanika na kompa,były 3 błędy
1'uszkodzony przekaźnik wentylatora chłodnicy'
2'błąd cyrkulacji spalin (mam zaślepiony EGR) to dlatego
3'czujnik pedału sprzegła i ten błąd caly czas mi wywala co jest? już go kasowałem z 5 razy. magik skasował błędy i już się nie świeci check. Teraz tylko zagrzać silnik i sprawdzić czy zadziałają wentylatory.dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Błąd "czujnik pedału sprzęgła" jak sama nazwa wskazuje, nad pedałem sprzęgła jest wyłącznik podobny jak nad pedałem hamulca.
Pooglądać, przyczyną jest brak styku (przeczyścić łącze), pedał sprzęgła nie odbija w końcowe górne położenie (sprężyna podnosząca pedał), sam wyłącznik nie dosunięty.

Ponownie ja :) Dziś naprawiłęm. Bezpieczniki były ok. Ale wyjąłem przekaźnik, ten centralnie pod maską po śradku szyby. Pierwszy od strony kierowcy. Miał zabrudzone styki. Wyczyściłem papierkiem ściernym i teraz włącza się nawiew, klima i wszystko. Jest tak jak ma być. Uffff. Ale wcześniej doczytałem dużo o przyczynach na forum. Ale o czyszczeniu styków nie znalazłem nic. Po wyjęciu sam zayważyłem, że są aż prawie czarne.
Pozdrawiam :)

Amortyzatory
Powrót