Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
właściciel po to nagrał bo podejrzewał , że chyba turbo wysiada, wspominał też coś o usunięciu kata i końcowym WM Sport, reszta wrażeń jak najbardziej pozytywna

Ropniak zawsze zostanie ropniakiem.....

Miałem kiedyś 3.0, w którym był usunięty tylny tłumik, ten gość z tą tyczką to by się polał w gacie jakby mu tak przegazować tamto V6:P

Busso ma mega potencjał, ale jak widzę jak ktoś rzeźbi diesla na sportowe auto to mnie ściska w dołku.

Koledzy po za tym nie zgodzę się, że 166 jest autem dla pasjonata, tak jak każde auto trzeba serwisować. Graty majątku nie kosztują. Wiem tylko, że czasem z dobrym mechanikiem ciężko, ale to przy każdym samochodzie tak jest. Jak cię mechanik dyma to każde auto do ruiny potrafi doprowadzić.

Ostatnia edycja:
Dla mnie tez robienie dizla to nieporozumienie. Nie mniej jednak r5 w porównaniu z r4 brzmi przyjemnie jak się wkręca na obroty
Oczywiście v6 jest bezkonkurencyjne

A ja nie wiem co Wy macie za problem z tymi dieslami. Silnik jak silnik, brzmi dobrze, ta 156 brzmi swietnie jak na diesla, wiec co to komu przeszkadza. A ze 175km 166 idzie swietnie, smiem twierdzic ze 3.0 trzeba trzymac caly czas na wysokich obrotach zeby byla lepsza od 2.4. Po prostu diesla nie trzeba wysoko ciagnac zeby jechac dynamicznie po miescie. Wiadomo dzwiek busso jest swietny ale czy warto az tak szukac auta z tym silnikiem? Wg mnie warto szukac zadbanego egzemplarza a czy to bedzie 3.0 czy 2.4 to juz bez roznicy. No chyba ze ktos ma problem z dieslami to niech bierze benzyne.

Nikt tu nie kwestionuje osiągów. Mam też ropniaka i zalet mu nie odmówię. Nawet nie wiem czy nie ma więcej zalet od v6. Ale tak jak pisałem. Ropniak zawsze będzie tylko ropniakiem.

Ja rozumiem Marek, bardziej chodzilo mi o innych co pisali. To tak jak ludzoe maja problem z lpg, jest to smieszne, tak samo smieszne dla mnie jest jechanie po dieslach. Marel tak z ciekawosci ile Twoje v6 pali na trasie przy predkosciach 120-140km/h? Pb lub lpg?

Ja rozumiem Marek, bardziej chodzilo mi o innych co pisali. To tak jak ludzoe maja problem z lpg, jest to smieszne, tak samo smieszne dla mnie jest jechanie po dieslach. Marel tak z ciekawosci ile Twoje v6 pali na trasie przy predkosciach 120-140km/h? Pb lub lpg?
Kiedyś sprawdzałem to przy 120 było jakieś 12 a przy 140 chyba 15 albo więcej. Wszystko to wskazania kompa na pb. W rzeczywistości spalanie średnio 13-14l lpg przy normalnej jeździe po kniejach. Przy eco drivie na trasie można osiągnąć 10l lpg. A górnej granicy nie ma.
Themark
Busso z automatem to najlepsze i niezawodne połączenie. Nie znam tego auta ale konfiguracja super. A tak poza tym łamiesz regulamin bo do linkowania jest inny temat.

Marel tak z ciekawosci ile Twoje v6 pali na trasie przy predkosciach 120-140km/h?

Moja pali ok. 12.5l LPG przy takiej prędkości. Różnica do Marka taka, że moja CF3, a jego CF2.

Tomaz ile zapłaciłeś za ten końcowy tłumik w el-tec i jaki to jest dokładnie? Oni chyba mają tam podział na komorowe, komorowo-przelotowe itp. dobrze myślę?

To jest cały układ cat-back, czyli w sumie trzy tłumiki (dwa środkowe + tylny), wszystko przelotowe na rurze 2.5"
Koszt całości to 2900.

Jak już tak o spalaniu. Przy mega eco-drivingu z czystej ciekawości jadąc tak żeby nie czuć przyśpieszenia z maksem do 110km/h za 27zł zrobiłem 100km

Ja kiedyś jadąc na trasie z Gniezna z czystej ciekawości i zacięcia zszedłem na kompie do 7.9 / 100 w 2.5V6, na dość długim odcinku. Prędkość ok. 65-70km/h oczywiście ostatni bieg (automat) i zero przyspieszania. Po prostu sprawdzałem, czy da się zejść poniżej 8 ;)

Jak najbardziej możecie mnie zlinczować i spekulować pomiary komputera jak i wdg stacji, ale u mnie stacja z komputerem jedzie "prawie" na tym samym wózku bo różni się od 0.2 - 0.3l/100 :)

Tutaj macie jak najbardziej moje autentyczne zdjęcia z N86 8MP, wszystkie zdjęcia krok po kroczku w tą samą noc :)

08032014591.jpg09032014592.jpg09032014593.jpg09032014594.jpg09032014595.jpg09032014596.jpg09032014597.jpg

Czyli w trasie v6 lpg wychodzi jednak trche drozej od mojego jtd, ale faktycznie tragedii nie ma.

dareme89, spojrzales na te zdjecia ?

P.S Co jest z tymi naszymi zdjęcia co wklejamy, że jest tylko hiperłącze, a nie ma miniaturki ?

Jak jazde V6 busso mozna przeliczac z kalkulatorem i zastanawiac sie ile mozna zaoszczedzic :-) Busso to poezja dla ucha.

Amortyzatory
Powrót