nie ma tez co popadać w skrajności jeżeli wszystko się robi w autoryzowanym servisie Alfy
akurat ja nie robię tego w ASO

robię to u mechanika który ma taką samą 166 i na codzień pracuje w ASO Alfy ... ceny na części jaki mi zapodaje nie są do wyrwania na allegro oczywiście za oryginał ...
to że jest tak jak mówisz że na allegro części i robocizna u miecia to ok no problem
ale nawet kpl zawieszenia na allegro:
najtańsze badziewie na przód kpl dwa dolne dwa górne 750zł
najtańszy tył kpl dolne górne 680zł
do tego tuleje belki 4 kpl 460zł
łączniki stabilizatora 4 kpl 190zł
gumy stabilizatora prżód tył 100zł
amory przód 450zł
amory tył 450zł
Całość same części 3080zł do tego najtańszy mechanik który to jakoś poskłada młotkiem 700- 800zł i do tego geometria 200 zł to łącznie daje nam :
3980PLN

przypominam że części użyte to tiwan chiny itd

znam takich co zrobili taki remont pojeździli 8-10 tys i wszystko skrzypi i buja

dołożyłem ponad drugie tyle ale wszystko mam w oryginale i regulowane zawieszenie KONI SPORT i spokój na kolejne 60 tys
z zawieszeniem alfy to jest tak że albo zrobi się całe od razu bez pominięcia czegokolwiek albo później regularnie trzeba reanimować pojedyńcze elementy a to dolne padną później górne później łączniki później tył zrobisz tył już przód się odzywa i tak w koło ... i tak na prawdę większość nie ma nawet szansy zaznać przyjemności jazdy tym autem bo nie wie jak to jest z nowymi częściami.
gdybym kolejny raz kupował już trzecią 166

to nie patrzyłbym w ogóle na mechanikę ... stan zawieszenia i osprzętu to marginalna sprawa ... jak już szukać to auta całego blacharsko bez przeszłości ... można takie 3.0 99r - 2000r wyrwać za 12-15 tys i od razu wstawić na kpl serwis kpl zawieszenia płyny klocki od razu polecam FERODO DS2500 do tego rozrząd i pompę wody ... całość wyjdzie ok 13-15 tys w serwisie - NIE ASO żeby było jasne ale suma sumarum masz za 24-30 tys auto jadąc którym banan z twarzy nie będzie ci schodził

a jej rówieśniczki BMW i AUDI mogą się schować bo za 24 - 30 tys nie kupisz tak idealnie prowadzącej się sportowej limuzyny tych koncernów bo byś znowu do tej ceny wyjściowej musiał dodać koszt wymiany tego co poprzednik zajeździł i auto sprzedaje.
a jak już ktoś się upiera przy kupnie dobrej 166 bez późniejszej jej reanimacji to trzeba szukać nie na allegro nie w gratkach itd a już tym bardziej nie w niemczech czy szwajcarii bo tam owszem samochody są tanie ale tanie są te które są niezadbane owszem dla polaka to jest cud malina ale zadbany kosztuje dwa razy tyle ten sam rocznik ... tylko w polskich lub zagranicznych salonach ALFY ... jeśli klient to auto zostawił w rozliczeniu tzn że był zadowolony z marki i kupuje następną alfę ... jeśli zaś alfa stoi w salonie forda bmw opla czy innych marek tzn że ktoś czymś musiałbyć jednak niezadowolony nieusatysfakcjonowany skoro zmienia markę ... to tyle mojego wywodu
podpisano
wierny fan Alfa Romeo 166 z doświadczeniem dwóch takich samochodów ...