• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dorobienie kluczyka Alfa Romeo 166 - Wrocław

• Autor wątku Autor wątku ficol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

ficol

Guest
Witam wszystkich, jestem tu nowy, bo dopiero od kilku dni posiadam ALfę, wcześniej jeździłem Lancią Kappą :)

Pytanie moje dotyczy dorobienia kluczyka (scyzoryka) do mojej Alfy, mianowicie czy ktoś z Was może polecić jakiś zakład, w którym są w stanie dorobić za rozsądne pieniądze ? Szukałem na forum, jest sporo różnych opinii, a ja chciałbym wiedzieć,czy ktoś z Was dorabiał i jaki orientacyjnie to jest koszt

Za dorobienie zwykłego kluczyka, przełożenie transpondera ze starego złamanego zapłaciłem 120 zł.

Kluczyk

Ja też mam problem bo kupiłem auto tylko z jednym kluczykiem
kiedy chciałem go dorobić to mi powiedziano że dorobienie będzie mnie kosztowało w granicach 700zł. za sztukę i tylko w salonie fiata
Może ktoś mi podpowie gdzie można by było dorobić kluczyk w miarę w rozsądnych pieniądzach

A jak kolega kubicze otwiera auto zdalnie? Też z tego nowego pilota? Mógłbyś napisać gdzie dorabiałeś? Ja kupiłem 166 która już ma jeden rozlatujący się kluczyk a drugi mam w kawałkach :( ale z transponderem.

A pytanie do ficol. Masz 166TB z 2001 roku? A nie były te silniki czasem tylko do 2000 roku?

Niestety nie dostałem kluczyka, do którego mógłbym przerzucić również nadajnik do centralnego. Reszta kluczyka oryginalnego robi jak breloczek do dorobionego klucza.
Ale są takie kluczyki które umożliwiają przełożenie elektroniki, odpowiedzialnej za centralny.
We Wrocławiu znalazłem dwa punkty, które miały potrzebną surówkę klucza do Alfy, jeden to TESCO na długiej, tylko, że punkt dorabiania kluczy prowadzi dwóch gości, ale tylko jeden z nich zajmuje się kluczykami do grupy fiata.

Drugi gość to jakiś serwis na karmelkowej, tam tylko dzwoniłem i gość powiedział, że może mi zrobić kluczyk z otwieraniem auta, ale niestety nie miałem jak do niego podjechać. Postaram się znaleźć namiar na ten serwis.

Na allegro są dostępne surówki do Alfy, wiec myślę, ze jak taką kupisz to każdy dorobi Ci grot, surówki mają miejsce na transponder więc nie ma problemu.

http://allegro.pl/item1153774425_alfa_romeo_klucz_kluczyk_surowka_klucza_pod_immo.html

Jak na razie mogę jeszcze jeździć z takim poklejonym ale po zlocie trzeba się rozejrzeć. Zwłaszcza że chcę uruchomić fabryczny alarm i centralkę. Będę szukał takich żeby można było też zdalnie otwierać.

Pany, mam taka zagwozdkę.
Ostał mi się jeden kluczyk i chciałbym go dorobić.

To znaczy tak, auta wogóle nie zamykam i nie potrzebuję centralnego.

Ale jak wiadomo kluczyk ma transponder czy coś takiego - może się nie znam i coś źle mówię - i łączy się z immobilizerem.

No i moje pytanie. Czy na przykład mogę jakoś w aucie wyłączyć immobilizer i dorobić normalny zwykły klucz za 20 zł ?

To znaczy chodzi o to, żebym nie zapłacił więcej jak ze 150 zł.

MAryś zrobić to w Twoim stylu- jaki opisałes nie będzie problemu. Dorabiasz kluczyk za 20 zeta i pastylke immo wyjmujesz ze starego kluczyka i za pomoca taśmy klejacej podklejasz w okolicach stacyjki i powinno to zagrać. Najdroższe jest chyba programowanie kluczyka aby wspołpracował z centralka centralnego zamka. Jeżeli pastylke immo podkleisz w okolicy stacyjki ito omijasz immibiliser który myśli że w stacyjce jest oryginalny kluczyk. Centralnego i tak nie potrzebujesz, immo nie potrzebujesz:) :sarcastic: marys Ty to masz niewielkie wymagania:D

Ostatnia edycja:
Chociaż jest tez opcja montowania uniwersalnego sterownika centralnego zamka. Kupujesz taki zestawik na alegro. - pytaj marka23482 ( jest nawet manual w ZTS) i to jakos tam lutujesz i dziala. W sklad zestawu wchodza 2 kluczyki nie ori i ta centralka. I zdecydowanie wychodzi to taniej niż oryginalny klyczyk z ASO , ktory kosztuje majatek. I działa CI centralny z kluczyka wówczas.
No ale skoro nie chcesz sie bawic w centralne zamki i inne tego typu rzeczy to rób jak wyzej:)

Tak, można kupić zestaw scyzoryków z modułem za 8 dyszek i robisz nawet bagażnik z pilota. Ale to nie dla Ciebie marian. Tobie stykną dwa druty pod kierownicą które będziesz mostkował. Na prawdę to najlepsza opcja dla Ciebie.

Faktycznie. Przecież marian to człowiek interesu. Muszę to zapamiętać bo mi kasa koło nosa przechodzi :sarcastic:

Na pewno rzucę grosza jak będę miał, na razie wydaje na Alfe :>

Jeszcze jedno pytanie - tym razem za 10 groszy : >

Czy da się wyłączyć w aucie alarm ? Bodajże fabryczny alarm.
Żeby wogóle nie działał, nawet jak odepnie się akumulator.
A także zamek centralny, żeby wogóle nie działał.

Ostatnia edycja:
Maryś za 10 groszy to szkoda klawiature strzepić:sarcastic:

na razie wydaje na Alfe :>
Że jak? :sarcastic: Maryś Ty wydajesz na alfe:D:D Motocyklami si ewozisz i Ty kasy nie masz? :D Dawaj 2 pln
klime odłączyłeś, centralny odłączyłeś, alarm odłaczasz, immo Ci nie potrzebne:D:D
Co będzie nastepne? :D:D Jak Ci sie kloci zedrą to pewnie będziesz kombinowac czy aby nie dało rady wyjąc je całkowicie z tylnich zacisków bo i tak szybko nie jezdzisz i przednie spokojnie daja rade? :sarcastic:
Marys - cżłowiek roku 2013 :D

Czy da się wyłączyć w aucie alarm ? Bodajże fabryczny alarm.
Żeby wogóle nie działał, nawet jak odepnie się akumulator.
A także zamek centralny, żeby wogóle nie działał.

wrzuć monetę... wrzuć monete.. wrzuć monetę...
:Banger-Cow:

Ostatnia edycja:
no co .. a Alfa to 40 lat temu miała centralne, alarmy, klimatyzacje i Bóg wie co ?
Jestem orędownikiem starego stylu, wtedy, kiedy jeszcze Alfa była prawdziwą Alfą : >>

Maryś skoro jestes orędownikiem starej alfy to Ci powiem tak.

Alarm odłączysz/wyłączysz za pomoca kluczyka który powinienes mieć w komplecie. Taki malutki kluczyk i odłączasz to w bagażniku po prawej stronei chyba- jakas tam syrena jest czy cuś. Tylko teraz nie powiem Ci dokladnie czy to tylko syrene idzie wyłączyć czy caly alarm, ale raczej syrene.

Wyjecie alarmu to bedzie grubsza sprawa zdaje sie bo to połączone jest z ukladem zaplpnowym auta itp. To by juz musieli Ci napisać koledzy bardziej rozgarnięci w temacie, ale podejrzewam , że za mniej jak 5pln nie da rady....

Ok, dzięki za poradę - w tym przypadku z natury darmową :>

Teraz czekam na eksperta z dziedziny unicestwiania alarmów i centralnych w samochodzie,
tak żeby nie zadziałał na wieki wieków i 1 dzień dłuzej - stawka pozostaje taka sama :>

Marian. Poczytaj instrukcje leserze.............

Ok, jeszcze takie pytanie.
Zlokalizowałem ta pastylkę i mam zamiar przykleić na kropelce przy samym wejściu kluczyka, z tego miejsca świetnie chwyta.

Natomiast dręczy mnie jedno. Czy wogóle można dorobić kluczyk ? Za te 20 zł w zwykłym punkcie dorabiania kluczy ?

Amortyzatory
Powrót